Sildebensparket er en gammel, men stadig topmoderne klassiker, når det kommer til gulve. Det giver indtryk af luksus og eksklusivitet. Det vil sige, hvis altså det vedligeholdes og slibes korrekt. Her kan du blive klogere på, hvordan du bærer dig ad.
Slib med kærlighed
Først og fremmest skal det siges, at gulvslibning ikke hører hjemme i den nemme DIY-kategori. Massiv sildebensparket er en eksklusiv gulvtype, som giver et herskabeligt udtryk, og prisen ligger som regel i den høje ende.
Til gengæld får du et kvalitetsgulv, som kan holde gennem flere generationer. Derfor skal du også slibe gulvet med en stor portion kærlighed og respekt. Det kræver ikke bare tid og de rette maskiner, men også den nødvendige viden om emnet.
Desuden er det bedst at lægge ud med et mindre gulv, hvis du er ny i slibearbejdet. I værste fald kan en gal gulvslibning nemlig resultere i, at du må lægge et helt nyt gulv.
Dét skal du bruge til slibning af sildebensparket
Du kan leje de fornødne slibemaskiner i dit lokale byggemarked, og også hos en del farvehandlere. Som regel skal du bruge en stor bånd- eller valseslibemaskine, slibebånd i korn fra grov til fin (omkring 16-100 korn) og slibeolie til malet eller lakeret gulv.
Det er godt at have masser af slibeolie og slibepapir til rådighed. Du har også brug for høreværn og åndedrætsværn, for vi kommer ikke udenom, at gulvslibning er en støjende og støvende affære. Naboerne bliver nok heller ikke kede af at få en advarsel.
Sliberetning og fremgangsmåde
Generelt gælder der nogle fælles regler for slibning af trægulve i mønster, det vil sige for sildebensparket, rudeparket, mosaikparket og lignende. Dem kan du med fordel gå frem efter, så du sikrer dig, at gulvet får den helt rette behandling:
- Slib først diagonalt.
- Slib herefter i rummets længderetning.
- Finslib hele gulvfladen i den retning, som dagslyset kommer fra.
- Start med at slibe de store flader.
- Gå derefter videre til kanter og hjørner.
Få professionel rådgivning til slibning af sildebensparket
De fleste bliver glade for sildebensparket, hvad end det er af ask, lys eg eller noget helt tredje. Det er nemlig et smukt og unikt gulv, som der ikke er mange andre gulvtyper, der kan slå.
Derfor kan det også godt betale sig at få professionel rådgivning til, hvordan netop dit gulv skal slibes og vedligeholdes. Her kan du med fordel henvende dig til det firma, du har købt gulvet hos.
Du kan naturligvis også få professionel hjælp til at slibe gulvet, for det er som nævnt ikke første kapitel i Den Store Gør-Det-Selv-Bog.
Et gulv der holder i mange år - med minimal vedligeholdelse
Vidste du, at du kan få et sildebensparket, som er vedligeholdelsesfrit i helt op til 10 år? Visse efterbehandlinger med olie forsyner dit gulv med glans og slidstyrke, som kan holde i årevis. På den måde behøver du ikke gå og bekymre dig om, hvordan den næste slibning nu skal gå.