Let
Svær
Det mørke, lakerede gulv er væk, og hele rummet er forvandlet med de lyse planker

Det mørke, lakerede gulv er væk, og hele rummet er forvandlet med de lyse planker

Det støver, det larmer, det tager et par lange dage – men der er en enorm tilfredsstillelse i at have slebet et mørkt plankegulv af, og glæden over den silkeglatte flade vil leve i mange år. Og hvis du er frisk på sådan et par dages vandretur i støvmaske og høreværn, kan du spare flere tusind kroner i forhold til at lade fagfolk klare arbejdet.

Men det kræver, at du lærer af fagfolkene. Ellers vil du meget nemt bruge flere penge på slibepapir og leje af maskiner, end du skulle have betalt dem for at slibe gulvet, og du risikerer, at gulvet ikke bliver nær så pænt, og at arbejdet efter kort tid skal gøres om.

Inden du sliber trægulvet

Du skal blandt andet forberede gulvet, så det ikke ødelægger slibepapiret. Hvert ark koster op mod 100 kroner, og bare et enkelt søm kan rive det i stykker.

Og du skal vælge det rigtige slibepapir. Begynder du med for groft papir, sliber du unødvendigt meget af gulvet og får unødigt stort arbejde med at fjerne slibesporene. Begynder du med for fint papir, tager arbejdet alt for lang tid og koster for meget papir.

Og får du ikke fjernet slibesporene og sluttet af med et glat gulv, så kan det være så godt som umuligt at give gulvet en lakering, der holder.

Den mest udbredte fejl, når du sliber gulv

Den udbredte fejl, når man sliber gulve af, er at gå for tidligt over til finere papir. Det koster ufatteligt meget tid, det er vildt dyrt i slibepapir, og du risikerer, at du aldrig bliver færdig. Det groveste papir er det mest effektive, så med det skal du slibe gulvet rent og plant. Al lak, alle skader, alle ujævnheder skal væk. Derefter handler det alene om at fjerne slibesporene ved at bruge papir, der giver mindre spor. Og da papiret er mindre effektivt, jo finere det er, fjerner du alle spor fra korn 24 med korn 40, alle spor fra korn 40 med korn 80 osv. Og med hvert papir sliber du, til en tur mere ikke ses.

Slib helt færdigt med hver kornstørrelse
Gammel gulvlak: Den dybeste skade, du vil fjerne, afgør, hvor dybt alt træ skal fjernes. Start med papir, der passer til opgaven.
Korn 24Korn 24 (fx) Det grove papir fjerner træ, til du har en jævn, ren flade – med meget grove slibespor.
Korn 60 Korn 60 (fx) Det grove papir fjerner træ, til du har en jævn, ren flade – med meget grove slibespor.
Korn 100 (fx) Stadig finere – og mindre effektivt – papir gør sporene stadig mindre uden at gå dybere.
Korn 150 (fx) Det fineste slibepapir skal derfor kun fjerne ganske lidt – og giver selv minimale spor.

Download hele artiklen og se, hvordan vi sliber og efterbehandler det gamle plankegulv.