Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lav en cirkel med chaussessten

Print Gem artikel

Selv om sten er firkantede, kan man, som brolæggeren skal vise her, godt lave en flot cirkel.

Brolæggeren banker et spyd i jorden, der markerer midten af chaussestenscirklen. Der sættes ikke af til højde. Den laves på øjemål, når det er en lille cirkel som den, vi laver her. Stenene til cirklen fordeles hele vejen rundt, så de er nemme at komme til.

Vores radius på cirklen er 25 cm, der måles ud med tommestokken og markeres med en chaussesten. Der bindes en snor i målebåndet, der sættes over spyddet. Der måles nu ud til stenen.

Målebåndet står på 3, og det betyder, at den afstand skal følges hele vejen rundt i den første cirkel. Så kommer stenene til at ligge i præcist samme afstand fra midten. På den første række sten måler man til indersiden af stenen. Mens man på de efterfølgende cirkler måler til yderkanten.

På den måde kompenseres der for forskellig størrelse sten. Den enkelte sten sættes som almindelige chaussesten, hvor gruset løsnes og stenen bankes ned i gruset.

Det absolut vigtigste ved cirklen er, at alle sten holder den samme afstand til centrum, som i vores tilfælde er spyddet. Skulle cirklen laves om fx et træ, ville man binde en snor om træet og så sætte et mærke på snoren til hver række sten.

Nu er den inderste cirkel færdig, og vi starter på den næste cirkel. Her er fagmanden omhyggelig med at placere stenene, så fugen forskydes i forhold til fugen i den inderste cirkel.

Fagmanden kontrollerer jævnligt, at målet til bagkanten er det samme på alle sten. Det er hans sikkerhed for, at cirklen bliver helt rund. Vil du gøre arbejdet nemmere for dig selv, skal du benytte kileformede sten, der er nemmest at danne en pæn cirkel med.

Jo længere væk du kommer fra centrum, jo flere firkantede sten kan du blande i de kileformede. Når den sidste sten er sat, kontrolleres målet på alle kanter igen. I fugen mellem stenene fejes der grus ned, som holder på stenene.

Stenene skal til sidst stødes med håndstøderen, så de står helt fast. Det får samtidig noget af gruset til at synke længere ned i fugerne. Derfor skal der altid efterfyldes med grus, når stenene er stødt. Her har vi lavet to cirkler, men teknikken er den samme, uanset hvor mange cirkler der laves.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Video: Lav en cirkel med chaussessten
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage