Fej terrassen tit og den er pæn i længer tid
Det kan godt betale sig at give fliseterrassen en tur med kosten ofte. Fejer du din fliseterrasse regelmæssigt, mindsker du nemlig risikoen for at få mos og alger på belægningen. Tjek, om fugerne skal fyldes op med fugegrus – det er nemt at gøre samtidig.
Undgå små sten som svækker din terrasse
Har du et dæksel eller en anden forhindring i din belægning, gælder det om at få fliserne lagt fornuftigt rundt om det. Sørg for, at stykkerne, der skal ligge helt op ad dækslet, ikke er bittesmå. Det vil svække terrassen.
Fugt gruset, så det pakker bedre
Det er svært at få tørt grus til at pakke sig ordentligt. Fugter du det med lidt vand, går det bedre. Vandet “smører” kornene, så de pakker sig bedre sammen, og du får en stærkere belægning.
Let afretning med et bræt tilpasset kanten
Bygger du fx en gangsti med kantsikring i begge sider, er det oplagt at bruge kantstenene som leder, når underlaget skal rettes af. Brættet saves til med hak i begge sider, så det kan hvile på kanten, mens du retter afretningsgruset af.
Spar tid og kræfter og lej en minigraver
Gravearbejdet er den hårdeste del af et belægningsprojekt. Det er overstået på en formiddag, hvis du lejer en maskine til det. Så undgår du også at få ondt i ryggen.
En stor pladevibrator forlænger din belægnings levetid
Jo større en pladevibrator du vælger at komprimere underlaget til en belægning med, jo længere holder belægningen. Det er meget vigtigt, at underlaget er godt komprimeret, så det ikke synker – især til indkørsler. Derfor er penge til leje af en stor pladevibrator på 120 kg rigtig godt givet ud, for den vil alt andet lige kunne stampe underlaget tættere sammen end en lettere model.
Læg fliserne i niveau så græsset er let at slå
Lægger du en fliseterrasse op ad en græsplæne, er det smart at lægge fliserne i samme niveau som græsset. Det gør det nemt at slå græs, da plæneklipperen kan køre hen over fliserne. På den måde undgår du langt græs omkring fliserne, der evt. skal fjernes senere med kanttrimmer.
En prøveoplægning gør det let at lægge uens sten
Skal du lægge sten i forskellige størrelser, er det smart først at lave en prøveoplægning. De kan enten lægges i et bestemt mønster eller helt tilfældigt. Det sidste kræver flere sten.
Delmål for hver 5. flise sikrer ens fugebredde
Lægger du bare fliser derudad, kan det hele godt “løbe” for dig, så der kommer forskellig afstand mellem fugerne. Det kan undgås ved at lave delmål for hver 5. række. Beslut dig for, at fem rækker sten inkl. fuger skal fylde x antal cm, og ret så ind efter det.
Læg de tilpassede sten til sidst og spar tid
Hvis du lægger alle hele sten først og venter med at skære sten til til sidst, går det langt hurtigere end at tilpasse sten løbende, fx til huller ved kanten.
Slå skærver af de lige snit så de ligner de øvrige sten
Flere stentyper har slåede kanter, fx de meget populære herregårdssten. Når disse sten skæres til, forsvinder de slåede kanter. Tilskæringen kan gøres mindre synlig ved at slå på kanten med en hammer.
Urørt snor er præcis
Lægger du sten efter en rettesnor, er det supervigtigt, at snoren er urørt. Er der bare den mindste ting, der berører snoren, kommer stenene til at ligge upræcist.
Byg nemt en brolæggerjomfru
Et komprimeret underlag er altafgørende for, at din belægning bliver flot og holder i lang tid. Hvis du kun skal lave en mindre terrasse, kan du sagtens nøjes med at bruge en hjemmelavet brolæggerjomfru til opgaven. Så er du fri for at leje en pladevibrator. Brolæggerjomfruen kan du lave af en kraftig stolpe, hvor du borer hul foroven til en rundstok, som kan bruges til håndtag.
Fug løbende så stenene ikke rykker sig
Lægger du sten på en større belægning, er det en fordel at fuge løbende med fugesand. En stor belægning bliver du nødt til at kunne bevæge dig rundt på, og det øger risikoen for, at stenene rykker sig. Det kan du undgå, hvis du fuger, efterhånden som et område bliver færdigt.
Bland sten med farveforskel så belægningen virker harmonisk
Sten med farveforskelle bør lægges, så stenene er blandet godt. Det giver det mest harmoniske resultat. Hvis alle de mørke sten lægges i et område, og de lyse i et andet, bliver farveforskellen meget tydelig, og det virker forkert.
Præcis afretning efter jernrør
Det er vigtigt, at afretningslaget, som stenene skal lægges i, rettes af så præcist som muligt. En god måde er at grave to jernrør ned i underlaget, så de ligger i det niveau, afretningslaget skal have. Når overskydende grus trækkes af efter rør, sikrer du, at det bliver præcist, da rørene er helt lige.
Fjern materialer og undgå misfarvninger
Brug ikke din nye belægning som opbevaringsplads til materialer som fx sten og grus. Materialerne vil i givet fald holde på fugten, og det øger risikoen for pletter og misfarvninger.
Fej diagonalt så fugerne fyldes op
Når du fejer fugesand i fugerne, bør du feje diagonalt på fugerne. Fugesandet pakker bedre, og det går hurtigere end at feje “lige” på fugerne. Fej i flere omgange, så du sikrer, at fugerne er helt fyldt op. Det gør terrassen stærk.
Nem kantsikring med tørbeton sparer tid
I stedet for at blande tørbeton med vand i en spand først kan du hælde tørbetonen direkte ned i renden, hælde vand over og sætte kantstenene. Så sparer du en arbejdsgang og slipper for at skulle gøre spanden ren.