Elektriker

Find information om værktøj og materialer samt vejledning til de rette teknikker, når du skal i gang med at arbejde med el.

  Skal du ringe efter en elektriker?

  Mange af os får koldsved på panden, hvis vi skal arbejde med el. For hvad er det nu lige, man må og ikke må, hvornår skal man ringe efter en professionel elektriker, og hvornår kan man som glad amatør bare give sig i kast med el-arbejdet?

  Tænk dig om, når du arbejder med el

  Er du i tvivl om, hvad du selv må lave, eller om du skal ringe efter en elektriker, kan du orientere dig på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.

  Når du giver dig i kast med lovligt el-arbejde, bør du dog altid tænke dig om. Sørg for, at der ikke er tilsluttet strøm til den ledning eller det elektronik, du arbejder med, og sørg i det hele taget for, at sikkerheden er i orden, inden du griber fat i kabeltang og samlemuffer.

  Skjul ledningerne

  Noget af det, du roligt kan give dig i kast med uden at tilkalde en elektriker, er at trække ledninger fra stikkontakter til lamper eller andre elektroniske apparater.
  De mange ledninger kan dog hurtigt blive kedelige at se på, derfor er det en god idé at gemme ledningerne væk. Heldigvis er mulighederne mange.
  Du kan bruge de helt almindelige kabelskjulere, du kan købe i ethvert byggemarked, eller du kan gå mere drastisk til værks og fræse ledningerne ind i væggen.

  Vil du gemme dine ledninger væk? Så kan du finde inspiration i artiklen her: Guide til ledningsskjuler - sådan kan du selv skjule ledninger i hjemmet

  Brug de gamle elektrikerrør

  Måske er du i en situation, hvor du har mulighed for at trække dine ledninger igennem gamle elektrikerrør og skjule dem på den måde. Det er dog lettere sagt end gjort. De ofte snørklede elektrikerrør kan være en udfordring at skubbe en ledning igennem. Heldigvis kan du med nogle få tips gøre arbejdet væsentligt lettere for dig selv. Læs artiklen her og lær at trække ledninger i rør.

  Skift selv ledningerne

  Noget andet el-arbejde, du heller ikke behøver at ringe til elektrikeren for at få lavet, er udskiftning af ledninger i stikpropper eller forlængerled. Arbejdet er let at gå til. Husk at sørge for, at de ledninger, du arbejder med, ikke er tilsluttet strøm på nogen måde. Hvis du anskaffer dig en afisolértang, går arbejdet endnu lettere.

  Du skal også sørge for at sikre dig, at de stikpropper og forlængerled, du skifter til, er godkendt og mærket til el-brug.

  Få råd og vejledning her på siderne

  Du kan finde mange flere råd og vejledninger til dit el-arbejde her på siderne, hvor vi har samlet alle vores artikler, der omhandler el-arbejde.