Skjul ledningerne med flotte ledningsskjulere og kabelskjulere

Synlige ledninger og kabler er ikke et kønt syn. Der findes dog heldigvis flere gode måder at skjule ledninger og kabler på, og du kan sagtens gøre det selv. Her får du en guide med vores bedste tips til at gemme ledningerne væk.

Hvorfor skal man skjule sine ledninger?

De fleste kender vist til det problem, at man i sin stue eller på et værelse bøvler med ledninger, der snor sig hen over gulvet eller kabler, der løber i tykke bundter langs panelerne, op ad væggene eller under loftet.

Vi kan dog ikke undgå hverken ledninger eller kabler i hjemmet pga. vores mange apparater fx lamper, tv, antennekabler og internetforbindelser. Men det kan lade sig gøre at skjule ledninger selv både enkelt og elegant.

LÆS OGSÅ: Byg selv-radiatorskjuler for næsten ingen penge

Hvordan skjuler man sine ledninger?

Det er lettest at skjule ledninger og kabler ved at gemme dem i en kabelskjuler eller ledningsskjuler af plastik, som kan sættes langs panelerne. Det er dog ikke altid hverken en køn eller en billig løsning.

Heldigvis er der MANGE gode måder at skjule ledninger på.

Her får du en guide med vores bedste tips til at gemme ledningerne væk.

1. Kabelskjuler og ledningsskjuler

Kabelskjuler, kabelbakker, ledningsskjulere, kabelskinner, kabelkanal – de har mange navne og endnu flere udformninger og størrelser, men princippet er det samme.

En ledningsskjuler har den primære funktion at skjule dine kabler og ledninger, så de ikke ligger og flyder, og så det ser pænt ud. Det kan fx være som skyggelister eller som en liste på fodpanelet i enten plastik eller træ.

Kabelskjuler som skyggeliste

Skal du trække bløde ledninger op til loftet og videre ud, er den mest diskrete af de enkle løsninger at lægge dem i kabelbakker, der føres op inde i hjørnet og videre langs loftet.

Vil du have kabelskjulerne til at forsvinde mest muligt, fører du dem hele vejen rundt, så de fungerer som skyggelister, også hvor der ikke er kabler.

Kabelskjuler uden på panelet

Med lidt held kan du få kabelskjuleren og ledningerne til at “forsvinde” som en fejeliste på fodpanelet. Udgaven fra Primo er supernem at bruge, da den er så elastisk, at ledningerne bare lægges ind i den – og den gøres fast på fodpanelet med sin egen klæbende bagside.

Mest diskret bliver det naturligvis, hvis du fører listen – eller en der ligner den – rundt på alle paneler. Listerne fås både som diskrete små sandlister, der kun kan klare en enkelt eller to ledninger, og lidt større skurelister med lidt mere plads.

Hvordan åbner man en kabelkanal?

Bakkens nederste del klæbes eller limes på væggen eller loftet, ledningen trykkes på plads i den, og “låget” trykkes på plads på bakken.

Hvis ikke listen altså er udført i en blød plast, så den helt enkelt blot vrides op, når ledningerne skal lægges ind i den.

Ledningerne ser du ikke mere. I stedet ser du så bakken, så det er stadig åbenbart for enhver, at der ligger ledninger. Fordelen er, at bakken ser ud, som om den har ret til at være der, og den kan placeres regelret og pænt. Og så beskytter bakken jo ledningerne mod overlast.

2. Skjul ledningerne bag fodpanelerne

Du kan finde fodpaneler både med helt enkel klassisk eller med mere bølget profil, der kan føre dine bløde ledninger frem til der, hvor du har brug for dem, uden at de på nogen måde ses.

Panelerne i træ, der blandt andet kan findes hos Swedoor-Kilsgaard, klikkes ned på beslag, som du først skruer på væggen. Det betyder, at det er nemt at føre nye ledninger rundt og fjerne de gamle – og det gør konstruktionen lovlig, fordi du nemt kommer til ledningerne og kan tjekke, om der er skader på dem. Fås også i plast fra Primo.

3. Skjule ledninger rundt om døren

Også inddækningerne rundt om dørene kan bruges som diskrete føringsveje, der skjuler dine ledninger.

Det kræver, at der er godt hold på ledningerne rundt i hjørnerne, og derfor klikkes listerne fra Primo her fast på beslag, der holder listerne på plads og i øvrigt adskilt.

4. Skjule ledninger ind bag tapetet

Som kreativ gør det selv-mand kan du skjule en hel skov af ledninger bag hjemmegjorte kabelskjulere, der camoufleres, så de omtrent smelter sammen med omgivelserne.

Fordelen er, at du kan gøre kabelbakken så bred, som du har brug for – og at du fx ved at give bakken samme tapet eller væv som den øvrige væg får den til at virke meget diskret.

Det er vigtigt, at du sikrer, at ledningerne hurtigt og nemt kan lægges fri.

5. Gem ledninger ind bag møblerne

Ikke bare ledninger og kabler, men også små og store rør kan i nogle tilfælde skjules effektivt bag en reol eller en skabsvæg. Det er der ingenting i vejen med, men det er vigtigt at tænke sig godt om og tage højde for, at du stadig skal kunne komme nemt til de bløde ledninger.

Du skal også have nem adgang til alle samlinger, lampeudtag og kontakter, også evt. samlinger af kraftige kabler.

6. Ledninger fræset ind i muren

I murværk er den ultimative løsning at fræse kablerne ind – altså at åbne en grøft, som ledningerne lægges ind i, og fylde op med mørtel. En operation, man kun går i gang med, hvis man alligevel ville male eller tapetsere væggen.

Hvordan trækker man kabler?

Ved en ydervæg vil løsningen typisk være at lægge kablerne ind i en ny isoleret pladevæg. Efterisolerer du indvendigt med porebeton, er det også logisk at fræse kablerne ind, og det er meget lettere i gasbeton end i en murstensvæg.

Riller lavet med hammer og mejsel tager tid, men støver mindre end vinkelsliberen.

En vinkelsliber kan fræse riller til kabler, men husk, at det støver!

Når det kraftige kabel er lagt på plads, kan der lukkes med mørtel eller gipspuds.

7. Skjule ledninger i isoleringen

Hvis du efterisolerer en ydervæg indvendigt med gipsplader på et skelet med isolering, er det helt oplagt at flytte alt, hvad der kan flyttes af kabler og ledninger, ind bag pladerne. Bare du husker, at 230 volt kun kan føres i enten elektrikerrør eller i kraftige tredobbelt isolerede elektrikerkabler, aldrig i almindelige bløde ledninger.

Vil du være rigtig smart, bygger du væggen, så der er to lag isoleringsmåtter. Det betyder nemlig, at kablerne kan løbe mellem de to lag uden at skabe nævneværdige kuldebroer eller luftkanaler, og ved at lægge en eventuel dampspærre mellem de to lag kan du helt undgå, at kablerne bryder den.

I loftet er det tilsvarende oplagt at sørge for lampeudtag uden synlige kabler, hvis du alligevel lægger et nyt gips- eller listeloft.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Håndværker-teknikker