Kom lige i mål – i en skæv verden

I en lige og vinkelret verden ville det være let at få tingene til at passe præcist. I den virkelige verden må vi overalt tage det skæve med i planen.

Du gør dit bedste for at lave et præcist stykke arbejde, og så passer tingene alligevel ikke. Det nye bord vipper lidt, skabet på væggen hælder udefter, pladen blev for kort i et hjørne. Årsagen er nok bare, at du gik ud fra, at vores verden og vores huse er lige og plane og står i lod og vater som på tegningerne.

For ude i virkeligheden er ikke bare den væg, skabet skal hænge på, og det gulv, bordet skal stå på, men også de brædder og plader, du bruger, næsten altid skæve.

I artiklen her får du 32 tips til, hvordan du opdager skævhederne, indretter dig på dem og undgår at gøre dem meget værre.

Lige linjer er lige så sjældne som rette vinkler og plane flader. Tager du ikke højde for det - og for at du også selv nemt tilføjer nye skævheder - får du ikke tingene til at passe.

I artiklen her får du 32 tips til, hvordan du opdager skævhederne, indretter dig på dem og undgår at gøre dem meget værre.

Verden er skæv, og det må du leve med.

1-6: Afslør skævhederne

Den første forudsætning for at få noget til at passe er, at du ved, hvad det skal passe til. Der er sjældent noget, som er helt lige og præcist i vinkel. Ofte kan det være svært at se med det blotte øje, men med enkle midler kan du afsløre den skæve verden og få styr på den, så du ved, hvad du er oppe imod, og hvordan du kan indrette dig på det skæve.

1. Krydsmål afslører de skæve vinkler

Du kan lynhurtigt og sikkert måle dig frem til, om et rum eller en anden firkantet konstruktion er vinkelret. Når de modstående sider er lige lange, er hjørnerne kun vinkelrette, hvis de to diagonaler er lige lange. Og de skæve vinkler kan du overføre med målene.

2. Krydslaseren har styr på op og ned

En krydslasers røde streger er præcist vandrette og lodrette. Det kan du udnytte til at afsløre skævheder ved at tage flere mål fra den lysende streg, fx til kanten af en væg, til et dørhul, op til loftet eller ned til gulvet.

3. Retskinnen finder buler og fordybninger

Med et langt vaterpas eller et bræt med en helt lige kant kan du afsløre toppe og fordybninger på store flader. Du sætter mål på skævheden ved at se, hvor mange millimeter luft der er mellem toppe med en vis afstand, fx 30 cm eller 2 meter.

4. Vaterpasset afslører, hvor skævt det står til

Vaterpassets bobler er mestre i at afsløre skævheder. Både når det gælder lodrette og vandrette linjer og flader. Kombinerer du det med en tommestok, kan du måle og sætte tal på afvigelserne.

5. Lodsnoren er altid lige til at stole på

Du kan altid regne med tyngdekraften. Når du vil tjekke, om fx en kant er lodret, kan du afsløre det ved at holde en snor med et lod af en møtrik eller andet op ved kanten. Tyngdekraften vil altid få snoren til at hænge præcist i lod og afsløre den mindste skævhed.

6. Tømrervinklen måler skævheder

På kortere afstande kan du afsløre de skæve hjørner ved hjælp af en vinkel og en tommestok - og sætte mål på dem. Hvis der ikke er mål på vinklen, kan du sætte et lille mærke, så du ved, i hvilken afstand du har målt afvigelsen fra det rette.

7-10: Gør det skæve usynligt

Nogle gange kan du ikke rette op på skævhederne, og så kan du i stedet prøve at skjule dem. Ofte er det umiddelbart svært at se, om en vinkel er skæv eller væggen er buet, hvis du kan undgå at sætte lige linjer og vinkler tæt på dem.

7. Fordel skævhederne, så gør du dem mindre - og måske helt usynlige

Hvis du starter med at følge den ene væg i et rum slavisk, gemmer du hele rummets skævhed til den anden væg. Når de to vægge ikke er helt parallelle, er det næsten altid bedst at fordele denne skævhed symmetrisk, så tingene bliver lige skæve i begge sider. Så synes skævheden langt mindre. Du kan opsuge skævheden helt, hvis du kan dele den i rigtig mange dele, fx ved at gøre alle fugerne i et flisegulv lidt bredere i den ene ende.

8. Skyggelisten fjerner lyset fra skævheder og slappe samlinger

Det ligger i ordet. Skyggelisten er formet, så den kaster en diffus skygge, der får revner, sprækker og andre skævheder i overgangen mellem væg og loft til at forsvinde i mørket. En tilsvarende løsning er at stoppe pladen i loftet 10-12 mm fra væggen, så overgangen skjules i den bevidste fuge.

9. Bredde og god afstand skjuler skævheden

Skæve og bulede vægge og vægge, som ikke står parallelt, bliver fremhævet af lige rækker af fliser eller gulvbrædder, der ligger tæt på dem. Vælger du brede fliser eller brede brædder og undgår at skære dem for tæt på væggene, bliver afstanden til den første rette linje større, og så ses de skæve linjer mindre.

10. Undgå afslørende mønstre - parallelle linjer kan være farlige

Lige og parallelle linjer og striber afslører skævhederne i deres omgivelser. Til gengæld kan du med stor effekt bryde det lige og afslørende parallelle ved fx at lægge fliserne diagonalt eller vælge et tapet med et mønster uden lodret eller vandret forløb.

11-15: Mål det skæve præcist

Når du laver præcisionsarbejde, er det ikke nok at vide, at ting er skæve. Du skal måle og overføre de skæve mål. Her ser du, hvordan du får en præcis opmåling af alt det skæve.

11. Simpel teknik flytter skævheder over med millimeterpræcision

Det er næsten umuligt at måle sig frem, når soklen under køkkenet skal sluttes tæt til et skævt og bulet gulv. Men du kan uden et eneste mål hurtigt finde ud af, præcis hvor meget af soklen du skal fjerne. Stil soklen på dens plads, ret overkanten op til vandret, og flyt gulvets kontur op på soklen ved at føre klods og blyant hen over gulvet.

12. Træk lige linjer, som du kan måle det skæve ud fra

En linje tværs gennem rummet er uafhængig af alle skævheder og danner et præcist udgangspunkt, når du måler et rum op og fx skal tilpasse fliser på gulvet eller gipsplader på loftet. Du måler vinkelret ud fra linjen og har fuldt styr på skævhederne.

13. Tag flere mål, før du køber skabet og reolen - og før du skærer hylden til

Der kan være fald på gulvet, loftet kan bule, og væggene kan være ujævne og stå alt andet end lodret - så tag hellere for mange mål end for få, inden du køber møbler eller skærer hylder til. At der er plads til reolen nede ved gulvet er ikke nogen garanti for, at der er det højere oppe. Når du måler, skal du tage flere mål og som grundregel gå ud fra det korteste mål, både lodret og vandret. Det er vigtigt, at du måler ud fra et lodret eller vandret plan. Det kan du hurtigt etablere med et vaterpas eller en krydslaser.

14. Halve vinkler kan altid lukke helt tæt

Når du vil samle to emner i en 90 graders vinkel, skærer du begge i en vinkel på det halve, 45 grader. Når vinklen halveres, passer delene sammen, fordi de skrå flader bliver lige lange. Samme princip gæl der for alle vinkler, også de “skæve”. Udfordringen er bare at måle og halvere vinklen, og det klares på flere måder:

Smigvinklen kan fastholde enhver vinkel; du kan så aflæse den og halvere den ved hjælp af en vinkeltrekant.

En elektronisk smigvinkel sætter tørre tal på enhver vinkel, så her kan du nemt aflæse, dele med 2 og indstille.

En smigvinkel helt uden tal kan du få til kapsaven. Når redskabet stilles i den ønskede hele vinkel, viser et lille flag den halve vinkel, og det stilles saven efter.

Du kan helt undgå at måle ved at lægge emnerne oven på hinanden i den ønskede vinkel, mærke af på alle kanter, hvor de mødes, og forbinde mærkerne.

15. Skabelonen sikrer altid en helt præcis pasform

Hvis du skal skære et tæppe, en bordplade eller andet, så det passer op mod et skævt, buet eller kringlet sted, er den sikreste løsning at skære, klippe eller samle en skabelon. Med den kan du uden omkostninger prøve dig frem, til den passer præcist, og så lægger du den bare på emnet, der skal passes til, og overfører faconen til det.

Når skabelonen er klar, tegner du dens kontur over på det emne, der skal skæres til.

16-22: Skær så tingene passer

Når du har målt og sat et mærke, skal der som regel også skæres, slibes eller på anden måde tilpasses. Denne del af arbejdet er naturligvis lige så vigtig for præcisionen som alt det, der er gået forud. Tipsene her handler altså om, hvordan du undgår at tilføje nye skævheder.

16. Skær nedefra med stiksaven, så får du et rent snit ved stregen

I de fleste tilfælde mærker vi de ting, vi skal bruge, op på forsiden eller oversiden, men når du skærer tingene ud med en stiksav, er det ofte bedst at save fra den modsatte side.

Når du holder stiksaven på undersiden, kan du lettere føre klingen præcist langs stregen, fordi savsmuldet ikke dækker opmærkningen, og du derfor kan se, hvis det er ved at gå skævt.

Snittet bliver også pænere, fordi klingens tænder vender ind mod saven og derfor flosser træet mindst på den side, der vender væk fra saven - modsat når du saver med fx en fukssvans.

17. Lad samme mand mærke op og skære til

Det er et godt princip at lade den mand, der har sat et mærke, skære efter det. Uanset hvor fine streger og regler man følger, vil der altid være plads til fortolkninger. Og den, der sætter mærket, ved bedst, hvordan det sidder i forhold til det ønskede mål - om det er til en kant, midt i mærket eller en ubetydelighed til en side. Den slags giver den sidste præcision, og den går let tabt, hvis det skal gives videre.

18. Hellere for lang end for kort, så er hjørnet let slebet til i den sidste ende

Når to plader skal mødes i et hjørne, må du gerne skære den plade, der rækker forbi den anden, en anelse for lang. Skulle den stikke en smule ud over den anden plade, er den smalle kant nemlig let at slibe ned, og derved får du en helt præcis samling.

Hvis du forsøger at skære pladen helt præcis til fra start, vil den ofte blive en smule for kort. Så skal du i stedet slibe den store flade til for at få en perfekt samling. Det er langt sværere og ofte umuligt.

19. En stopklods på kapsaven sikrer dig præcis lige lange stykker

Ved at etablere en stopklods, som brættet stødes op imod, kan du skære mange stykker i samme længde uden at skulle måle hver enkelt - og ikke alene sparer du tid, dine emner bliver nøjagtig lige lange. De fleste kapsave har et indbygget stop til korte stykker, og til længere stykker er en speciel buk til kapsaven en let og præcis løsning.

20. Sav alle stykker på én gang

Skal du skære flere stykker ud i samme længde - og er sikker med din sav - kan du lægge dem i en stak og skære dem på én gang. Så skal du kun mærke op på det ene emne og låse dem sammen, fx med en skruetvinge. Skærer du lige ned gennem dem, bliver de også præcis lige lange.

21. Helt lige snit med støtte til saven

For at skære helt lige snit skal du have noget at støtte dig til. Brug et ligekantet bræt eller en retskinne, som du kan føre værktøjet langs - det, man kalder et land.

Landet gør det let at styre rundsaven, og for den sags skyld også stiksaven og overfræseren, og resultatet er hver gang et lige snit. De fleste moderne værktøjer kan bruges med en speciel førings-skinne, der styrer det til helt perfekte snit.

For at styre præcist og sikre mod, at du skærer for dybt, skal landet placeres inde på den del, der skal bruges. Er den for smal til landet, understøtter du det, typisk med en liste af samme slags.

22. Skær hele stregen væk - eller skær halvdelen af stregen væk

Vil du have nogen form for præcision i arbejdet, kan du ikke bare save i stregen. Streger varierer i tykkelse, og når du sætter dine streger, skal du have besluttet dig for, om saven lige netop skal fjerne hele stregen eller lige netop halvdelen.

Har du mærket af for enden af tommestokken, ligger stregen på det stykke, der skal skæres væk. Så skal du strege og skære, så stregen lige præcist bliver skåret væk, ikke mere.

Mærker du op ud for et mål på tommestokken, bør du i stedet sætte stregen lige ud for målet. Uanset om stregen er tyk eller tynd, skal du så skære halvdelen af den væk, så halvdelen af den står tilbage på den del, du skal bruge.

23-28: Sæt mål og linjer præcist

For at din afdækning og opmåling af skævhederne ikke skal være forgæves, skal de mærker, du selv tilpasser efter, sidde præcist. Her får du tips, der giver præcise streger og mærker at arbejde efter.

23. Mål på de emner, du skal bruge - ikke på det, du skærer fra

Har du en plade, der er 240 cm lang, og skal bruge et stykke på 210 cm, skal du måle de 210 cm ind fra den ende, du vil bruge. Hvis du i stedet vil være smart og laver lidt hurtig hovedregning og mærker 30 cm op fra den anden ende, er der stor sandsynlighed for, at dit arbejde bliver upræcist. Måler du med tommestokken, kommer stregen til at ligge inde på den del, du skal bruge, og det gør det svært at skære præcist. Samtidig bliver den unøjagtighed, der måtte være i pladens længde, bevaret i det stykke, du vil bruge, i stedet for at forsvinde med det stykke, der skæres fra.

24. Store cirkelslag slår du præcist med patentbånd som passer

Små cirkler kan let streges op med en passer. Har du brug for at slå større cirkler, er et stykke patentbånd og en stift eller en skrue ideelt. Fordelen ved patentbåndet i forhold til en snor, som mange bruger, er, at metalbåndet ikke kan give sig og nemt holdes helt nede, så blyantens vinkel ikke giver unøjagtigheder. Med et bånd i overlængde kan du justere radius helt på plads med en skrue og møtrik, der sidder gennem to af båndets huller.

25. Forsøg at finde eller afsætte målet i en enkelt operation

Det er bedst at måle hele længden på én gang. Skal du måle ud ad flere gange, er der stor risiko for fejl, både når det gælder præcisionen i hver operation, i overblikket og i regnestykkerne. Brug i stedet et målebånd, der når hele strækket. Over længere afstande er de moderne laserafstandsmålere mest præcise.

26. Spids blyanten så fint, som opgaven lægger op til

Præcise streger og mærker kræver en velspidset blyant. Find en model, som passer til opgaven, kravet til præcision og materialet, du skal strege på. En almindelig tømrerblyant er fin til det grove træ, en knaldhård model holder til en betonflises hårde slid, og en tynd almindelig skriveblyant giver rene streger til det fine snedkerarbejde. Fælles for alle er, at en velspidset blyant giver større præcision.

27

Cirkelrund lineal af papir

Hvis du skal skære et rør med en større diameter præcist lige over, er det helt nødvendigt at have en streg at følge hele vejen rundt om røret.

Heldigvis kan du finde den lige vej rundt om røret på en måde, der er lige så enkel, som den er præcis. Find et ark papir, der kan nå hele vejen rundt og lidt til. Hold papiret stramt omkring røret, så kanterne mødes præcist over hinanden. Nu ligger papiret vinkelret rundt om røret, og du kan strege op langs kanten.

28. Mål for enden af tommestokken

Med en tommestok kan du afsætte præcise mål inden for en millimeter. Men det kræver, at du bruger den rigtigt.

Hvis du kan komme til at måle ind over kanten af den del, du skal bruge, lægger du stokken, så du har måltallet ved kanten, og så streger du af for enden af den.

Skal du måle ud fra en væg, kan det ikke lade sig gøre. Så må du støde enden af tommestokken op til væggen og sætte dit mærke ud for målet på tommestokken, men det er ikke helt så præcist.

29-32: Gentag ikke de dumme fejl

Vi har nok alle prøvet de fleste af de her klassiske fejl. Man kan ikke helt undgå, at det smutter en gang imellem. Men med nogle få forholdsregler kan du minimere risikoen for at gentage de fleste af de her dumme klassikere. Nogle af dem er tanketorsk, nogle er sjusk, nogle af dem handler om, at man lige så godt kan gardere sig mod, at værktøjet, regnestykket eller overblikket smutter.

29. Mål en ekstra gang - og en gang mere

Tjek dine mål, og mål hellere en gang for meget end en gang for lidt. Det er rigtig ærgerligt og kan være dyrt at måle og skære forkert. Mål om muligt fra en anden ende, og se, om det lyder rimeligt.

30. Pas altid på 2 meter mærket

En klassisk fejl er, at man skærer i den streg, som blot var en mellemregning for enden af den 2 meter lange tommestok. Væn dig til at markere det endelige mål, så du ikke får skåret i et forkert mærke.

31. Mål uden tal giver færre fejl

Når du bruger tommestokken eller en lineal, skal du huske det mål, som du har taget. Det giver en risiko for fejl, når du skal sætte målet af på emnet.

Den risiko kan du helt undgå, når du bruger et målebånd, der kan låses, fx et såkaldt talmeter. Så kan du glemme alt om centimeter og millimeter og blot låse målebåndet, så længden passer, og flytte målet direkte over til emnet.

32. Sådan skal landet ligge - hver gang

Når du bruger et bræt eller en retskinne som vejviser for rundsaven og andet værktøj, skal du gøre dette land fast inde på den del, du vil bruge, og ikke på det stykke, som skal skæres af. Hvis værktøjet smutter, eller du slipper kontakten til landet, får du ikke ødelagt det stykke, du skal bruge, og kan stadig rette til og få et perfekt resultat.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Håndværker-teknikker