2 metoder: Mal træværket så det holder

Er du den grundige type, der maler udendørs træværk efter alle kunstens regler med grundige afslibninger, knastelak og perfektion? Så gør du det helt rigtige. Er du typen, der hellere vil have det overstået i en fart, har vi også godt nyt. Begge måder er gode – men alting har sin pris.

Hvor grundigt skal jeg male?

Sensommeren er det bedste tidspunkt, når udendørs træværk skal have den helt store tur. Se, hvordan du maler, så det holder længe.

Hvis du lige nu er på udkig efter den eneste rigtige måde at male udendørs træværk på, så vil vi med stor fornøjelse og overbevisning skuffe dig.

Vi vil nemlig anbefale hele to meget forskellige teknikker til at sikre, at træværket står flot og lækkert - og hol holder sig sundt og frisk i mange år.

Den ene er helt oplagt. Den går ud på, at du giver træet den mest grundige behandling med alt, hvad kloge eksper eksperter og ivrige ekspedienter kan lokke dig ud i af afrensning, slibning og flere lag god, dækkende maling. Det er en sikker vej frem, men den tager tid.

Derfor kan den rigtige behandling af dit træværk sagtens være en langt hurtigere og enklere løsning, hvor du nøjes med de mest nødvendige arbejds arbejdstrin - og til gengæld er klar til at gentage behandlingen oftere.

METODE 1: Godt og hurtigt

Når du vælger den hurtige metode nøjes du med algerens og to gange maling. Du får et fint resultat, men skal være klar til at gentage behandlingen hyppigere.

METODE 2: Godt og grundigt

Når du vælger den grundige metode skal du igennem langt flere trin - blandt andet afrensning, slibning, hulfyldning og grundmaling. Til gengæld får du en flottere finish og og længere holdbarhed.

Tiden er den samme

Begge metoder er gode og konklusionen er, at du samlet set kommer til at bruge cirka lige lang tid på arbejdet. Men maler du hurtigt, må du også male oftere, mens du med en grundig indsats kan vente en del længere, inden du skal male igen.

Få grundig vejledning til begge metoder.

METODE 1: Godt og hurtigt

Uanset hvor hurtigt du vil løse opgaven med at male, bør du altid starte med at fjerne algerne.

Alger fjernes med algerens. Et helt afgørende trin, både ved frisk træ, som kan være inficeret fra produktionen og trælasten, og ved ældre træ, er at rense træet med algerens, så malingen ikke ødelægges indefra. Ofte skal midlet have lov at virke i nogle dage. Følg anvisningen - og vask af med rent vand, hvis det anvises. Især hvis du vil male med en lys træbeskyttelse, er det vigtigt at rense for alger, selv når du vil have arbejdet overstået så hurtigt som muligt.

Giv træet to lag forholdsvis tyndtflydende træbeskyttelse - helst særligt beregnet til denne behandling. Transparente og halvdækkende træbeskyttelser vil ofte være tynde nok til at trænge ind i træet og stadig kraftige nok til at danne en beskyttende hinde. Nogle producenter fremstiller særlige fx Flüggers 2-in-1 Wood Tex, som er direkte udviklet til både at fungere som grundingsolie og som det afsluttende lag, der beskytter mod indtrængende vand og uv-lys.

METODE 2: Godt og grundigt

Går du så grundigt til værks, vil der gå mange år, inden du igen skal have malergrejet frem. Nogle trin handler mere om finish end om holdbarhed - dem kan du gøre mere eller mindre ud af.

Løs maling og nedbrudt træ skrabes og slibes af. Det gælder om at nå ind til sundt træ eller fast og solid maling.

Snavs, fedt og salt fjernes med rensemiddel. Især vigtigt på tidligere behandlet træværk, hvor der ofte vil være fedt, som kræver sæbe for at komme væk, så malingen kan binde. Ved kyster er det vigtigt at få saltet væk, så det ikke blandes op i malingen og ødelægger den.

Alger fjernes med algerens. Et helt afgørende trin, både ved frisk træ, som kan være inficeret fra produktionen og trælasten, og ved ældre træ. Ofte skal midlet have lov at virke i nogle dage. Følg anvisningen - og vask af med rent vand, hvis det anvises.

Huller, sprækker og vandfælder fyldes ud eller slibes væk. Gamle knast-huller, skruehuller og lignende vil springe i øjnene, når træet males. Særligt de vandopløste malinger er sårbare over for vandfælder, altså steder, hvor regnvandet vil blive fanget og kan blive stående.

Træet slibes. Malede flader slibes matte, og ujævnt træ slibes, så det passer til omgivelserne. Skarpe kanter rundes, så malingen kan dække dem.

Knaster dækkes med lak. Mest en god investering inden lys maling - men knastelakken kan ikke hjælpe stort, hvis træet arbejder, og knasterne løsner sig eller sveder meget.

Ubehandlet træ mættes med grundingsolie. En rigtig god investering i forhold til holdbarheden, for olien trækker midler mod mug og råd dybt ind i træet og fylder porerne, så de er mindre tilbøjelige til at suge fugt. Ved genbehandling på tidligere malet træ kan nogle grundolier risikere at lægge sig oven på den gamle maling, så nogle producenter anbefaler at gå direkte til en grundmaling på tidligere malet træ, selvom der er bare områder.

Træet stryges eller rulles med grundmaling. Grundmalingen trænger godt ind i træet og sikrer optimal vedhæftning for slutmalingen. Ved genbehandling har du kun brug for grundmaling ved farveskift. Grundmalingen indeholder som grundingsolien og træbeskyttelsen fungicider, men er ikke robust over for slid og snavs som en slutmaling.

Træet stryges eller rulles med heldækkende træbeskyttelse. Hvis du ønsker, at behandlingen skal holde så længe som muligt, vælger du en fed, heldækkende træbeskyttelse som slutmaling. Foretrækker du at se træets struktur tydeligere, kan du vælge en halvdækkende træbeskyttelse, der ikke holder lige så længe.

Mellemslibning. En ganske let mellemslibning af første lag giver næste lag bedre vedhæftning og gør arbejdet lidt lettere. Pas på ikke at slibe kanterne rene.

Træet stryges eller rulles med heldækkende træbeskyttelse. Malingen danner en hinde, der holder vandet ude, men lader dampen slippe ud af træet, og som med sin farve beskytter træet mod det nedbrydende uv-lys fra solen. Pas godt på overfladen den første tid - den bliver stærkere over mange dage - og sørg for jævnligt at vaske fladerne, så skidtet ikke holder på fugten og giver mug og alger mulighed for at få fat.

Det tager tid, men når du er færdig, kan du slappe af i årevis.

Godt og hurtigt VS. Godt og grundigt

Godt og hurtigt VS. Godt og grundigt

Hvor grundigt skal jeg male træet?

FACADE

Finish afhænger af stil, alder og meget andet. En hurtig løsning kan række, men den grundige behandling holder længere. Kræver opgaven stillads, vil du blive belønnet ekstra af lang holdbarhed.

CARPORT

Finishen behøver ikke være i top. Den hurtige løsning er tilstrækkelig, men grund- og heldækkende maling holder længere.

VINDUER OG DØRE

Lækker finish vil typisk være et ønske, og den ret kostbare del af facaden fortjener grundig behandling.

VINDSKEDER

En hurtig behandling giver tilstrækkelig finish, men kræver opgaven stillads, vil en grundig behandling give god mening.

BRÆNDESKUR

Den hurtige behandling vil række, og her er der ingen grund til at dække knasterne - men grund- og heldækkende maling holder længere.

HEGN

Oplagt at give en hurtig behandling. Algerens og en eller to gange træbeskyttelse.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Maler