2 metoder: Stop rusten

Er du til den hurtige quickfix-løsning, eller vil du helst gøre tingene 100 pct., fordi du elsker det perfekte resultat? Uanset hvilken metode du vælger, stopper du rusten. Spørgsmålet er, hvor meget du vil gå på kompromis med overfladefinishen på jernet.

Slut med rust - her får du både den hurtige og den grundige løsning.

Slut med rust - her får du både den hurtige og den grundige løsning.

Den hurtige metode

Har du rust på havelågen eller gelænderet, du bare vil have fikset hurtigt, så er Hammerite et genialt valg. Det er både grunder og slutmaling i et og samme produkt. Så du kan nøjes med at fjerne de løse dele og bagefter give to lag maling.
Du får stoppet rustangrebet, og det er hurtigt gjort. Men du får ikke den samme flotte, glatte flade, som hvis du vælger den grundige metode.

Sådan gør du

1. Fjern først al den løse rust og evt. maling med en stålbørste, evt. på en boremaskine. Rengør bagefter fladen med grundrens, så den er fri for støv og fedt.

2. Mal fladen med Hammerite. Malingen påføres med en pensel i to tynde lag, så der ikke kommer løbere. Sørg for, at første lag er tørt, inden du giver andet lag. Tørretiden vil under normale vejrforhold typisk være ca. 6 timer.

Den grundige metode

Hvis du har det bedst med at lave tingene 100 pct. i orden, skal du fjerne alt på den flade, der skal males. Så får du en fuldstændig glat og jævn flade, der er som ny. Det nye malinglag bygges op i flere omgange med maling til metal – først en grunder og siden en slutmaling, der gør fladen meget modstandsdygtig, og som holder sig flot i mange år.

Sådan gør du

1. Fjern alle løse dele, men også al gammel maling med en stålbørste, evt. på en boremaskine, så du kommer ned til helt blankt metal. Slib fladen med slibepapir, fx korn 80, så den bliver fuldstændig glat.

2. Rengør fladen med grundrens, så alt støv og fedt fjernes. Lad jernet tørre helt op, før du maler.

3. Mal med metalgrunder – en grundmaling, der stopper og modvirker rust. Grunderen påføres med pensel i et tyndt lag. Når første lag er tørt (efter ca. 6 timer), giver du et lag grunder mere.

4. Fladen skal nu have to gange slutmaling til metal, som er meget modstandsdygtig over for al slags vejr. Malingen påføres med pensel i tynde lag. Vent med andet lag, til det første er helt tørt.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Maler