21 malertips, der gør dig til en bedre maler

Du kan garanteret sagtens male en væg eller et loft med et nogenlunde hæderligt resultat. Men med disse enkle tips kan du løfte dit malerarbejde til et professionelt niveau.

God afdækning, den rigtige pensel eller rulle til opgaven, den rigtige rækkefølge ... Det er alt sammen basisting, der skal være i orden, hvis resultatet skal blive hæderligt, når du maler indendørs.

Og så er der lige det ekstra touch, den lille detalje og de små smarte tips og tricks, som malermesteren kan – og som sikrer, at arbejdet bliver lettere, bedre, renere og hurtigere. Dem har vi samlet her.

1. Store pensler giver pænere overflader

Malermesteren bruger ofte en større pensel, end de fleste af os vil finde naturligt.

Med en stor pensel er det nemmere at styre malerarbejdet, og du får en pænere overflade. Det er især en fordel, når du maler indendørs træværk.

2. Malerfilt suger spildt maling

Malerfilt er nemt og effektivt, når du skal dække af – uanset hvilken type belægning der er på gulvet.

Det er godt nok dyrere end plast og gulvpap, men spilder du maling, suges det hurtigt op af malerfilten, så du ikke bærer det med rundt under skoene.

3. Tjek resultatet fra flere vinkler

Det er altid en god idé at tjekke malerarbejde fra flere vinkler – og det er især en god investering, når du maler listelofter.

Arbejdet kan sagtens se perfekt ud fra den ene side, mens der kan være “helligdage” og sprækker, når du ser det fra den anden side.

4. Penslen klarer svære malerfuger

Akrylfuge i hjørner og mellem væg og fodpanel lukker sprækker og giver lækker finish. Men det skal gøres, inden du maler med sidste lag.

Fugen glattes som udgangspunkt med en silikonebrik. Men på steder, hvor du ikke kan komme til med brikken, kan du i stedet bruge en lille pensel, som du gør en smule fugtig.

5. Læg døren ned, mens du maler

Det kan sagtens lade sig gøre at male en dør, så den bliver glat og fin. Men gør dig selv den tjeneste at pille den ned og lægge den på et par bukke. Når du kan male en side ad gangen, er det nemmest at opnå et godt resultat.

Vær i øvrigt opmærksom på, at slibning inden første lag og mellemslibning mellem de øvrige lag er et must.

6. Undgå fnuller i malingen

Hvis du vasker en rulle med vand, før du bruger den, fjerner du fnuller og løse fibre, så du undgår at få det i malingen. Og når rullen er fugtig helt inde i bunden, forhindrer det også, at malingen sætter sig fast og størkner. Husk at tørre rullen godt, inden du maler.

7. Skru ned for varmen, når du maler træværk

De fleste maler ved almindelig stuetemperatur, og det er da også det, der står bag på malerbøtter og -spande.

Men maler du træværk om vinteren, kan du med fordel skrue ned til ca. 15 grader. Så flyder malingen lidt bedre sammen og giver det flotteste resultat.

8. Flot finish ved overgange

Når du maler en væg, er det en god idé at sætte malertapen på fodpaneler og gerigter, så den ikke slutter helt tæt til væggen.

Hvis du maler med vægfarven bare 1-2 mm ind på træværket, lukkes overgangen, og det giver en flot finish.

9. Perfekt finish ved stikkontakter

Det er en god idé at løsne stikkontakterne, trække dem lidt ud af væggen og pakke dem ind i film eller malertape. Det tager lidt ekstra tid, men resultatet bliver rigtig flot med skarpe linjer omkring kontakterne, når de sættes op igen.

10. Spar på malingen, og undgå grimme penselstriber

Put ikke for meget maling på penslen. Så risikerer du, at malingen når at størkne på de hår, der sidder inde midt i penslen, med det resultat, at den trækker kraftige og grimme striber i den malede flade.

11. Spar tid, når du maler indendørs træværk

Hvis du skal male indendørs træværk med akrylmaling (vandbaseret), og det skal gå stærkt, kan du bruge grundmaling til det første lag. Grunderen tørrer hurtigere og er nemmere at mellemslibe.

Resultatet bliver lige så flot, som hvis du bruger akrylmaling til alle lag.

12. Bred malertape dækker bedre

Brug en bred malertape, mindst 38 mm bred, når du skal dække træværket af, inden du maler vægge. Fordi den stikker langt ud over kanten, dækker den for stænk, og den dækker også bedre, når du bruger malerrullen helt inde langs kanten.

13. Let arbejdet med en knækpensel

Den særlige pensel med knækket på hovedet er et must, når du skal male bag radiatorer, rør og andre steder, hvor det er svært at komme til med en almindelig pensel. Men den er også genial, hvis du skal male kanter i frihånd langs loftet.

14. Bedre vedhæftning på fabriksmalede lister

Færdigmalede lister og paneler er populære, fordi du sparer både tid og mindst et lag maling. Men det kan være svært at få et nyt lag maling til at binde, fordi overfladen er glat og kan indeholde voks.

Derfor er det en god idé at rense og slibe dem grundigt, inden du går i gang med at male.

15. Sikkert farvevalg med farveprøver

Når du skal vælge en ny farve, er det en god idé at købe en lille farveprøve først. Mal fx på et stykke masonitplade i flere lag, så malingen dækker helt, og flyt rundt på pladen, så du kan tjekke farven under forskellige lysforhold.

Vær i øvrigt også opmærksom på, at farveprøven skal have samme glans som slutmalingen for at være mest realistisk. Mat maling virker nemlig lysere end en med høj glans.

16. Hold dig fra den billige malertape

Du kan sagtens få udmærket billig maling, men når det gælder malertape til afdækning, så betaler det sig bare ikke at spare.

Vælger du den helt billige variant, risikerer du nemt, at den ikke slutter tæt, at den brænder sig fast, hvis den udsættes for sollys, og at den generelt bare er bøvlet at få af.

17. Vent med at lufte ud

Når du maler træ indendørs, så vent med at lufte ud, til malingen er tør i overfladen.

Malingen løber pænere sammen i høj luftfugtighed, og du undgår samtidig, at støv og snavs hvirvles rundt og sætter sig i overfladen.

18. Længere levetid til den dyre pensel

En kvalitetspensel har superlang levetid, hvis du passer godt på den.

Ud over at være meget grundig med afrensning er det en god idé at give penslen en “hårelastik” på, inden du lægger den væk. Den holder hårene på plads.

19. Undgå tørre malerflager i malerbøtten

Selvom det er fristende at trække overskydende maling af på bøttens eller spandens kant, så lad være!

Låget klistrer til, så du risikerer, at der falder indtørrede flager ned i malingen, når du åbner næste gang. De flager er noget bøvl på nymalede flader. Hvis der alligevel er kommet lidt maling ned i kanten, så rengør, så godt du kan, inden du lukker til.

20. Ryd rummet, og få god arbejdsplads

Det kan måske lyde lidt voldsomt, men du sparer rigtig meget tid, hvis du helt kan rydde det rum, der skal males. Så kan du altid få den optimale arbejdsstilling, og du slipper for at flytte rundt på ting undervejs.

21. Slet penselspor med en lille rulle

Når du maler væg eller loft, får du det flotteste resultat, hvis du først maler rundt langs kanterne med en pensel og derefter kører efter med en lille rulle.

Herefter kan du male de store flader med en bred rulle. På den måde sletter du alle spor af penselstrøg, og du sikrer, at lyset reflekteres ensartet på hele fladen.

    Andre læser lige nu ...