4. Penslen klarer svære malerfuger
Akrylfuge i hjørner og mellem væg og fodpanel lukker sprækker og giver lækker finish. Men det skal gøres, inden du maler med sidste lag.
Fugen glattes som udgangspunkt med en silikonebrik. Men på steder, hvor du ikke kan komme til med brikken, kan du i stedet bruge en lille pensel, som du gør en smule fugtig.
5. Læg døren ned, mens du maler
Det kan sagtens lade sig gøre at male en dør, så den bliver glat og fin. Men gør dig selv den tjeneste at pille den ned og lægge den på et par bukke. Når du kan male en side ad gangen, er det nemmest at opnå et godt resultat.
Vær i øvrigt opmærksom på, at slibning inden første lag og mellemslibning mellem de øvrige lag er et must.
7. Skru ned for varmen, når du maler træværk
De fleste maler ved almindelig stuetemperatur, og det er da også det, der står bag på malerbøtter og -spande.
Men maler du træværk om vinteren, kan du med fordel skrue ned til ca. 15 grader. Så flyder malingen lidt bedre sammen og giver det flotteste resultat.
10. Spar på malingen, og undgå grimme penselstriber
Put ikke for meget maling på penslen. Så risikerer du, at malingen når at størkne på de hår, der sidder inde midt i penslen, med det resultat, at den trækker kraftige og grimme striber i den malede flade.
11. Spar tid, når du maler indendørs træværk
Hvis du skal male indendørs træværk med akrylmaling (vandbaseret), og det skal gå stærkt, kan du bruge grundmaling til det første lag. Grunderen tørrer hurtigere og er nemmere at mellemslibe.
Resultatet bliver lige så flot, som hvis du bruger akrylmaling til alle lag.
12. Bred malertape dækker bedre
Brug en bred malertape, mindst 38 mm bred, når du skal dække træværket af, inden du maler vægge. Fordi den stikker langt ud over kanten, dækker den for stænk, og den dækker også bedre, når du bruger malerrullen helt inde langs kanten.
13. Let arbejdet med en knækpensel
Den særlige pensel med knækket på hovedet er et must, når du skal male bag radiatorer, rør og andre steder, hvor det er svært at komme til med en almindelig pensel. Men den er også genial, hvis du skal male kanter i frihånd langs loftet.
14. Bedre vedhæftning på fabriksmalede lister
Færdigmalede lister og paneler er populære, fordi du sparer både tid og mindst et lag maling. Men det kan være svært at få et nyt lag maling til at binde, fordi overfladen er glat og kan indeholde voks.
Derfor er det en god idé at rense og slibe dem grundigt, inden du går i gang med at male.
15. Sikkert farvevalg med farveprøver
Når du skal vælge en ny farve, er det en god idé at købe en lille farveprøve først. Mal fx på et stykke masonitplade i flere lag, så malingen dækker helt, og flyt rundt på pladen, så du kan tjekke farven under forskellige lysforhold.
Vær i øvrigt også opmærksom på, at farveprøven skal have samme glans som slutmalingen for at være mest realistisk. Mat maling virker nemlig lysere end en med høj glans.
16. Hold dig fra den billige malertape
Du kan sagtens få udmærket billig maling, men når det gælder malertape til afdækning, så betaler det sig bare ikke at spare.
Vælger du den helt billige variant, risikerer du nemt, at den ikke slutter tæt, at den brænder sig fast, hvis den udsættes for sollys, og at den generelt bare er bøvlet at få af.
17. Vent med at lufte ud
Når du maler træ indendørs, så vent med at lufte ud, til malingen er tør i overfladen.
Malingen løber pænere sammen i høj luftfugtighed, og du undgår samtidig, at støv og snavs hvirvles rundt og sætter sig i overfladen.
18. Længere levetid til den dyre pensel
En kvalitetspensel har superlang levetid, hvis du passer godt på den.
Ud over at være meget grundig med afrensning er det en god idé at give penslen en “hårelastik” på, inden du lægger den væk. Den holder hårene på plads.
19. Undgå tørre malerflager i malerbøtten
Selvom det er fristende at trække overskydende maling af på bøttens eller spandens kant, så lad være!
Låget klistrer til, så du risikerer, at der falder indtørrede flager ned i malingen, når du åbner næste gang. De flager er noget bøvl på nymalede flader. Hvis der alligevel er kommet lidt maling ned i kanten, så rengør, så godt du kan, inden du lukker til.
20. Ryd rummet, og få god arbejdsplads
Det kan måske lyde lidt voldsomt, men du sparer rigtig meget tid, hvis du helt kan rydde det rum, der skal males. Så kan du altid få den optimale arbejdsstilling, og du slipper for at flytte rundt på ting undervejs.
21. Slet penselspor med en lille rulle
Når du maler væg eller loft, får du det flotteste resultat, hvis du først maler rundt langs kanterne med en pensel og derefter kører efter med en lille rulle.
Herefter kan du male de store flader med en bred rulle. På den måde sletter du alle spor af penselstrøg, og du sikrer, at lyset reflekteres ensartet på hele fladen.