Hvor mange gange har du mon stået med en pensel eller rulle i hånden og spekuleret på, hvor meget hurtigere du kunne have malet loftet eller væggen med en sprøjte? Og hvad med stolene i køkkenet og den gamle pilekurv?
Vi rækker ofte ud efter det malergrej, der er lige ved hånden, og går i gang med en pensel eller en rulle, fordi det er sådan, vi plejer at gøre. Og malersprøjten anskaffer vi slet ikke, fordi “alle ved”, det er besværligt at fortynde malingen, så den ikke stopper sprøjten til.
Til kamp mod indgroede maler-vaner
Vi besluttede os for at kigge på indgroede vaner og gammel vanetænkning og tjekke, hvad der er bedst til hvilke opgaver. Ikke kun maleresultatet og den tid, der går med at male væggen, loftet eller stolen. Men også den tid og det besvær, der følger med at dække ordentligt af for at undgå, at mikroskopiske stænk fra rullen og sprøjten havner langt væk fra emnet, du maler på.
Rengøringen bagefter kan også tage meget tid. Og hvor sjovt er det at male i ti minutter, hvis det tager tre timer at dække af og to at gøre rent bagefter? Se, hvad vi fandt ud af i testen.
Sådan testede vi
For at kunne afprøve de forskellige malerredskaber - pensel, rulle og sprøjte - nogenlunde ensartet anskaffede vi en række forskellige ting, der skulle males. En tremmestol, en helt glat køkkenlåge og en fyldingsdør var nogle af tingene. Andre var en pilekurv, et sprossevindue og et stykke parketgulv. Endelig byggede vi også en testvæg med glasfiberhessian på og et testloft af profilerede loftbrædder, så vi havde mulighed for at prøve, begå fejl og prøve igen.
Hos farvehandleren hentede vi en stak nye pensler og nogle malerruller med henholdsvis glat, mellem og lang luv. Og så fik vi fat en sprøjtepistol fra Bosch, som de hævder er den første gør det selvmodel på markedet, hvor der ikke er behov for at fortynde malingen, medmindre den er meget tyktflydende. Det fik den så lov at bevise.
Listeloft lysnes med hvid lasur
Hvis du vil lysne dit træloft og beholde træstrukturen, kan du gøre det med en gennemsigtig hvid maling (lasur). Vi testede på et nyt bræddeloft, så vi slap for afrensning og spærregrund, der ellers er nødvendig.
Med pensel alene var det besværligt, dels er det tungt for armen, dels er det svært at fordele malingen jævnt, da du ikke må male ind på lasur, der er blevet tør. Så får du nemlig lagt to lag maling på, og det ses meget tydeligt.
Vælger du rullen, fandt vi, at det var bedst at male rillerne mellem brædderne med en pensel først, så her var det også vigtigt at arbejde hurtigt, så rullen ikke kom til at male oven i tørre penselstrøg, med grimme spor til følge.
Med sprøjtepistolen kunne vi lægge lakken ud i et ensartet lag, både i rillerne og på fladerne. Det er også nødvendigt at arbejde vådt i vådt her, men det er muligt at gøre det i fire-fem brædders bredde. Det gjorde, at det ikke tog nogen tid at male hele loftet. Til gengæld tog det ret lang tid at dække vinduer, døre, gulv og vægge omhyggeligt af.
Listeloft, heldækkende
Med heldækkende maling er det ikke så nødvendigt at male vådt i vådt, du skal bare sørge for, at loftet er dækket helt med mindst to gange maling.
Du kan sagtens få et flot resultat med en pensel, men det er hårdt for armen. Vi brugte en pensel, der var et par cm bredere end brædderne, og malede først ned i rillerne med penslen vendt på langs. Derpå vendte vi den og malede fladerne med penslens flade side. Det tog tid, men blev flot.
Med rullen bliver det lidt mere besværligt. Den kan ikke komme ordentligt ned i rillerne, så her skal der også males med en pensel først. Fladerne går det til gengæld hurtigt med, men du risikerer at kunne se en lille forskel mellem penselstrøg og rullede flader.
Sprøjten lagde et dækkende lag ned i sporene og på fladerne i én arbejdsgang. Med sprøjten kunne vi male 3 m2 på et minut, så vi fik malet loftet hurtigt, selvom vi også her skulle male det to gange. Afdækning af vægge, gulv, døre og vinduer tog til gengæld en masse af vores tid.
Væg
Det lader sig sagtens gøre at male stuevæggene med en bred pensel. Det har den fordel, at du kan male ind i hjørner, beskære mod loft og paneler og male fladerne med et og samme værktøj. Men det tager tid og kræver øvelse.
Kombinationen af pensel og rulle er den hyppigst anvendte, og det er der en god grund til. Først tager du kanterne mod paneler og loft samt de indvendige hjørner med en pensel, og så kommer den lynhurtige rulle og maler de store flader.
Sprøjten klarer arbejdet flot, men kræver omfattende afdækning med plastic og tape i hele rummet.
Op til loftet uden afdækning
Sprøjten kan ikke komme tæt på loftet uden at sprøjte farve på det, og farvetågen kommer vidt omkring i resten af rummet.
Rullens ende er ikke skarpt afgrænset, så du vil komme til at male ind på loftet, når du er under 1 cm fra det.
Kun med en pensel kan du med forsigtighed male uden at dække af. Med en bred, flad pensel og lidt øvelse kan du trække kanten op uden at male på loftet.
Glat køkkenlåge
Denne opgave kan løses med pensel. Den bliver nydelig med kortluvet rulle, men får det professionelle udseende med sprøjten. Sprøjten skal holdes i bevægelse hele tiden, for at resultatet bliver jævnt.
Fyldingsdør
Det var svært at male døren med en pensel, malingen løb ved kanterne, og fladerne blev først pæne, da døren lå ned.
Løbere i kanterne var også et problem med rullen, mens sprøjten lagde maling på i så tynde lag, at der ikke var problemer, og resultatet blev jævnt.
Pileflet/kurvemøbler
Du kan godt male kurvemøbler med en pensel, men det tager lang tid.
Rullen er ikke en mulighed, da den ikke kan komme ind i hullerne. Sprøjten derimod er skabt til maling af den slags emner. Stil det, du skal male, op på et par bukke, dæk ordentligt af og mal. Det, som tager længst tid, er rengøringen - og de nye sprøjter tager ikke engang særlig lang tid at rengøre.
Pileflethegn kan også let males med sprøjte, men husk god afdækning, også selvom du står udenfor og maler. Sprøjtetågen kan flyve langt.
Udvendig beklædning
Træhusets udvendige beklædning skal have maling (træbeskyttelse) for ikke at nedbrydes af vejr og vind. På nyt træ anbefaler vi, at du bruger pensel, så du kan massere malingen godt ind i træet. Mal først alle spor med en bred pensel vendt på den smalle led. Derefter maler du bræddernes flader med den brede side af penslen.
Du kan også først male alle sporene med pensel og så male resten med rulle. Det går stærkt og bliver acceptabelt.
Tidligere malet træ kan du godt male med sprøjte, der lægger malingen udenpå i tynde lag. Det går lynhurtigt, når du har dækket omhyggeligt af, og resultatet bliver flot og ensartet.
Du kan købe ruller med en højere luv på midten, som skulle kunne male ind i sporene, samtidig med at fladerne males. Men de masserer ikke malingen ind i træet, og dækningen er dårlig.
Stole og andre møbler med tremmer og krinkelkroge
Hvis du blot skal male en enkelt stol, så kan det næsten ikke betale sig at rigge sprøjteanlægget til og dække hele huset af. Som det ses på billedet, er der en del spild ved sprøjtemaling af tremmer, og en pensel vil kunne gøre det næsten lige så pænt, og næsten uden afdækning. Da der heller ikke er noget spild, vinder penslen - ved en enkelt stol. Malerrullen er dømt ude ved denne opgave.
Sprøjten er hurtigere, så skal du male alle stolene om spisebordet, er den klart bedst, selvom du skal lægge malingen på i flere tynde lag.