Mal dig til rustikke vægge

Med en enkel teknik kan dine vægge komme til at se gamle og rustikke ud. Du skal bare male væggen med svamp. Derudover skal du bruge en klud og en balje med vand – ud over maling, pensel og rulle, naturligvis.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag/10m2
Pris
360 kroner/10m2

Intro

Rustik væg

Hvis du drømmer om rustikke vægge, kan du faktisk male dig til et rigtig flot resultat. Vi har her valgt en teknik, der kan anvendes med ganske almindelig maling, en grydesvamp, en klud, en balje og lidt vand. Kort fortalt, så skal du male din væg med en svamp. Det er let, men selvfølgelig lidt mere besværligt end blot at male væggen på traditionel vis.

Male væg med svamp

Teknikken er enkel og handler principielt om opstrøg med en meget fortyndet maling, der stryges eller duppes oven på den valgte bundfarve (her lyseblå) med en svamp.

Du kan tage et areal på cirka 2 m² ad gangen, når du arbejder med den fortyndede maling på væggen med en svamp.

Vi har brugt to effektfarver: en sandfarvet, der giver et ældet udseende, og en hvid, der giver et kalkagtigt skær.

Nemt at få rustik væg

Efter et par prøveforsøg får du fornemmelsen i hånden, og det vil være nemt at styre, når du maler væg med svamp.

Husk at træde et par skridt tilbage og betragt dit arbejde undervejs i processen.

Fordelen ved denne metode er, at du kan gå over væggene flere gange og på den måde bestemme, hvor rustikt din væg skal fremstå.

Kanter forstærker rustik væg

Du kan forstærke virkningen af en gammeldag og rustik væg ved at give væggen hvide hjørner og kanter rundt om vinduer. Det er en sjov effekt, der ikke er svær at lave. Men det bliver er pænest, hvis du gør dig umage, så overgangene står helt skarpe.

Mal væg med svamp på én dag

Det tager kun en dag at male en væg på 10 m² med svamp inklusive tørretid. Når arbejdet er fuldført, har væggen først fået et sandfarvet og dernæst hvidt lag maling oven på den lyseblå.

Væggens grundfarve er lyseblå

Væggen har nu fået først et sandfarvet og dernæst et hvidt lag maling oven på den lyseblå.

Vejledning

Mal rustikke vægge

1

Stryg et tyndt lag effektmaling oven på den lyseblå grundfarve, når den er helt tør. Her bruger vi en sandfarvet effektmaling, som smøres på væggen i store strøg med en grydesvamp. Du kan også bruge en pensel.

2

Udjævn den sandfarvede maling med en svamp og evt. en klud, så du får en rimelig ensartet struktur. Svampen dyppes i rent vand, så det er lettere at fordele malingen. Pas på med for meget vand på svampen - det danner løbere.

3

Stryg så et hvidt lag effektmaling på væggen, når det sandfarvede lag er tørt. Udjævn den hvide maling på samme måde som den sandfarvede. Den hvide farve giver væggen et lidt kalkagtigt skær.

4

Brug svampen først, når du jævner ud. Det giver en nogenlunde jævn fordeling af malingen. TIPS: Hvis det skal være mere rustikt, kan du lade enkelte områder stå domineret af hvide opstrøg og andre af sandfarvede.

5

Brug evt. kluden til den sidste finish. Når du afslutter med kluden, får du en så ensartet fordeling af malingen som muligt. Lad nu væggen tørre, og bedøm så, om væggen skal have en omgang mere med de to lag effektmaling.

Gode råd om effektmaling

  • Vær opmærksom på, at grundfarven, du vælger, kommer til at ændre sig væsentligt, når du lægger dine effektlag hen over.
  • Grundfarve og effektlag kan kombineres på mange måder. Men hold dig til naturfarver, da de passer godt sammen og ikke er for krasse. Typisk er det jo netop en effekt, der afspejler naturens gang, du vil opnå.
  • Bruger du fx en rustfarvet effekt-maling i stedet for en sandfarvet, giver det en fornemmelse af gammel rust, der trænger ud igennem væggen. Et olivenfarvet effektlag virker som et algelag.
  • Det er altid en god idé at bruge sandfarve og hvid i effektlagene. De er lyse og venlige og sikrer det lidt grumsede look, der gør væggen mere levende at se på.
  • Du kan også lægge effektlag oven på en hvid grundfarve. Det kræver blot flere effektlag.
  • Effektlagene kan smøres ud med svamp og dernæst evt. en klud. Hvis du ikke bruger kluden, kommer væggen til at se lidt mere rustik ud. Kluden skal du bruge, hvis du vil have et så jævnt lag som muligt. Husk, at du kan fortynde med vand hele tiden.

Skarp hvid kant

1

Mal først hjørnet hvidt, og marker så den bredde, kanten skal have. Når du maler, må den hvide farve gerne gå lidt ud over den anslåede kant. Tegn kanten op med en afstandklods fx et kassettebånd, som føres hele vejen ned langs hjørnet.

2

Sæt malertape op på indersiden af blyantstregen, der markerer, hvor den hvide kant skal være.

3

Mal med hvidt på ydersiden af tapen - altså den side, der senere ønskes blå. Formålet er at lade det maling, der kan komme ind gennem åbningerne i tapen, passere, men i den hvide farve. Det er denne fidus, der gør kanten skarp.

4

Mal med den grundfarve (her blå), som væggen skal have, når de hvide kanter er tørre. Hullerne i tapen er nu “mættet” med den hvide farve, så når du maler over med den blå farve, kan den ikke trænge ind og gøre kanten ujævn.

5

Fjern malertape med det samme, når du har malet hele det farvede felt. Nu er kanterne superskarpe.

Materialer

  • 1 afstandsklods
  • Malertape
  • Pensel og rulle
  • Svamp og evt. klud
  • 2 baljer med vand

Maling:

  • Grundfarve, her Flutex 4461 (lyseblå)
  • Effektfarve, her Flutex 4363 (sand) og S 0500-N (hvid)

Sværhedsgrad: Det er let, men selvfølgelig lidt mere besværligt end blot at male væggen på traditionel vis.

Tidsforbrug: Det tager 1 dag at male en væg på 10 m² inklusive tørretid.

Pris: Cirka 360 kroner for 10 m²

Video

TEKNIK: Knivskarpt farveskifte

Effektiv teknik med forsegling af malertapen

TEKNIK: Afdækning før maling

Malerfilt er den mest effektive beskyttelse af gulvet

TIPS: Undgå løse penselhår i malingen

TIPS: Undgå fnug fra malerrullen

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...