Mal træværk med pensel

Både pensel, rulle og sprøjte kan bruges til maling af træværk. Men penslen har sine klare fordele i forhold til finish. Malingen trænger bedre ind, og den kan blive spejlblank og uden spor efter rullens kanter. Og på profilerede flader er penslen uden sammenligning bedst til at komme ind i hjørner og krinkelkroge.

Penslen kan ikke konkurrere med rulle og malersprøjte, når det gælder tempo. Men på finish er penslen en klar vinder

Penslen kan ikke konkurrere med rulle og malersprøjte, når det gælder tempo. Men på finish er penslen en klar vinder

Maling af grove overflader

1

Uanset om træet har fået maling før, skal det renses af, inden man maler. Træet vaskes med grundrens og spules af med rent vand. Brug vandslangen, aldrig højtryksrenser. Den kan ødelægge træet.

2

Når træet er tørt, fjernes løs maling med en stålbørste. Lad være med at gøre det med en stålbørste på boremaskinen. Den er for voldsom og vil ødelægge træets fibre.

3

Er overfladen meget ru, kan man slutte af med at køre den over med slibepapir. Dog er det værd at huske på, at det ikke er nødvendigt med en 100 % glat overflade.

4

Inden man tager fat på de store flader, maler man endetræ og vanskeligt tilgængelige steder. To pensler er nok: en 40­50 mm bred knækpensel og en 70­80 mm bred facadepensel.

5

Til slut males de store flader. Penslen dyppes halvt ned i malingen og stryges af på kanten, og malingen påføres på langs af årerne. På meget ru overflader skal der “tværes” lidt med penslen.

Maling af glatte overflader

1

Når emnet er vasket af i grundrens og slebet let, skal det have et lag grundmaling. Den dækker bedre og giver en god vedhæftning. Knaster på ubehandlet træ skal males med knastlak.

2

Alle huller og revner spartles med akrylspartelmasse. Det er vigtigt at vælge en type, der kan slibes og males over. Særligt dybe steder skal spartles ad flere gange.

3

Malingen stryges på i lange, lige strøg på langs af træets årer. Her er en 45-mm oval pensel et godt valg, for den kan holde på en del maling, uden at malingen løber ned ad skaftet.

4

Er man øvet, tages kanterne med den samme pensel. Ellers skifter man til en mindre pensel, fx en sprossepensel eller en lille flad knækpensel.

5

Er der kommet for meget maling på, så den løber eller danner “gardiner”, kører man ganske let efter med en bred pensel. Det kaldes forsletning og benyttes både på lodrette og vandrette flader.

6

Hvis det er muligt, så anbefales det at lægge emnet vandret, når det males. På den måde kan man lægge mere maling på, uden at malingen løber, og den flyder lettere sammen.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Maler