Det første man skal lære, er, at holde rigtigt på penslen. Penslen må ikke hænge og slaske frem og tilbage. Den skal sidde stramt i hånden, så er det betydeligt nemmere, at lave fx en lige kant.
Selv på mindre flader nøjes maleren sjældent med én pensel. Der benyttes altid en smal pensel til kanter og en bred til de lidt større flader.På en vinduesplade som denne males der først i kanten ind mod vinduet, gerigterne og forkanten.
Til dette arbejde bruges en ringpensel. Til den store flade benytter maleren en bred pensel. Dels går arbejdet hurtigere, og dels bliver der færre spor fra penslens kanter.
Start med at lægge et godt lag maling på midten af pladen. Nu trækkes malingen ud fra midten til hver sin ende af vinduespladen. Her kan man både male på kryds og tværs for at få malingen godt fordelt.
Pga. den vandrette flade bør man ikke være bange for at lægge et fyldigt lag maling på. Når der til sidst er maling på hele fladen, benytter maleren den brede pensel til at forslette med.
Alle de mindre pæne pænselspor fjernes ved med let hånd at køre penslen fra den ene ende af pladen til den anden. Resultatet bliver en flot flade uden penselspor.
Maler man fx indfatninger omkring vinduer, kan det være svært at få et pænt resultat, der hvor indfatningen er skåret i gering. Her maler fagmanden aldrig på tværs af geringen. I stedet males der først på den ene side og derefter på den anden side. På den måde følges træets årer, hvilket giver det eneste faglig korrekte resultat.