Malingens tykkelse
Første trin til succes er at sørge for, at malingen har den rigtige konsistens. Den må hverken være for tyk eller for tynd. Tyk maling sætter sig fast og kan ikke sprøjtes jævnt ud. Tynd maling dækker dårligt og løber let.
Heldigvis er det i dag langt lettere at ramme den helt rigtige fortynding end tidligere. Tidligere fik man en såkaldt viskositetsmåler med, når man købte et sprøjteanlæg. Her skulle man måle, hvor lang tid det tog malingen at løbe igennem et lille bæger med et hul i. Det var besværligt og upraktisk, og på de nyeste modeller er producenterne da også gået over til at bruge en slags målepind, som i stedet stikkes direkte ned i sprøjtepistolens malingsbeholder.
Typisk siger malingproducenternes forskrifter, at du skal fortynde fx de vandbaserede malinger med 10 % vand. Det er målepindens skala skræddersyet til. Uanset, hvor meget eller hvor lidt maling du hælder i beholderen, vil et hak op på målepinden således altid være 10 %. Det er nemt!
Sådan indstiller du
En moderne sprøjtepistol kan indstilles så præcist, at den i langt de fleste tilfælde vil kunne give dig det perfekte resultat - vel at mærke uden at sprede unødigt meget malestøv. Du kan således både justere på mængden af maling, og du kan indstille maskinen til tre forskellige måder, som malingen kommer ud af dysen på.
Hvad angår mængden af maling, indstilles den typisk lige bag ved “aftrækkeren”, mens indstilling af strålen foregår ved at dreje dysen på spidsen af pistolen rundt.
Dysen kan du indstille både i forhold til retning og størrelse - lodret (A) og vandret (B) eller som en koncentreret stråle (C). Disse indstillingsmuligheder er relevante i forhold til, hvilken retning du sprøjter (fra side til side eller oppefra og ned), samt om du sprøjter store områder (bred stråle) eller skal bruge en detaljeret stråle (prik).
Pistolen kan indstilles, så strålen bliver lodret (A), vandret (B) eller som en koncentreret prik (C).
Knappen til justering af malingsmængden sidder på langt de fleste maskiner lige bag “aftrækkeren”.
Korrekt maleteknik
Malingen er rigtigt fortyndet, og du kender maskinens muligheder. Så nu er du klar til at male. Men inden du kaster dig over et konkret projekt, kan vi anbefale dig at øve dig lidt først. Så brug fx et par pladestumper, så du får indstillet malingsmængde og dyse rigtigt - inden du går i gang med opgaven. Når det er på plads, kan du gå videre til selve maleteknikken.
Grundlæggende består teknikken i at føre pistolen i et jævnt tempo med samme afstand til - og altid vinkelret - på emnet.
Du maler først parallelle baner den ene vej og derefter parallelle baner den anden vej. Og når du kommer til kanten, skal du male helt ud over den, før du vender om. Ellers bliver laget ved kanterne nemlig for tykt. At holde samme afstand til emnet lyder nemt. Men det kan være sværere end det lyder, fordi de fleste af os af en eller anden grund er mest tilbøjelige til at dreje hånden/ armen i en bue. Så her kan det godt betale sig at være ekstra opmærksom.
Det bedste resultat får du ved at holde sprøjtepistolen mellem 5 og 15 cm fra emnet og ved at påføre flere tynde lag efter hinanden - vådt i vådt. Efter første lag venter du 3-5 minutter. Dernæst påfører du flere lag med 1 minuts mellemrum. Fortsæt med tynde lag, til det dækker. For tykke lag giver løbere, så det betaler sig at være tålmodig og undgå at falde for fristelsen til bare at pøse på for at få det hurtigt overstået.
Først den ene vej og så den anden - i parallelle baner. Og sørg for først at vende om, når du er ude over kanten på det emne, der skal males.
RIGTIGT!
Hold hele tiden samme afstand til det emne, der skal males. Så får du det flotteste resultat.