Sæt turbo på malerarbejdet med en sprøjtepistol

Glem pensler og malerruller - med de nye sprøjtepistoler kan du male 3-4 kvadratmeter i minuttet. Sprøjterne er ikke længere svære at styre og bøvlede at rengøre, som de var engang -du skal bare følge guiden her, så maler du hurtigere end nogensinde.

At male med malersprøjte har tidligere været lig med minutiøs afdækning og timelang rengøring. Men den tid er forbi, og nu kan du roligt trække sprøjtepistolen, når du skal i krig med malerarbejdet.

Moderne malersprøjter spreder ikke malingen ud i luften, men bruger det meste af luften til at samle malingen, så den kan styres og påføres præcis der, hvor den gør gavn.

Det betyder, at afdækning er mindre vigtig end tidligere. Ude i haven er det ofte muligt at male med malersprøjten helt uden at dække af.

Rengøring af malersprøjten er også blevet meget lettere. Den enkle konstruktion og de moderne materialer gør faktisk malersprøjten hurtigere at rengøre end en pensel.

Derfor er der efterhånden ikke længere nogle gode argumenter for at vælge malersprøjten fra, når du skal male ude!

Vælg malersprøjte

Først skal du gøre dig klart, hvad du skal bruge malersprøjten til: Er det blot plankeværket og haveskuret, der skal males, så kan du nøjes med en af de mindre modeller, der typisk består af et pistolgreb, en malingbeholder og en lille motor. De kan kun bruges til tyndere maling som træbeskyttelse og lak, og de maler en smule langsommere end de store modeller, men de koster også mindre.

Skal du male et langt plankeværk eller bruge malersprøjten langt fra et strømudtag, kan du overveje en model på batteri.

Vil du gerne både kunne male plankeværk og andet træværk ude og måske den pudsede facade, så skal du gå efter en model, der kan det hele. I et ryddet lokale vil den også kunne male vægge og lofter indendørs.

Vælg maling

Når du køber maling, skal du være ekstra opmærksom: Nogle malersprøjter kan male med både tynd lak og træbeskyttelse, semitransparent lasurmaling og forholdsvis tyk vægmaling.

Men malingproducenterne kan have mange andre mål med deres maling, end at den nemt skal kunne sprøjtes gennem en dyse på en maskine. Malingen kan være særlig sej, så den ikke drypper, den kan være ekstra kraftig, så den dækker i en fart osv. Og derfor kan der være forskel på, hvor meget en maling skal fortyndes for at passe til sprøjten - og der kan være malinger, der bare ikke egner sig til det formål.

Prøv dig frem, og bliv klogere Så her er rådet fra producenterne af malersprøjter: Spørg der, hvor du køber malingen. Er der fagfolk ansat, ved de, om malingen egner sig til fortynding og malersprøjter. Ofte vil der også være råd om fortynding på emballagen.

Skal du male med tyk maling, kan det være en fordel at si den, så evt. klumper bliver siet fra. Der følger oftest en si med malersprøjten.

Det er ikke en eksakt videnskab, så prøv dig frem: Ser malingen tyk ud, så smid ca. 10-15 % vand i, og rør godt rundt. Prøv så at starte sprøjten, og kom så om nødvendigt mere maling eller mere vand i beholderen.

Sådan bruger du en malersprøjte

Vælg den dyse, der passer til malingen

Der vil typisk følge flere dyser med, hvis sprøjten er beregnet til flere typer maling. Forskellen på dyserne er åbningens størrelse og form: Jo tykkere maling, desto større åbning. På maskinen her er dyserne: hvid til vægmaling (eller anden tyk maling), sort til lasur (transparent maling) og grå til lak eller tynd træbeskyttelse.

Vælg det rette tryk (hastighed)

Jo tykkere malingen er, desto mere tryk skal der til for at presse den ud. På maskinen her er der pædagogiske symboler, der viser eksempler på, hvad du kan male med det indstillede tryk.

DET ER VIGTIGT, at du opfatter symbolerne som vejledende. Indstil maskinen som vist i manualen, og prøv så at sprøjte på et stykke plade eller lignende. Regulér så trykket, indtil det passer med, at du får malet, som du ønsker, i tynde, forholdsvis dækkende lag, som bliver heldækkende efter et par gange. Vi bruger her malersprøjten Bosch PFS 5000, der kan bruges til flere typer maling, både udendørs og indendørs.

Et plankeværk = tynd maling og lavt tryk

En stol = lasur eller lignende og mellemtryk

Et rum = vægmaling og højt tryk

På sprøjtepistolen regulerer du efter samme princip:

Indstilling 1-3 til tynd maling (træbeskyttelse) og lasur.

Indstilling 4-5 til vægmaling (eller tyk træbeskyttelse).

Regulér malingstrålen

Den røde spids (luftkappen) kan drejes, så malingen enten sprøjtes ud i et rektangulært felt eller som en cirkel.

Oftest vil den rektangulære stråle være den mest effektive.

Maler du vandret, indstiller du strålen til lodret, så dækker den mest muligt.

Maler du lodret, indstiller du strålen vandret, så dækker den mest muligt. Skal du ramme ét præcist felt, bruger du cirklen.

Hold pistolen 20-25 cm fra det, du maler. Også her må du prøve dig frem, indtil du ser, hvad der virker bedst. Malingen må hellere dække lidt svagt, så du blot skal male et par gange, frem for at løbe, fordi der kommer for meget på ad gangen.

Rengøring

Rengøring er et af de områder, der er udviklet mest på. Her kan hele pistolen sænkes i vand og renses på under 10 minutter.

1

Skyl beholderen, og fyld den med rent vand.

2

Sprøjt vandet ud, indtil det er helt rent (hold evt. en hånd foran vandstrålen, så du kan se, om der kommer maling rester med ud).

3

Skru luftkappe og dyse af, og vask det hele i rent vand. Brug en børste til at skrubbe med.

4

Rens dysen med den medfølgende børste. Lad det hele tørre, og saml så sprøjten igen.

9 typiske opgaver med malersprøjte

 1. Listeloft: Sprøjtepistolen lægger et dækkende lag ned i sporene og på fladerne på én gang.
 2. Døre og køkkenlåger: På glatte flader giver sprøjtepistolens mange og tynde lag et rigtig flot resultat.
 3. Udvendig beklædning: På store profilerede flader går det lynhurtigt, og resultatet bliver flot og ensartet.
 4. Havemøbler: Er konstrueret, så vandet kan løbe gennem. Det betyder, at der er huller og sprækker, hvor det er svært at komme til. Det gør det langsommeligt og svært at komme til med en pensel, så her er en malersprøjte det oplagte og naturlige valg
 5. Hegn: Har typisk en stor flade i forskellige niveauer eller med afstand mellem brædderne. Det betyder, at det er både hurtigere og lettere at male med en malersprøjte, som sender malingen ind i alle revner og kroge.
 6. Stakit: Der vil typisk være masser af lodrette stave monteret på vandrette revler. Ofte er stakittet lavt med åbne “hegn” og udskæringer og andre kunstfærdige udsmykninger. Det betyder mange og store mellemrum, samlinger og krinkelkroge – altså lige noget for en malersprøjte.
 7. Låger og porte: Er som regel en åben konstruktion af træ eller metal med både lodrette, vandrette og skrå elementer. Det giver penslen udfordringer som løbere og helligdage. Arbejdet med malersprøjte er hurtigt, let og effektivt.
 8. Udhæng: Vindskeder og sternbrædder er et oplagt sted at bruge en malersprøjte. Behovet for afdækning er ikke så stort som mange andre steder, og det er svært at ramme helt forkert med malersprøjten.
 9. Gavl og facade: Er ofte bygget som 1 på 2 eller med profilbrædder. Begge dele giver en masse revner og riller, som er tidskrævende at male med en pensel. Større flader er lettere og hurtigere at male med malersprøjte. Til gengæld skal du bruge tid på at dække af ved f.eks. døre og vinduer.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Maler