Vælg malersprøjte
Først skal du gøre dig klart, hvad du skal bruge malersprøjten til: Er det blot plankeværket og haveskuret, der skal males, så kan du nøjes med en af de mindre modeller, der typisk består af et pistolgreb, en malingbeholder og en lille motor. De kan kun bruges til tyndere maling som træbeskyttelse og lak, og de maler en smule langsommere end de store modeller, men de koster også mindre.
Skal du male et langt plankeværk eller bruge malersprøjten langt fra et strømudtag, kan du overveje en model på batteri.
Vil du gerne både kunne male plankeværk og andet træværk ude og måske den pudsede facade, så skal du gå efter en model, der kan det hele. I et ryddet lokale vil den også kunne male vægge og lofter indendørs.
Vælg maling
Når du køber maling, skal du være ekstra opmærksom: Nogle malersprøjter kan male med både tynd lak og træbeskyttelse, semitransparent lasurmaling og forholdsvis tyk vægmaling.
Men malingproducenterne kan have mange andre mål med deres maling, end at den nemt skal kunne sprøjtes gennem en dyse på en maskine. Malingen kan være særlig sej, så den ikke drypper, den kan være ekstra kraftig, så den dækker i en fart osv. Og derfor kan der være forskel på, hvor meget en maling skal fortyndes for at passe til sprøjten - og der kan være malinger, der bare ikke egner sig til det formål.
Prøv dig frem, og bliv klogere Så her er rådet fra producenterne af malersprøjter: Spørg der, hvor du køber malingen. Er der fagfolk ansat, ved de, om malingen egner sig til fortynding og malersprøjter. Ofte vil der også være råd om fortynding på emballagen.
Skal du male med tyk maling, kan det være en fordel at si den, så evt. klumper bliver siet fra. Der følger oftest en si med malersprøjten.
Det er ikke en eksakt videnskab, så prøv dig frem: Ser malingen tyk ud, så smid ca. 10-15 % vand i, og rør godt rundt. Prøv så at starte sprøjten, og kom så om nødvendigt mere maling eller mere vand i beholderen.
Sådan bruger du en malersprøjte
Vælg det rette tryk (hastighed)
Jo tykkere malingen er, desto mere tryk skal der til for at presse den ud. På maskinen her er der pædagogiske symboler, der viser eksempler på, hvad du kan male med det indstillede tryk.
DET ER VIGTIGT, at du opfatter symbolerne som vejledende. Indstil maskinen som vist i manualen, og prøv så at sprøjte på et stykke plade eller lignende. Regulér så trykket, indtil det passer med, at du får malet, som du ønsker, i tynde, forholdsvis dækkende lag, som bliver heldækkende efter et par gange. Vi bruger her malersprøjten Bosch PFS 5000, der kan bruges til flere typer maling, både udendørs og indendørs.
Et plankeværk = tynd maling og lavt tryk
En stol = lasur eller lignende og mellemtryk
Et rum = vægmaling og højt tryk
Rengøring
Rengøring er et af de områder, der er udviklet mest på. Her kan hele pistolen sænkes i vand og renses på under 10 minutter.
Sprøjt vandet ud, indtil det er helt rent (hold evt. en hånd foran vandstrålen, så du kan se, om der kommer maling rester med ud).
9 typiske opgaver med malersprøjte
- 1. Listeloft Sprøjtepistolen lægger et dækkende lag ned i sporene og på fladerne på én gang.
- 2. Døre og køkkenlåger På glatte flader giver sprøjtepistolens mange og tynde lag et rigtig flot resultat.
- 3. Udvendig beklædning På store profilerede flader går det lynhurtigt, og resultatet bliver flot og ensartet.
- 4. Havemøbler. Er konstrueret, så vandet kan løbe gennem. Det betyder, at der er huller og sprækker, hvor det er svært at komme til. Det gør det langsommeligt og svært at komme til med en pensel, så her er en malersprøjte det oplagte og naturlige valg
- 5. Hegn. Har typisk en stor flade i forskellige niveauer eller med afstand mellem brædderne. Det betyder, at det er både hurtigere og lettere at male med en malersprøjte, som sender malingen ind i alle revner og kroge.
- 6. Stakit. Der vil typisk være masser af lodrette stave monteret på vandrette revler. Ofte er stakittet lavt med åbne “hegn” og udskæringer og andre kunstfærdige udsmykninger. Det betyder mange og store mellemrum, samlinger og krinkelkroge – altså lige noget for en malersprøjte.
- 7. Låger og porte. Er som regel en åben konstruktion af træ eller metal med både lodrette, vandrette og skrå elementer. Det giver penslen udfordringer som løbere og helligdage. Arbejdet med malersprøjte er hurtigt, let og effektivt.
- 8. Udhæng. Vindskeder og sternbrædder er et oplagt sted at bruge en malersprøjte. Behovet for afdækning er ikke så stort som mange andre steder, og det er svært at ramme helt forkert med malersprøjten.
- 9. Gavl og facade. Er ofte bygget som 1 på 2 eller med profilbrædder. Begge dele giver en masse revner og riller, som er tidskrævende at male med en pensel. Større flader er lettere og hurtigere at male med malersprøjte. Til gengæld skal du bruge tid på at dække af ved f.eks. døre og vinduer.