Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sådan spartler du huller

Print Gem artikel

Det tager sin tid at spartle alle huller i vægge og lofter, før du maler, men det er besværet værd. For har du gjort forarbejdet godt og sørget for et helt jævnt underlag, bliver resultatet efter afsluttet malerarbejde langt flottere.

NEMT: Huller “slår igennem” på den færdigmalede væg. Men du kan nemt lukke dem til, så de bliver usynlige.

LÆR AT SPARTLE: HULLER I MURVÆRK

1. Kom et tykt lag på først. Start med at dække hullet/hullerne med et tykt lag spartelmasse, så du slipper for at spartle to gange.

2. Skrab fri rundt om hullerne. Brug spartlen til at fjerne spartelmasse helt ind til væggen undtagen dér, hvor hullerne er. Slib helt ned, når massen er tør.

LÆR AT SPARTLE: HULLER I GLASVÆV

1. Fyld hullet ud med spartelmasse – enten færdigblandet eller som pulver blandet med vand.

2. Hullet er fyldt ud, men reparationen er stadig synlig. Rens derfor al spartelmasse uden om selve hullet væk med en fugtig svamp.

3. Fugt et lille stykke løst væv - magen til det, der sidder på væggen – og pres det ind i spartelmassen.

4. Når du fjerner det lille stykke væv igen, er mønsteret tydeligt præget i spartelmassen. Når den er tør, maler du reparationsstedet over med en rulle.

HULLER OG REVNER I TRÆ FYLDES MED KEMISK TRÆ

Huller og revner i indvendigt træværk kan også spartles ud – også selv om der er tale om store huller i profilerede dørindfatninger og fodpaneler. Du skal blot bruge kemisk træ og sørge for at lave lave en spartel, der passer til den profil, der skal spartles ud.

For at lave en hjemmelavet og præcist skræddersyet skabelon skal du bruge et såkaldt konturmål. Sådan et kan du købe i velassorterede byggemarkeder for 350-400 kroner.

Konturmålet består af en skinne med en masse “løse” stifter på tværs, som kan skubbes frem og tilbage. Målet holdes ind mod det profil, som du skal reparere, og stifterne tilpasser sig nu præcist, som det ses på det første billede.

LÆR AT SPARTLE: HULLER OG REVNER I TRÆ

1. Pres et konturmål ind mod profilen. Så har du et nøjagtigt udgangspunkt at tegne din hjemmelavede spartel op efter.

2. Tegn profilen op med en sprittusch på et stykke hård plast. Rens derfor al spartelmasse uden om selve hullet væk med en fugtig svamp.

3. Bland to-komponent kemisk træ op efter anvisningerne på produktet, og fyld det i hullet med en almindelig spartel.

4. Træk spartelmassen af med din hjemmelavede profilspartel, og lad massen tørre i 10 minutter. 5 Slib med slibepapir, og mal et par gange. Kemisk træ bliver helt hårdt, og efter maling vil reparationen være helt usynlig.

5. Slib med slibepapir, og mal et par gange. Kemisk træ bliver helt hårdt, og efter maling vil reparationen være helt usynlig.

VÆRD AT VIDE OM KEMISK TRÆ

Kemisk træ er en to-komponent plastikmasse, der blandes umiddelbart inden brug, da den hærder på cirka 10 minutter. Massen bliver helt hård og bearbejdes som rigtigt træ.

Lær at spartle

Efter hærdning er reparationen til at save, slibe og stemme ud i. Kemisk træ kan også males ligesom som rigtigt træ – men det kan IKKE bejdses.

TIPS SPAR IKKE PÅ SLIBEARBEJDET

Uanset hvor pænt og glat du har lavet en reparation med Kemisk Træ, gælder det om at forsætte det grundige arbejde, når du kommer til slibe- og malearbejdet. Ellers får du ikke den helt perfekte finish – en helt usynlig reparationen.

Reparations-stedet skal slibes HELT glat og i plan med det øvrige træ. Start eventuelt med slibepapir korn 100-120. Efter første lag maling skal du slibe igen – nu med lidt finere slibepapir, fx korn 140. Inden det sidste lag maling slibes træet med slibepapir korn 180. Regn med 2-3 gange maling.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
null: Sådan spartler du huller
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage