SELVKLÆBENDE GLASFIBERTAPE
Glasfibertape foretrækkes af mange gør det selv’er, fordi det er let at trykke fast på de tørre gipsplader og derefter nemt at spartle over med den våde gipsspartelmasse. Ulempen er, at tapen let trækkes skæv, og dermed får samlingen ikke optimal styrke.
SPARTLING AF SAMLINGER – SÅDAN GØR DU
1. Gipsspartelpulver røres op med vand med et piskeris på boremaskinen. Færdige spartelmasser kan også bruges, men tjek, at de er godkendt til første lag spartling, hvor papiret kapsles ind.
2. Første lag spartelmasse trykkes godt ned i forsænkningen. Det er vigtigt, at den fylder mellemrummet mellem pladerne helt ud. Træk nedefra og op – med spartlen lidt på skrå.
3. Kanterne rettes af, når spartelmassen er trukket på i et rigeligt lag. Det er hurtigere at trække af end at forsøge at dosere spartelmassen helt præcist. Træk oppefra og ned.
4. Spartelpapir trykkes fast i den fugtige spartelmasse – oppefra og ned. Klip papiret til i korrekt længde, og lad første lag spartelmasse tørre helt.
5. Andet lag spartelmasse trækkes på nedefra og op, så spartelpapiret lukkes helt inde. Træk igen rigeligt på, og træk kanterne rene. Afslut med at glatte oppefra og ned i ét langt, sejt strøg.
VÆRKTØJ: TIL SPARTLING AF GIPSPLADESAMLINGER
Til selve spartlingen er en spartelbakke med en skarp kant af stål, som du kan stryge spartlen ren på, en god hjælp.
Vi anbefaler desuden tre spartler af god kvalitet: 15 cm til at trykke massen ind mellem pladerne, 30 cm til at lukke den brede fals og 45 cm til at glatte til sidst.