Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Spartling af gipspladesamlinger

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Når du spartler samlingen mellem to gipsplader, handler det om meget mere end blot at skabe en pæn overflade. Pladerne skal bindes solidt sammen, så der ikke opstår revner ved de bevægelser, der før eller siden kommer i alle huse.

Basis_spartling-af-gipspladesamlinger1

STYRKE: Armering og tre lag spartelmasse er hemmeligheden bag en stærk gipspladesamling.

MANGE LAG GIVER STYRKE TIL SAMLINGEN

SELVKLÆBENDE GLASFIBERTAPE
Glasfibertape foretrækkes af mange gør det selv’er, fordi det er let at trykke fast på de tørre gipsplader og derefter nemt at spartle over med den våde gipsspartelmasse. Ulempen er, at tapen let trækkes skæv, og dermed får samlingen ikke optimal styrke.

SPARTELPAPIR
Spartelpapir giver den stærkeste samling, for det er formstabilt i modsætning til glasfibertape, der nemt vrides skævt. Papiret trykkes ind i spartelmassen og dækkes helt af gips for at opnå fuld styrke. Typisk er papirstrimlen 5 cm bred og med en markeret midterlinje.

VIGTIGT OM GIPSPLADER

Gipsplader har forsænkede spartelkanter, så de kan mødes spartelkant mod spartelkant og dermed danne den “grøft”, der skal spartles.

Men skal pladen støde op til en væg eller en karm, har du ikke brug for spartelkanten. Så skær den altid af på de plader, der ikke skal mødes.

TIPS: VIND TID

Dagen før du skal spartle gipspladesamlinger, kan du med fordel pensle alle samlinger + 5 cm på hver side med forankringsgrunder (også kaldet blåvand). Det mætter overfladen på de tørre plader, så du får længere tid til at arbejde med gipsspartelmassen.

SPARTLING AF SAMLINGER – SÅDAN GØR DU

1. Gipsspartelpulver røres op med vand med et piskeris på boremaskinen. Færdige spartelmasser kan også bruges, men tjek, at de er godkendt til første lag spartling, hvor papiret kapsles ind.

2. Første lag spartelmasse trykkes godt ned i forsænkningen. Det er vigtigt, at den fylder mellemrummet mellem pladerne helt ud. Træk nedefra og op – med spartlen lidt på skrå.

3. Kanterne rettes af, når spartelmassen er trukket på i et rigeligt lag. Det er hurtigere at trække af end at forsøge at dosere spartelmassen helt præcist. Træk oppefra og ned.

4. Spartelpapir trykkes fast i den fugtige spartelmasse – oppefra og ned. Klip papiret til i korrekt længde, og lad første lag spartelmasse tørre helt.

5. Andet lag spartelmasse trækkes på nedefra og op, så spartelpapiret lukkes helt inde. Træk igen rigeligt på, og træk kanterne rene. Afslut med at glatte oppefra og ned i ét langt, sejt strøg.

6. Tredje lag trækkes først på, når andet lag er helt tørt og fast. Brug en bredere spartel. Efter mindst et døgns tørretid glattes med slibepapir korn 120 på en slibeplade, evt. på forlængerstang.

VÆRKTØJ: TIL SPARTLING AF GIPSPLADESAMLINGER

Til selve spartlingen er en spartelbakke med en skarp kant af stål, som du kan stryge spartlen ren på, en god hjælp.

Vi anbefaler desuden tre spartler af god kvalitet: 15 cm til at trykke massen ind mellem pladerne, 30 cm til at lukke den brede fals og 45 cm til at glatte til sidst.

Til slibningen giver en bred slibeplade – gerne på skaft – det bedste og hurtigste resultat.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
null: Spartling af gipspladesamlinger
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage