Få hullerne til at forsvinde
Huller i glasvæv er lidt af en udfordring at slippe helt af med. Til gengæld er det et velkendt problem, fordi det ikke altid er hverken ønskeligt eller praktisk muligt at skifte hele vægbeklædningen ud, blot fordi en reol er skruet ned af væggen. En reparation med spartelmasse vil kunne ses med det samme, fordi den danner en glat plet midt i vævets struktur.
Gør Det Selv har i samarbejde med vores maler udviklet en metode, der gør reparationen næsten usynlig. Det eneste, du skal gøre, er at præge glasvævets mønster i den endnu våde spartelmasse. Så bliver det endog meget vanskeligt at spotte reparationsstedet bagefter.
Har du store skader i glasvævet, kan det bedre betale sig at skære et stykke væv ud og erstatte det med et nyt.
Fugt et lille stykke løst væv - magen til det, der sidder på væggen - og pres det ind i spartelmassen.
Når du fjerner det lille stykke væv, er mønsteret tydeligt præget i spartelmassen. Nu skal det tørre.
Luk revnen langs fodlisten
Meget ofte vil du opleve, at fodlisterne gaber i forhold til væggen. Det sker, fordi de færreste vægge, særligt murede vægge, er helt lige.
Inden du maler fodlisterne, kan det være en god idé at fylde sprækken mellem væg og fodliste ud med hvid akrylfugemasse.
Vælg en fugemasse af et anerkendt fabrikat. Med andre ord: Pas på de allerbilligste af slagsen. Mange af dem har en tendens til at fnulre, når du vil glatte dem.
En fugebrik af silikone er genial til at glatte efter med.
Mærk op til borten
Streg op langs et vaterpas. Du kan vælge at tegne stregen helt i lod eller holde samme afstand til væggen (der kan være skæv) hele vejen. Vi vælger stregen i lod og cirka 10 cm’s afstand til væggen.
Sæt tape langs stregen. Er væggen beklædt med glasvæv med struktur, skal du sørge for at trykke tapen rigtig godt til. Ellers løber malingen ned bag tapen.
Mal væggen
Mal nu med den farve, væggen skal have. Mal langs tapekanten. Du må gerne male på tapen, men naturligvis ikke ud på den hvide væg
Mal langs kanterne med en lille rulle, hvis du er sikker på, at du kan holde dig inden for tapekanten. Ellers må du ty til penslen som ovenfor.
Fjern tapen
Fjern forsigtigt tapen, inden malingen er helt tør. Pas på ikke at tørre blå maling ud på den hvide del af væggen.
Mal fodlisterne
Vask fodlisten med en grydesvamp. Ved at bruge den grønne og grove side, når du vasker af i grundrens, sliber og vasker du på en og samme gang.
Mal fodlisten med grundmaling. Brug en mindre pensel, der passer til fodlistens bredde.
TIPS: En spartel stikkes ind under fodlisten; det skåner gulvet for malingsdryp.
Spartl sømhuller og hak ud. Det er lettest at se huller og ujævnheder, når grundmalingen er påført og tør. Brug en snedkerspartelmasse.
Slib fodlisten, når grundmalingen er tør. Brug fint slibepapir, fx korn 240, og slib blot ganske let.
Mal overkanten uden at bruge malertape. Hvis du altså tør og har en rigtig god pensel.
VIGTIGT! Hvis du taper af mod væggen, skal du lukke tapen med vægmalingen.
Mal alle dele af rummet i den rigtige rækkefølge
Hvis du tager hul på at male fx hele din dagligstue, skal du gøre det i den rigtige rækkefølge. Ellers ender du nemt med at klatte på de ting, du har malet. Start foroven, og arbejd dig ned:
• Start med rengøringen: Vask træværket (fodlister, paneler, dørindfatninger, beklædning mv.) med grundrens.
• Dæk gulv, møbler, kontakter mv. af i det omfang, du finder det nødvendigt.
• Slib træværket, altså typisk fodlister, indfatninger og paneler mv. Vask herefter slibestøvet af med rent vand.
• Start med at male loftet og herefter væggene. Når det er gjort, skal du fjerne afdækningen og få alt støv væk, inden du kan fortsætte med træværket.
• Nu kan du tage fat på fodlister, indfatninger og andet træværk og undgå at hvirvle støv og snavs op på de nyma-Princippet lede træoverflader. I forhold til træværk er det generelt vigtigt, at du sørger for at få vasket af, inden du sliber. I modsat fald sliber du snavs ind i træets over-flade, og det kan du ikke vaske af igen. Så vask af, før du sliber.
Sørg for at male hele væggen inden malingen tørrer
Princippet med at male “vådt i vådt” er særlig vigtigt, når du maler store flader, fx en hel væg. Du skal rulle i op- og nedadgående bevægelser og bevæge dig fra en side til en anden, fx fra højre mod venstre. Men malingen må ikke tørre, før du er helt færdig. Så ruller du efter, som maleren anbefaler, med en rulle uden ekstra maling på for at slette eventuelle spor i malingen, må du tage et stykke af den store væg ad gangen, så du i princippet maler i den rækkefølge, der er vist herover.