Mal væg med knivskarpe kanter

Det rigtige værktøj og viden er vejen til det perfekte resultat, når du maler. Se her, hvordan du maler en væg med helt lige kanter.

Alle kan male en væg, så det kan du da sagtens selv gøre. Men det er faktisk sværere, end man umiddelbart tror, især hvis du vil male væg med skarpe kanter.

Mal væg med kant

Gør Det Selv har bedt en professionel maler vise nogle af de metoder, der gør en forskel, når man skal male væg med kant. Fx bruger maleren sjældent malertape langs fodlister og indfatninger. Hun kan nemlig styre penslen så præcist, at hun ikke maler ved siden af.

Maleren får arbejdet til at se legende let ud. Vi andre har ofte har en tendens til at gøre tingene sværere, end de strengt taget er.

Malertape omkring skarpe kanter

Hun springer også tapeafdækningen over, undtagen når der skal males en bort med skarpe kanter om en farvet væg. Her kan hun til gengæld male en fuldkommen skarp kant, hvor malingen ikke løber bag om tapen på væggen.

Tricket består i at lukke tapen med vægmaling, inden du maler den farvede væg. Det er lettest, hvis du laver en bort, altså et stykke ikke-farvet væg på 5-10 cm, uden om det farvede stykke. Det resulterer i en flot malet væg med kant.

Følg med og se, hvordan den professionelle maler gør, og følg så hendes tips, næste gang du svinger pensel og rulle.

Få hullerne til at forsvinde

Huller i glasvæv er lidt af en udfordring at slippe helt af med. Til gengæld er det et velkendt problem, fordi det ikke altid er hverken ønskeligt eller praktisk muligt at skifte hele vægbeklædningen ud, blot fordi en reol er skruet ned af væggen. En reparation med spartelmasse vil kunne ses med det samme, fordi den danner en glat plet midt i vævets struktur.

Gør Det Selv har i samarbejde med vores maler udviklet en metode, der gør reparationen næsten usynlig. Det eneste, du skal gøre, er at præge glasvævets mønster i den endnu våde spartelmasse. Så bliver det endog meget vanskeligt at spotte reparationsstedet bagefter.

Har du store skader i glasvævet, kan det bedre betale sig at skære et stykke væv ud og erstatte det med et nyt.

1

Fyld hullet ud med en spartelmasse, enten færdigblandet eller pulver blandet med vand.

2

Nu er reparationen synlig. Rens nu al spartel uden om selve hullet væk med en fugtig svamp.

3

Fugt et lille stykke løst væv - magen til det, der sidder på væggen - og pres det ind i spartelmassen.

4

Når du fjerner det lille stykke væv, er mønsteret tydeligt præget i spartelmassen. Nu skal det tørre.

5

Til sidst maler du reparationsstedet over med en rulle. Hullet var lige over rullen på dette foto.

Luk revnen langs fodlisten

Meget ofte vil du opleve, at fodlisterne gaber i forhold til væggen. Det sker, fordi de færreste vægge, særligt murede vægge, er helt lige.

Inden du maler fodlisterne, kan det være en god idé at fylde sprækken mellem væg og fodliste ud med hvid akrylfugemasse.

Vælg en fugemasse af et anerkendt fabrikat. Med andre ord: Pas på de allerbilligste af slagsen. Mange af dem har en tendens til at fnulre, når du vil glatte dem.

En fugebrik af silikone er genial til at glatte efter med.

1

Skær tuden af patronen i et skråt snit, og fyld sprækken ud.

2

Glat efter, enten med en silikonebrik eller en finger med handske på.

Maleren foretrækker rullespand frem for bakke

En plastpose i spanden gør rengøringen nem.

Malerbakken er den, vi oftest møder i byggemarkedet - ofte i sampak med en malerrulle. Men glem bakken, lyder rådet fra den professionelle maler. Hun foretrækker helt klart rullespanden.

Problemet med bakken er, dels at der ikke kan være ret meget maling i den, dels at du har sværere ved at rulle overskydende maling ud af rullen, når bakken er fyldt op.

Spanden derimod kan indeholde meget maling, og du kan rulle overflødig maling af langs spandens sider.

Forer du spanden med en plasticpose, inden du hælder maling i, er rengøringen tilmed meget, meget nem.

Husk også plasticposen, når du holder pause. En rulle kan nemt holde sig våd et par dage i en tæt lukket plasticpose, og så slipper du for rengøringen i mellemtiden.

Dæk af med malerfilt i stedet for plast

Malerfilten skal blot rulles ud, så er du klar til at male.

Hvis du har prøvet at dække et gulv af med tynd afdækningsplast, så kender du problemet: Den tynde plastfolie er svær at holde styr på, den skal tapes langs alle vægge, og alligevel får du hurtigt sparket til den, så den ikke dækker hele gulvet. Spilder du maling på den, skal du passe på ikke at træde det op under skosålerne. Alle disse problemer løser den professionelle maler med malerfilt. Filttæppet med plastbagside er meget nemmere at styre, det ligger pænt ind til væggene og skrider ikke, hvis du blot sikrer det med et par stykker tape i hjørnerne og der, hvor to baner af malerfilten overlapper.

Spilder du på tæppet, suger det malingen til sig, så du ikke træder maling op under skoene.

Alternativt kan du bruge afdækningspap, der også kan købes i ethvert byggemarked.

De rette ruller ruller malingen på i en ruf

Med et sortiment som dette er du godt dækket ind, når du skal rullemale.

Med fire gode malerruller kan du løse stort set alle opgaver, der kræver rulle. Maleren anbefaler en tyk rulle, der effektivt kan male væggen, en strukturrulle, hvis du vil tilføre malingen lidt effekt (struktur), en lille tyk rulle til kanter og mindre vægstykker og endelig den lille fine lakrulle, når du skal male glatte flader.

Det er vigtigt, at malerrullen kan suge meget maling, og at den suger i hele rullens længde. Nogle billige ruller suger ikke maling ude i enderne, og det kan give et dårligt resultat, fordi det bliver svært at male jævnt.

Når du skal gøre rullerne rene, skal du have al malingen ud af dem, ellers tørrer de ind. Det kræver en hel del vand og knofedt, og for den professionelle maler ender det ofte med, at rullen bliver kasseret efter brug.

Mærk op til borten

1

Streg op langs et vaterpas. Du kan vælge at tegne stregen helt i lod eller holde samme afstand til væggen (der kan være skæv) hele vejen. Vi vælger stregen i lod og cirka 10 cm’s afstand til væggen.

2

Sæt tape langs stregen. Er væggen beklædt med glasvæv med struktur, skal du sørge for at trykke tapen rigtig godt til. Ellers løber malingen ned bag tapen.

3

Mal med den maling, borten skal have. Da den omgivende væg er hvid, er det denne farve, der skal males med langs tapekantens inderside og ind på tapen. Nu skal malingen have lov til at tørre.

Mal væggen

1

Mal nu med den farve, væggen skal have. Mal langs tapekanten. Du må gerne male på tapen, men naturligvis ikke ud på den hvide væg

2

Mal langs kanterne med en lille rulle, hvis du er sikker på, at du kan holde dig inden for tapekanten. Ellers må du ty til penslen som ovenfor.

3
  • Mal først hele væggen med op-og nedadgående bevægelser.
  • Kør så efter, fra højre mod venstre, med rullen uden at dyppe den i maling først.
  • For at undgå for meget maling langs kanten glatter du ud langs fodlisten med en pensel, efter at du har rullet på tværs.

Fjern tapen

1

Fjern forsigtigt tapen, inden malingen er helt tør. Pas på ikke at tørre blå maling ud på den hvide del af væggen.

2

Så lige bliver det. Kanten mellem de to farver er fuldkommen lige.

VIGTIGT! De vandrette linjer kræver, at tapen slutter meget tæt, så malingen ikke kan løbe bag om tapen.

Mal fodlisterne

1

Vask fodlisten med en grydesvamp. Ved at bruge den grønne og grove side, når du vasker af i grundrens, sliber og vasker du på en og samme gang.

2

Mal fodlisten med grundmaling. Brug en mindre pensel, der passer til fodlistens bredde.

TIPS: En spartel stikkes ind under fodlisten; det skåner gulvet for malingsdryp.

3

Spartl sømhuller og hak ud. Det er lettest at se huller og ujævnheder, når grundmalingen er påført og tør. Brug en snedkerspartelmasse.

4

Slib fodlisten, når grundmalingen er tør. Brug fint slibepapir, fx korn 240, og slib blot ganske let.

5

Mal overkanten uden at bruge malertape. Hvis du altså tør og har en rigtig god pensel.

VIGTIGT! Hvis du taper af mod væggen, skal du lukke tapen med vægmalingen.

6

Hold en millimeters afstand til væggen. Maleren styrer med lillefingeren. Du bør nok øve dig lidt, inden du kaster dig over den nymalede stue.

Vælg den rigtige tape når du dækker af

Malertape fås i flere bredder og flere kvaliteter. Skal du male en bort, skal du vælge en tape, der klæber godt, så malingen ikke kan løbe bagom.

Malertape eller afdækningstape kan fås i flere varianter. Dels er bredden forskellig, afhængigt af hvad du skal afdække, dels er der - mere afgørende - forskel på, om tapen kan tåle at blive udsat for sollys eller ej. En uv-bestandig tape, der kan være blå eller gul, kan du have siddende i sollys inde eller ude i flere dage uden problemer.

Det gælder ikke den ofte noget billigere ikke-uv-bestandige variant, der typisk er hvid. Den vil brænde fast i løbet af et par dage, og så er den tæt på umulig at få af igen.

Mal alle dele af rummet i den rigtige rækkefølge

Hvis du tager hul på at male fx hele din dagligstue, skal du gøre det i den rigtige rækkefølge. Ellers ender du nemt med at klatte på de ting, du har malet. Start foroven, og arbejd dig ned:

• Start med rengøringen: Vask træværket (fodlister, paneler, dørindfatninger, beklædning mv.) med grundrens.
• Dæk gulv, møbler, kontakter mv. af i det omfang, du finder det nødvendigt.
• Slib træværket, altså typisk fodlister, indfatninger og paneler mv. Vask herefter slibestøvet af med rent vand.
• Start med at male loftet og herefter væggene. Når det er gjort, skal du fjerne afdækningen og få alt støv væk, inden du kan fortsætte med træværket.
• Nu kan du tage fat på fodlister, indfatninger og andet træværk og undgå at hvirvle støv og snavs op på de nyma-Princippet lede træoverflader. I forhold til træværk er det generelt vigtigt, at du sørger for at få vasket af, inden du sliber. I modsat fald sliber du snavs ind i træets over-flade, og det kan du ikke vaske af igen. Så vask af, før du sliber.

Rækkefølgen er vigtig, når du skal male både vægge og lofter.

Sørg for at male hele væggen inden malingen tørrer

Princippet med at male “vådt i vådt” er særlig vigtigt, når du maler store flader, fx en hel væg. Du skal rulle i op- og nedadgående bevægelser og bevæge dig fra en side til en anden, fx fra højre mod venstre. Men malingen må ikke tørre, før du er helt færdig. Så ruller du efter, som maleren anbefaler, med en rulle uden ekstra maling på for at slette eventuelle spor i malingen, må du tage et stykke af den store væg ad gangen, så du i princippet maler i den rækkefølge, der er vist herover.

Mal så vidt muligt i tallenes rækkefølge, så malingen ikke når at tørre, inden du er færdig med at rulle et område af væggen over.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Maler