Gør dørhullet bredere og få meget mere lys

Hvis din murede væg ikke er bærende, er det en nem sag at lave en døråbning om til et bredt murhul. Også uden at mure.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
700 kroner

Døren fjernes, og stenene bankes ned, så hullet bliver større, og der trænger mere lys ind i huset.

Intro

Da huset her blev bygget, var det meget almindeligt at have døre mellem alle rum. Dengang blev der fyret med kakkelovn, og derfor ville man gerne kunne lukke af mellem rummene. Nu ønsker de fleste ens varme i alle opholdsrum, og dørene står som regel bare åbne.

Derfor er det nærliggende at fjerne døren og i stedet lave et bredt murhul, da døren mest bare er i vejen. Det giver mere lys og bedre kontakt mellem rummene. Det skaber også mulighed for at dække et langt bord, til når man skal have mange gæster.

Hvis væggen er bærende, skal du lade fagfolk udføre arbejdet. Eller du kan evt. selv udføre arbejdet under kyndig vejledning af fagfolk. Er væggen derimod ikke bærende, er det oplagt at udføre arbejdet selv. Med den metode, vi viser her, behøver du slet ikke at mure eller pudse væggen op.

Overvæggen lukkes nemlig med træskelet/gipsplader, og puds-arbejdet udføres med gipspuds. Nemmere kan det ikke være.

Rummene er mere integrerede med en større åbning imellem dem.

Vejledning

01
Nedrivning 5 Trin

Start med at lægge masonitplader ud på begge sider af væggen, så gulvet er beskyttet, når du begynder at brække muren ned. Tape alle pladesamlinger fast, så de ikke forrykker sig.

Her fjernes dørkarmen hel, men vil du ikke genbruge den, skærer du den bare ned. Derefter bankes pudsen over døren løs, så stenene kan løsnes og fjernes. Når bjælken over døren er blottet, saves den over og tages ned. Bank de omkringliggende sten løse, og fjern dem, så hullet får den ønskede størrelse. Kanten saves ren, så den er nogenlunde lige.

1

Fjern indfatningerne omkring døren. Brug en stiksav eller en bajonetsav til at skære sømmene over med. Så kan du fjerne karmen hel, hvis den skal genbruges. Ellers skærer du den bare over og brækker den ned.

2

Tag karmen ud. Når sømmene er skåret over og træklodser banket ud, kan du nemt fjerne hele karmen. Så kan den genbruges eller sælges.

3

Fjern murstenene over bjælken over dørhullet. Bank stenene løse med en mukkert, og tag dem ned. Med en fukssvans kan du nu skære bjælken over i flugt med den “murkant”, der skal bevares. Pas på søm fra hønsenettet.

4

Mål op til murhullet. Skær med en hobbykniv i stregen for at begrænse skaden i pudsen. Bank nu de sten, der skal væk, ned med en mukkert. Start oppefra, og arbejd dig hen til ca. 30 cm fra den ønskede murkant.

5

Skær murhullet til med en mursav. Når stenene er fjernet, står hullet nu med såkaldt stående fortanding. De udragende sten skæres af med en mursav eller en bajonetsav med specialklinge.

02
Byg kanten op 7 Trin

Nu skal du bygge kanten op rundt i murhullet med træ, så du kan pudse konstruktionen op og undgå at mure. Foroven bygges et træskelet af lister og spærtræ, som beklædes med gipsplader.

Træskelettet bygges op ved at fastgøre en lægte i sprækken i loftet, som spærtræet monteres til.

I siderne sættes også spærtræ op og kantplader, der svarer til væggens tykkelse. Derefter pudses kanten op med gipspuds. Når pudsen er tør, skal det have et lag gipsspartel, som slibes, inden det males til slut. Inden du maler, er det en god idé at give de nye flader en gang hæftegrunder.

1

Skru en lægte (A) fast midt i sprækken i loftet. Sprækken er dyb, fordi der er monteret et gipsloft på brædder under pudsloftet. Her skal der derfor først monteres lægtestykker på tværs, så underkanten af lægten er i niveau med loftet.

2

Sæt spærtræ (G) op i murhullets kant. Hvis murkanten er ujævn, monteres der træ i “hullerne”. Her skrues tre stykker spærtræ fast lodret på murkanten. Brug evt. plastkiler til at rette op med, og gør spærtræet fast til muren med karmdyvler.

Mindre huller fyldes ud med klodser af spærtræ, der limes og skrues fast.

3

Træskelettet i hullets kant er bygget op af spærtræ. Over hullet er placeret to stykker spærtræ (B) med tre lodrette stivere (C) imellem, en i hver side og en på midten. Hullet over døren lukkes med gipsplader.

4

Skru justerlister (D) fast under spærtræet (B) foroven. Justerlisterne sørger for, at gipspladerne kommer til at sidde plant med væggen. Brug et stykke gipsplade til at tjekke, at justerlisterne placeres korrekt.

5

Skær gipsplader (E) til, og skru dem fast over murhullet med den forsænkede spartelkant nedad. De skrues fast til justerlisterne. Gør gipspladerne fast med gipsskruer pr. 20 cm.

Du kan evt. fylde ud med mineraluld i træskelettets hulrum for bedre lydisolering

6

Sæt kantpladerne (F) op. De skæres til, så bredden passer til vægtykkelsen. Lim og skru pladerne fast til justerlisterne foroven og spærtræet i siderne.

7

Puds nu hele konstruktionen med gipspuds. Smør først med akrylprimer, der sikrer en god vedhæftning. Specielt er det vigtigt at mætte murværk og pudskant. Når primeren er tør, trækkes gipspudsen på.

Materialer

• 3,2 mm masonitplade (afdækning)
• Lægte (A) a 50 x 50 mm
• Spærtræ (B), (C) og (G) a45 x 92 mm
• Justerlister (D) a 25 x 50 mm
• Gipsplader (E) a 13 mm
• Mdf-plader (F) a 12 mm til kantplader
• Evt. mineraluld

Desuden:
• Gipspuds/primer
• Gipsspartel
• Pu-lim
• Plastkiler
• 5 x 80 mm skruer
• 4 x 50 mm skruer
• 8 x 80 mm karmdyvler
• 35 mm gipsskruer
• Hæftegrunder
• Plastmaling
• Evt. akrylfugemasse

Specialværktøj

• Mukkert
• Stålpudsebræt
• Murhammer
• Mursav

Tidsforbrug

2-3 dage (varighed med tørretider cirka en uge)

Pris

Cirka 700 kroner

Sværhedsgrad

Den særlige metode gør, at du slet ikke skal mure. Og gipspuds kan alle arbejde med.

Tegning

Væggen over murhullet

Monter en lægte (A) i sprækken i loftet. Derpå et stykke spærtræ (B) med tre lodrette stivere (C) ned til spærtræ (B). Skru justerlister (D) på, så det svarer til vægtykkelsen. Fyld evt. mineraluld i hulrum- met, og monter gipsplader (E). Lim og skru kantpladen (F) på.

Væggen over murhullet

Sidestykket

Spærtræ (G) sættes i lod med kiler mod murværket. Gør spærtræet fast til murværket med karmdyvler. Lim og skru kantplader (F) fast på spærtræet. Puds op med gipsmørtel, efter at sprækken mellem spærtræ og mur er stoppet med mineraluld.

Sidestykket

Tips & Tricks

Sådan bryder du væggen sikkert ned

Inden du bryder en væg ned, skal du sikre dig, at den ikke er bærende eller afstivende. Er du i tvivl, er det vigtigt, at du tager kontakt til en ekspert.

Når du har sikret dig, at væggen kan brydes ned, fjernes dør og karm, så muren kan brydes ned over dørhullet og ud til den ene side. Bjælken over døren skal også tages ned. Murværket fjernes, til hullet har den ønskede størrelse. Derefter skal der bygges et træskelet op rundt i kanten af murhullet. Det gøres fast til vægge og loft. Uden på træskelettet monteres gipsplader, så du slipper for at mure, men kan nøjes med at bygge den nye væg over hullet med træ og gipsplader. Hele konstruktionen pudses med gipspuds, så fladerne bliver jævne og kan males til sidst.

Dør og karm fjernes, så muren kan brydes ned, til åbningen har den ønskede størrelse.

Der bygges et træskelet op rundt i den nye åbning, som beklædes med gips, pudses op og males.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Murer