Lær hvordan du bygger med glasbyggesten

Alle kender væggen af glassten i brusekabinen, men du kan bruge glasstenene på mange andre måder. Se nogle af mulighederne her.Kom godt i gang trin for trin: Du kan hurtigt lære at bygge med glasbyggesten, hvis du aldrig har prøvet det før. Vi viser den mest gør det selv-venlige metode med lim og mellemlister. Følg trin for trinvejledningen, og du er klar til at bygge.

Det er nemt at bygge en mur af glassten med Quicktech System, som består af lim og mellemlister.

Intro

Glasbyggesten bruges for det meste i badeværelset, hvor brusekabinen med en væg af glasbyggesten efterhånden er hvermandseje. Men du kan sagtens bruge glassten i boligens andre rum.

Glasstenene i sig selv er virkningsfulde og giver en flot effekt. Samtidig giver de mere lys til rummet. Dog ikke så meget som et almindeligt vindue. Til gengæld er lysspillet i glasstenene mere specielt, da stenene er tykkere og har en let buet overflade.

Du kan fx bruge glassten til at bryde monotonien i en stor vægflade. Brug dem til at forlænge en væg med. Eller byg en hel væg kun i glassten - i stuen, køkkenet eller måske entreen. Du kan også nøjes med at bygge en halv mur - læg en plade på, og du har en bar eller en kogeø. Eller byg den fritstående kogeø op i glasbyggesten. Du kan bruge dem både i indvendige og udvendige vægge.

Det er dog ikke kun fantasien, der sætter grænser. Glasbyggesten har også deres begrænsninger. Deres bæreevne er fx ikke imponerende, heller ikke deres isoleringsevne. Det skal du selvfølgelig tage højde for, når du bygger med dem.

Kom godt i gang - trin for trin

■ Du kan hurtigt lære at bygge med glasbyggesten, hvis du aldrig har prøvet det før.

■ Vi viser den mest gør det selv-venlige metode med lim og mellemlister.

■ Følg trin for trinvejledningen, og du er klar til at bygge.

Vejledning

01
Kom godt i gang - trin for trin forberedelse 2 Trin

Når du skal bygge med glasbyggesten, er det vigtigt, at stenene står på en plan flade. Hvis der er en større skævhed, skal du droppe planerne om en glasvæg der, for resultatet vil ikke blive godt. En mindre skævhed kan du godt rette op.

Skal glasmuren stå op ad en væg - som den, vi bygger her - er det også vigtigt, at væggen er lige.

Inden du går i gang med stenene, skal du fastgøre mellemlister til gulv og væg der, hvor glasmuren skal være, så du har noget at lime stenene fast til. Mellemlisterne kan limes fast til væg og gulv. Du kan også vælge at skrue dem fast.

1

Tjek, om underlaget er lige, inden du går i gang. Hvis der er en lille skævhed på maks. 1 cm, kan du godt rette den op med den lim, som du skal bruge til at bygge glasmuren op med.

2

Lav en prøveopstilling, så du kender murens mål. Sæt mellemlister lodret mellem stenene. Mål op til de mellemlister, der skal monteres vandret i murens længde. Husk at trække 5 mm fra, så der er plads til en lodret liste på murens kant.

02
Første række sten 5 Trin

1

Monter mellemlister på gulv og væg, hvor glasmuren skal være. Her sætter vi mellemlisterne fast med lim, men du kan også vælge at skrue dem fast. Når mellemlisterne er på plads, kan du begynde at bygge glasmuren op.

Put lim på både mellemlisten og gulvet.

2

Hvis gulvet ikke er helt lige, kan du klodse mellemlisten op med kiler, så den ligger vandret. Fyld efter med rigelig glasbyggestenslim. Er der meget lim under listen, skal limen hærde et døgn, før du bygger videre med glassten ovenpå.

3

Sæt den første sten fast fra hjørnet i to pølser lim. Stenen skal ikke trykkes ind i limen, men sættes på mellemlisten på gulvet og skubbes ind mod mellemlisten på væggen. Lim en kort mellemliste fast på den lodrette side til den næste glassten.

Hvis glasstenene er forsynet med en stregkode, så vend den opad på de nederste rækker, så den ikke er synlig.

4

De lodrette mellemlister må ikke gå helt op til kanten. Så er der nemlig ikke plads til den vandrette mellemliste, der limes på toppen af glasstensrækken. De lodrette mellemlister skal være 12-18 cm lange.

5

Lim en mellemliste oven på den første række sten. Put to pølser lim på mellemlisten - ca. 1 cm fra kanterne - og placer mellemlisten med limsiden nedad på rækken af sten med et fast tryk. Husk at tjekke lod og vater for hver række.

Du kan godt bruge stumper af mellemlister, men de skal dække mindst tre sten. Og du må aldrig lave samlinger midt på en sten.

03
De næste rækker 3 Trin

1

Lav de næste rækker sten. Sørg for, at limpølserne på mellemlisterne er rigelige, så limen får godt fat i glasstenene. TIPS: Limen hærder så langsomt, at det er muligt at rette små skævheder i muren op til et par timer efter opsætningen.

Fjern overskydende lim med en fugtig klud straks. Hærdet lim kan du skrabe væk.

2

Hold en pause i byggeriet efter den sjette række sten, så limen får tid til at hærde ordentligt. Dermed risikerer du ikke, at muren rykker sig. VIGTIGT! Limen skal hærde mindst 12 timer, før du bygger videre.

3

Lim mellemlister fast på kanterne af den færdige glasmur, hvis du vil afslutte med rustfri stålskinner som her. Mellemlisterne er underlag for stålskinnerne, som også skal limes fast. Tjek, at muren står både i lod og vage.

Afstiv murens fritstående ende med to brædder, fastholdt af skruetvinger.

04
Fugning 3 Trin

1

Rør klinkefugemassen op, og træk den på glasvæggen med fugebræt eller gummispartel. Fugerne skal fyldes helt op med fugemassen. Dog ikke fugen langs væg og gulv. Den fyldes senere med silikone. Fordel massen jævnt med en fugtig svamp.

Undgå at trykke hårdt mod væggen. Den er først stabil, når limen er gennemhærdet efter 3 uger.

2

Fjern overskydende fugemasse med en fjisesvamp, der trækkes diagonalt over glasmuren. Flisesvampen skal skylles i vand mellem hvert træk, så den ikke efterlader fugemassestriber.

Fjern sløret fra fugemassen med en tør klud. Tør forsigtigt, så den fugtige fugemasse mellem stenene forbliver jævn.

3

Fugerne mod gulv og væg fyldes med silikone, da de skal være elastiske. Vælg en silikone i samme farve som fugemassen. TIPS: Lysegrå klinkefuge med en lidt grovkornet overflade passer som regel godt.

Ret silikonen til med en lille fugebrik.

05
Afslutning 3 Trin

1

Stålskinnen skal sættes fast med lim og silikone til mellemlisterne på glasmurens kanter. Læg en pæn stribe silikone i stålskinnens kanter, så fugen mellem skinne og glassten bliver vandtæt. Bagefter putter du lim midt på skinnen.

Lad den beskyttende plastfolie blive på skinnen, mens du putter silikone og dernæst lim på.

2

Tryk nu stålskinnen på plads på murens kanter. Det er en god idé at sætte malertape fast på muren ved stålskinnens kanter, så du ikke får silikone på glasstenene. Stålskinnen kan evt. holdes på plads med malertape, til limen er tør.

Skinnen leveres med smighjørner i den ene ende, så samlingen bliver tæt. Sæt en ekstra stribe silikone her. Til slut fjernes folien.

3

Så er muren færdig. Den kan bygges på sammenlagt en arbejdsdag, men med tørretiden undervejs strækker arbejdet sig over 3-4 dage.

Husk, at glasmuren først må udsættes for belastning fra siderne efter 3 uger, når limen er gennemhærdet.

Tips & Tricks

Glasbyggesten i indvendig væg

Det giver både mere lys og en flot effekt, hvis du benytter glasbyggesten i de indvendige vægge. Du kan fx bygge en slags indvendigt vindue med en mere kvadratisk form. Eller du kan vælge at bygge blot et par rækker glassten ind i en væg - midtpå eller foroven. Uanset hvad du vælger, skal du være opmærksom på, at glasbyggesten ikke må udsættes for bærende belastning.

Glasbyggesten kan bære sig selv i op til maksimalt 250 cm’s højde. Og de kan ikke tåle, at du bygger direkte oven på dem med fx mursten. Så når du bygger glassten ind i væggen, skal du betragte dem som et vindue og lave en slags vindueshul der, hvor glasstenene skal placeres. Dog med den forskel, at du først kan lukke hullet over glasstenene, når de er bygget op i den ønskede højde. Herefter må du bygge videre på væggen ved at etablere tværstivere over glasbyggestenene som ved et vindueshul, så glasstenene ikke belastes. I en murstensvæg vil tværstiveren typisk være en tegloverligger. Der findes også overliggere til letbeton. Er det en gipsvæg, kan du bruge lægter og stålprofiler. Rundt om glassten i “vindueshuller” skal der være bevægelsesfuger, fx 10 mm polystyren. Fugen afsluttes med silikone.

Glasbyggesten i ydervæg

Glasbyggesten kan også bruges i ydermuren, men du skal være opmærksom på, at almindelige glasbyggesten har en isoleringsevne, der normalt svarer til en fjerdedel af en termorudes. Så hvis du bruger glasbyggesten i ydervæggen, er det smart at vælge glasbyggesten med gas i hulrummet. De har samme isoleringsevne som termoruder og er derfor noget dyrere.

Du skal desuden tænke på, at glassten i en ydervæg i de fleste tilfælde ikke kan fylde hulrummet ud pga. isoleringen. Derfor er det smart at lade glasstenene flugte med ydermuren og sætte en vinduesplade op og lave inddækninger på den indvendige side. Så slipper du for at lave sålbænk udvendigt.

En glasmur i ydervæggen vil give en betydelig niveauforskel, da væggen er tykkere pga. isoleringen.

Hæft stenene til indervæg

Glasmuren bygges op med mellemlister fastgjort på væg og gulv med en stærk lim, som hæfter på alle gængse byggematerialer: fx beton, mursten, træ.

En mur af glasbyggesten må ikke stå direkte mod det næste materiale. Den skal bygges med en bevægelsesfuge ved gulv og væg, så der er mulighed for, at væg og gulv kan give sig en anelse, uden at det resulterer i en revnet glasvæg. En bevægelsesfuge kan laves af polystyren (flamingo) og med en afslutning yderst af silikone.

Få lys ind gennem en hel væg

Vælger du at bygge en hel væg med glasbyggesten, skal du sørge for at tilpasse den, så du kun bruger hele sten. Det kan ikke lade sig gøre at skære glassten til, så det er væggen, der må tilpasses stenene. Der findes sten i forskellige størrelser.

Glasstenene kan ikke gå helt op til loftet, da der ikke er plads til at lime de øverste sten fast til mellemlisterne.

Glasmuren skal stå på en plan flade. Er det et trægulv, skal du sørge for solid understøtning der, hvor muren skal stå.

Byg aldrig en mur af glasbyggesten på et svømmende trægulv.

Afslutninger på glasvæggen

Hvis glasvæggen har fritstående kanter, kan du montere en rustfri stålskinne, glasmosaik eller fliser, der har samme bredde som kanten. Du kan også lave kanterne i samme arbejdsgang som muren ved at vælge glassten med rundinger.

En afslutning med mosaiksten, som danner en bort. En enklere løsning er blot at sætte dem på endekanten.

De aflange, gråblå fliser har samme bredde som kanten og samme højde som glasstenene, så fugerne flugter.

Vedligehold glas og stål

Hvis der stadig er rester af fugeslør på stenene, kan du rengøre muren med et multirengøringsmiddel til glas og fliser, fx Ecoren. Men først skal fugemassen være gennemtør. Det er den typisk efter 1 døgn.

Hvis der stadig er rester af fugeslør på stenene, kan du rengøre muren med et multirengøringsmiddel til glas og fliser, fx Ecoren. Men først skal fugemassen være gennemtør. Det er den typisk efter 1 døgn.

Rustfrit stål vedligeholdes med en metalpolish, der sprayes på og tørres af, hvorefter der poleres med en ren klud. Skinner i mat eller børstet stål er lettere at holde, da “fingre” ikke ses så tydeligt.

Mørtel til rundinger

En mur af glasbyggesten kan også bygges op med mørtel. Men det kræver fjere pauser undervejs, så mørtlen kan nå at tørre. Vil du bygge en buet mur, kræver det, at du bruger mørtel.

Kogeø på glasbyggesten

Du kan naturligvis også bygge lige mure med mørtel som halvmuren i dette køkken. Umiddelbart ligner det to fritstående ben med en plade ovenpå, men fritstående mure i glasbyggesten er ikke stabile nok - uanset om du bruger lim eller mørtel. Halvmuren her er U-formet og har desuden kontakt til en muret halvvæg for at få stabilitet nok til konstruktionen. Også når du bygger i mørtel, skal underlaget være plant for at få et godt resultat.

Byg glasmure i buer

Hvis glasmuren skal være buet som til denne bruseniche, er det nødvendigt at bygge den op med mørtel. Afstanden mellem de enkelte sten vil jo være kort på den ene side og større på den anden, så lim og mellemlisterne dur ikke. Du kan bruge en kalkcementmør-tel eller glasstensfix.

Glasmuren forstærkes med vandrette armeringsstænger af 4 mm rustfri rundjern for hver anden række sten. De bores ind i væggen, som muren bygges op ad, og forankres med silikone eller lim. Lodret armeres muren tilsvarende for hver anden række sten med armeringsstænger. Det er vigtigt at holde pause undervejs, så mørtlen kan nå at tørre. Du må derfor højst opmure tre rækker glasbyggesten i højden pr. arbejdsdag.

Husk også at fjerne overskydende mørtel fra fugerne og gøre stenene rene, inden mørtlen når at sætte sig fast. Væggen kan fuges undervejs, eller når opmuringen er slut. Du skal bruge silikone til fuger mod væg og gulv.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Murer