Ny vindueskarm i granit

Der er ikke meget plads i den murede vindueskarm, så derfor viser mureren her, hvordan du laver en vinduesplade af granit.

Granitplader kan svinge lidt i tykkelsen, så mureren starter med at måle pladens tykkelse. Vores plade er 20 mm, så mureren afsætter 25 mm i begge sider af vinduet, på den måde er der både plads til granitpladen samt en smule fliseklæb.

Holdes der en bænkvinkel op mod siden, ses det tydeligt, at væggen er ude af vinkel. Vi vil derfor have karmen til at gå ind under muren, så der skal bankes ca. 1 cm puds af i begge sider.

Mureren bruger et vaterpas til at strege op, hvor pudsen skal hugges væk.Arbejdet udføres nemmest med en almindelig fladmejsel. Mureren starter med at spore overkanten op, her kan du evt. bruge en bred mejsel. Med den almindelige mejsel hugges siderne nu væk, i små bidder.

Lægges vinklen igen op, kan den nu rykkes ind i sporet. Kanten af vinklen kan ikke ses, hvilket betyder, at vinduespladen kommer ind under muren. For at få klæben til at binde skal den gamle maling og puds hakkes af murværket.

For at få en pæn afslutning bør vinduespladen gå ca. 2 cm forbi falsene i begge sider. Vindueshullet er 80 cm bredt, så med 2 cm i hver side skal pladen skæres i en længde på 84 cm.De 84 cm streges op på pladen ved hjælp af en ridsespids og en bænkvinkel. Med en rød blyant fremhæves linjerne.

Med bænkvinklen mærkes der op, hvor pladen skal flugte med væggen frem til forkanten. I den ene side skal der både skæres af længden, ligesom der skal laves et hak, så pladen kommer de 2 cm ud over væggen.

Det er her markeret med den røde streg. I den anden ende af pladen skal der blot laves et vinkelret snit. Snittet er igen markeret med rødt. Ude på fliseskæreren skæres granitpladen til i forhold til opstregningen. Når du arbejder med fliseskæreren, er det vigtigt, at du benytter høreværn.

Klingen efterlader et groft snit, men det slibes nemt glat vha. en vinkelsliber med stenklinge. Til sidst stryges snittet med en karborundumsten.Pladen lægges op, så mureren kan kontrollere, at den passer til det, der er hugget ud.

Det gør den, så nu kan der forvandes. Til at fastgøre pladen benyttes der almindelig fliseklæb. Der lægges et godt lag, der et par cm tykt. Mureren lægger forsigtigt pladen op på limen.

Med vaterpasset liggende på pladen bankes pladen ned med en gummihammer, til den er i vage på tværs af pladen. Den skal naturligvis også være i vage på langs. Så her benyttes der to plastickiler til at klodse pladen op.

Med en smule reparationsmørtel lukkes overgangen mellem vinduesplade og væg. Det gøres både i siderne og under pladen. Reparationen glattes ud med en våd radiatorpensel og en fugtig svamp.

Efter ca. et døgn er fliseklæben tør, så nu kan kilerne fjernes, og hullerne kan fyldes med reparationsmørtel. En ny vinduesplade i granit er et flot alternativ til de traditionelle træ- eller laminatplader.

Andre læser lige nu ...