Bland den perfekte mørtel

Når man blander mørtel, kan det ofte være svært at få den helt rigtige konsistens, der både er smidig og behagelig at arbejde med.

Start med at hælde ca. en liter vand i en murebalje. Hertil tilsættes der 1 del cement. I eksemplet her svarende til 1 liter. Nu skal man sørge for at få rørt cementen godt ud i vandet.

Mørtlen skal blandes i forholdet 1 til 12, så derfor tilsættes der 12 dele mørtel. Nu skal mørtlen blandes grundigt sammen med cementvandet. Benytter man som mureren her en oprørespade, går arbejdet meget nemmere. Skaftet på spaden benyttes som løftestang ved at lægge den på kanten af baljen, når mørtlen vendes.

LÆS OGSÅ: Vælg den rigtige mørtel

På den måde undgår man den hårde belastning af ryggen. Som ved alt andet mureværktøj skal spaden vaskes af umiddelbart efter brug, så mørtelresterne ikke tørrer ind og hærder på værktøjet.

Den færdige mørtel skal være let og smidig, så er den nemmest at arbejde med. Laves den for tør, vil stenene hurtigt suge den smule vand, der er i mørtlen, og stenen vil suge sig fast i løbet af et splitsekund.

Dermed får man ikke mulighed for at justere stenen.

Mureren har i øvrigt er lille fif, hvis mørtlen bliver for våd. Brug tre nye mursten, som sættes ned i baljen med mørtel. Lad murstenene ligge i ca. 10 minutter, så vil stenene suge vand fra mørtlen, der dermed bliver mere tør.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Murer