Intro
Vejledning
01
Gør væggen klar
8
Trin
Lav en prøveoplægning, så du kan se, hvordan det går op med stifterne på den væg, hvor de skal sidde. Du skal finde ud af, om nettene kun skal klippes til i den ene side, eller om de skal klippes i begge.
Tjek, om der er løs puds på væggen ved at banke på den med fx skaftet på en skruetrækker. Hvis der kommer en hul lyd fra området, sidder pudsen ikke ordentligt fast og skal hugges af, og hullet støvsuges.
Væggen spartles evt. jævn med sandspartelmasse. Fyld store huller først med nyt puds. Træk bagefter sandspartelmasse på med en bred stålspartel, og slib væggen helt jævn med slibepapir, når massen er tør.
Gør væggen grundigt ren. Væggen skal vaskes omhyggeligt fri for fedt- og sæberester. Det gør du med en kraftig blanding af grundrengøring og skuresiden af en svamp. Vask efter med vand, og tør væggen godt.
Sæt en smal strimmel plasttape fast på væggen over bordpladen. Den skal være ”bagstop” for den elastiske gummifuge, vi vælger at lave. Den placeres ca. 4 mm op ad væggen og skæres til med en hobbykniv.
SÆT PLASTTAPE OP PÅ VÆGGEN. Tryk den godt fast, så den er et godt bagstop for en gummifuge.
Læg et stykke masonitplade (ca. 10 cm bred) langs væggen, så de nederste stifter kan hvile på et fast underlag. Samtidig sikrer pladen, at der bliver en sprække til den gummifuge, der skal laves til sidst.
LÆG EN PLADE PÅ BORDET. Den sikrer, at der bliver plads til en fuge mellem stifter og bordplade.
Skru en liste fast på væggen i “hakket” til komfuret, så der er noget at stille stifterne på. Listen skal holde overkant med masonitpladerne langs væggen. Tjek med vaterpasset, at den sidder helt lige.
SÆT EN LISTE PÅ VÆGGEN, hvis du mangler et fast underlag at stille de nederste stifter på.
02
Stifterne sættes op
5
Trin
Det er vigtigt, at stifterne kommer til at sidde godt fast i den rigtige mængde klæber. Det sikrer du ved at trække en tandspartel i en passende størrelse gennem klæberen. Der skal kun lige være klæber nok til, at stifterne sidder ordentligt fast. Du kan tjekke, om mængden af fliseklæber er korrekt ved at lave en klæbeprøve, hvor du trykker nogle stifter fast i klæberen. Når du fjerner stifterne, skal der være klæber på mindst tre fjerdedele af fladen.
Hvis du har brug for at skære stifterne til, gøres det nemt med en flisetang.
Træk klæber på væggen. Klæberen blandes med vand og røres op til en fløde-skumsagtig konsistens. Den trækkes på væggen med et stålbræt. Det er en god ide at dække bordet med pap eller aviser.
Fordel klæberen i et jævnt lag med en tandspartel. Den trækkes gennem klæberen, mens den holdes i en vinkel på ca. 45 grader i forhold til væggen. Klæberen skal stå i regelmæssige ”bølger” på hele fladen.
Sæt den første række net op på væggen ovenpå masonitpladen, og tryk den fast. Juster fugerne mellem hvert net, så de bliver lige så brede som fugerne mellem stifterne midt på nettet.
Stifterne trykkes fast i klæberen med et gummibræt, så overfladen bliver helt plan. Tryk ikke så hårdt, at fugerne mellem stifterne bliver fyldt op med klæber. Det er vigtigt, der er plads til fugemørtel.
Sæt den næste række mosaikstifter op. Det er en god ide at sætte plastbrikker imellem nettene. Plastbrikkerne skal have den samme størrelse som fugerne, så alle afstande bliver ens. Når alle stifter er sat op, skal du lade væggen tørre et døgns tid, inden du fuger.
PLASTBRIKKER MELLEM NETTENE er en god ide, så fugerne får den samme størrelse.
VIGTIGT!
Inden du sætter stifter op på den øverste del af væggen, er det vigtigt, at du fjerner afdækningstapen først, da den ellers bliver bøvlet at få væk.
03
Stifterne fuges
2
Trin
Fugemørtlen trækkes på med et gummibræt med diagonale bevægelser, så den kommer helt i bund i fugerne. Mørtlens konsistens er lidt tyndere end flødeskum.
04
Lav en elastisk fuge
5
Trin
I stedet for at montere en liste mellem bordplade og mosaikstifter laver vi en elastisk gummifuge. Den er elegant og enkel, og den hindrer eff ektivt vand i at løbe ned bag bordpladen.
Når du trækker masonitpladen ud mellem stifter og bordplade, har du den perfekte sprække at lægge gummifugen i. Men lav først fugen, når mosaikstifter og fugemørtel er helt tør, typisk efter et døgn. Og sørg for at dække godt af med afdækningstape på begge sider af fugen.
Sæt bred afdækningstape op på begge sider af sprækken, og tryk den godt fast med en skruetrækker. Tapen på væggen placeres 1 mm fra underkanten af stifterne. På bordet placeres den 3 mm fra stifterne.
TRYK TAPEN GODT FAST, så fugemassen ikke kan trænge ud på bordet eller op ad væggen.
Fyld rigeligt med fugemasse i sprækken. Skær spidsen på patronen med fugemasse skråt af, så hullet er lidt bredere end sprækken, og fyld så fugemasse i, mens du kører fugepatronen skråt hen langs sprækken.
Glat fugen med en finger, så fugemassen bliver presset godt ind i fugen, og den overskydende masse presses ud på tapen. Det er den letteste måde her, fordi fingeren er fleksibel ved alle “hak” ved de lodrette fuger.
Tapen trækkes af, så snart du har glattet fugen. Hav et stykke pap eller en avis klar til at lægge den på.
VIGTIGT! Pil endelig ikke i fugen, hvis du ser en fejl. Vent, til den er hærdet, så kan du skære den til.
Materialer
- Mosaikstifter 2,3 x 2,3 cm (net)
- Multiklæber (Lip)
- Fugemørtel
- Fugemasse, gummi
- Grundrens
- Evt. pudsmørtel og sandspartelmasse
- Plasttape og afdækningstape
- Masonitplade, 3,2 mm
- Klinkeolie
Specialværktøj
- Tandspartel (her 4 mm)
- Stålbræt
- Gummi- og skumgummibræt
- Flisetang
Tidsforbrug
Ca. 2 dage. Plus tørretider
Pris
Ca. 300-700 kr. pr. kvm.
Sværhedsgrad
Det er nemt og hurtigt at sætte mosaikstifter op, da stifterne er klæbet på store nylonnet.