Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hold tegltaget tæt med understrygning

Print Gem artikel

På ældre huse uden undertag er tagstenene understrøget, så regn og fygesne ikke kan blæse ind under taget. Her ses det tydeligt, at understrygningen er defekt.

Mureren vil vise, hvordan skaden udbedres. Han vil også vise, hvordan man overstryger udvendigt. Det gør man især, for at vinden ikke skal tage fat i de yderste tagsten og åbne ind til loftet. Til fugeblandingen bruger fagmanden vand, cement og strandmørtel.

Af værktøj er det kun nødvendigt med en fugeske, en papegøjeske og en radiatorpensel. Samt et murerbræt, som fagmanden selv har lavet. I modsætning til det originale murerbræt er dette helt kvadratisk, og håndtaget skiftet ud med en pind i midten.

Dette giver en bedre arbejdsstilling. Strandmørtlen og cementen blandes i forholdet 10 til 1. Det er nemlig vigtigt, at blandingen ikke bliver for stærk, da det så vil være teglene, der revner i stedet for mørtlen, hvis taget giver sig i stormvejr.

Blandingen røres godt igennem og tilsættes kun en lille smule vand ad gangen, så blandingen ikke bliver for tynd.Konsistensen af den færdige mørtel skal være som modellervoks.

Før du går i gang med understrygningen, er det vigtigt at gøre stenene våde, der hvor der skal fuges. Ellers vil mørtlen ikke hænge fast.Du skal jævnligt røre i mørtlen under arbejdet, så den holder sig smidig og lind.Inden du begynder understrygningen, skal løs gammel mørtel fjernes.

Der er ikke noget kompliceret ved understrygningen. Der skal blot lægges mørtel i både de lodrette og de vandrette samlinger af teglene. Bruger du både en fugeske og en papegøjeske, kan du nemt komme helt ind i krogene.

På de sværest tilgængelige steder, må du simpelthen kaste mørtelen på, for at få den ind og dække.Understrygningen afsluttes med, at fagmanden glatter mørtel ud med en våd radiatorpensel, så fugerne står helt glatte og tætte.

Fagmanden anbefaler, at du hver sensommer gennemgår dit tegltag og udbedre understrygningen de steder, hvor den mangler. Der kan være steder, hvor det ikke er muligt at understryge fra indersiden af taget.

Her må man ty til det fagmanden kalder overstrygning. Igen starter fagmanden med at forvande alle samlinger.Mørtel læggen nu på i alle teglenes samlinger.

Her skal du være opmærksom på ikke at svine unødigt på teglene. Der afsluttes med at glatte overstrygningen over med en fugtig radiatorpensel. Overstrygning bør kun anvendes de steder, hvor du ikke kan understryge.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Video: Hold tegltaget tæt med understrygning
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage