Sådan: Perfekte runde snit i klinker

At lave runde snit i klinker er slet ikke så svært, som det ser ud til. Det eneste, det kræver, er det rette udstyr og en smule tålmodighed. Det brede snit, som du delvist skal lave med siden af klingen, går ikke helt så hurtigt som et almindeligt, lige snit. Giv dig tid, så skal det nok blive pænt.

Vælg den rette klinge

Hvis du sørger for at have det rette udstyr, er det ingen sag at skære i fliser og klinker. Foruden en vinkelsliber er det eneste andet, du skal bruge til opgaven, en specialklinge.

Diamantklingerne kommer i flere udgaver og prisklasser. Klingen, vi bruger her, er købt hos en klinkespecialist og koster omkring 250 kroner. Den klarer opgaven upåklageligt, men billigere kan også gøre det. Vi har lavet et identisk snit med en billigere klinkeklinge til 70 kroner. Den billige klinge larmede en smule mere og var en anelse langsommere – men resultatet blev præcis lige så pænt.

Det er både enormt støvende og larmende arbejde at skære i klinker og fliser. Derfor bruger vi altid både høreværn, åndedrætsværn og sikkerhedsbriller, som slutter helt tæt.

Sådan gør du

1

Hold vinkelsliberen på skrå, når du skærer. Hvis vinkelsliberen holdes for meget lige på, kan det ikke lade sig gøre at lave det buede snit uden at lave hak ind i flisen. Det ønsker vi ikke. Forinden er det buede snit tegnet op på klingen med en blyant.

2

Vinkelsliberen føres forsigtigt fra side til side, så klingen følger den tegnede bue. Jo længere du kommer ned, jo mere skal vinkelsliberen lægges ned, og jo mere kommer du til at skære med siden af klingen. Det tager tid, så vær tålmodig, og giv vinkelsliberen og klingen tid til at arbejde.

3

Efter nogle minutter kommer du gennem klinken. Mens snittet i klinken er stort set lodret, er snittet i det afskårne stykke tættere på at være vandret. Så meget skal klingen lægges ned det sidste stykke gennem klinken.

4

Snittet renses op ved at holde vinkelsliberen vandret og køre den op og ned. Er radiussen på snittet mindre end klingens radius, holdes klingen i stedet lodret, og den føres fra side til side.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Murer