Styr på de store fliser

Klinkegulvet skal være helt plant. Selv små ujævnheder er synlige og bliver rene snublefælder. Løsningen hedder nivelleringsclips – eksperten viser dig, hvordan du bruger dem.

Intro

Store klinker er populære. Når klinkerne i badeværelset eller køkkenalrummet dækker en tredjedel kvadratmeter, ser det virkelig imponerende ud. Hvis klinkerne ligger pænt.

For store klinker er svære at lægge. Der er en stor risiko for, at de kommer tilat ligge og “tande”, altså ligge i forskelligt niveau. Måske er det kun en millimeter eller to, det drejer sig om, men på så store klinker bliver selv små skævheder hurtigt uhyggeligt synlige.

Løsningen på det problem får du her i form af plastclips, der ved hjælp fra små kiler trækker klinkerne i niveau, så de kommer til at ligge fuldkommen plant.

Clipsene fås i flere fabrikater. Dem, vi anvender her, koster 100 kroner for 30 clips + kiler. Det bliver lidt af en udskrivning ved store gulvarealer, men på et i forvejen dyrt klinkegulv er de det værd.

Vejledning

01
Sådan gør du 9 Trin

1

Sådan er princippet. Clipsens “anker” stikkes ind under klinkerne, og kilen løfter klinkernes overside i niveau.

2

Den første clips. Den ene side af clipsens nederste del, “ankeret”, stikkes ind under klinken 3-5 cm fra hjørnet. Forinden er gulvet rettet af, og der er trukket fliseklæber på med tandspartel.

3

Den næste clips. Ved nærmeste hjørne i forhold til første clips placerer du den næste, i samme afstand fra hjørnet. Clipsen kan hjælpes på vej med en spartel.

4

Næste klinke. Nu lægger du den tilstødende klinke tæt op mod den første klinke og ind over clipsens anker. Pres flisen ned i klæberen, så den ligger plant.

5

Den følgende kvadratmeter. Læg nu flere klinker efter samme mønster, dog ikke mere end en kvadratmeter ad gangen. Der skal clips ved alle hjørner og ved storformat-klinker også på midten.

6

Afstandsbrikker. Ud over deres primære funktion fungerer clipsene også som afstandsbrikker, der giver en fugebredde på et par millimeter.

7

Nivelleringen. Nu åbenbares det virkelig geniale ved clipsene: Pres en kile ind i ankeret. Nu tvinges de to fliser i niveau, så de ligger plant.

8

Kontrol. Kontroller, at fliserne ligger i plan. Brug en vinkel, en stållineal eller et vaterpas. Er der ujævnheder, må du presse kilen lidt længere ind i ankeret.

9

Så skal der sparkes. Når fliseklæberen er fuldt hærdet efter et døgns tid, kan du sparke til clipsene. En brudkant brister lidt under flisens overkant.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Murer