Sådan fungerer en drejebænk
Forberedelse
Vi skærer emnet over i to, så det bliver nogenlunde kvadratisk. Her kan du også bruge en bajonetsav med en god træklinge.
Bor et hul i emnet, så det efterfølgende kan skrues manuelt fast på motorens gevindstang. Det er vigtigt, at hullet er så lodret som muligt, så emnet ikke kommer “ud af balance”, når det roterer i høj hastighed.
Vi afmonterer gevindet fra motoren og tjekker, at det passer. Borets diameter må gerne være et par mm mindre end gevindstangen.
Skær hjørnerne af med en hånd- eller bajonetsav. Det gør, at du ikke skal bruge tid og kræfter på at dreje dem af, når emnet sidder i drejebænken. Et balanceret emne er både nemt og behageligt at arbejde med.
Skru emnet fast på gevindet, så det sidder godt fast. Nogle rutinerede trædrejere tænder for motoren og “drejer” emnet fast, men det kan let gå galt. Vi foretrækker derfor den manuelle fremgangsmåde.
Landet rykkes tættere på emnet. Er afstanden mellem landet og emnet for stor, bliver det svært at styre sit drejejern, hvilket øger risikoen for at lave grimme hak og tabe jernet ud af hænderne.
Ydersiden skrubbes og formes
Indstil motoren på 400-500 o/min., og drej alle kanterne af med et U-jern, så emnet får en nogenlunde rund facon. Denne form for grovdrejning kaldes også “at skrubbe”.
Læg bagsiden af U-jernet ind til emnet. Hvis der stadig er et hjørne eller to, som ikke er blevet drejet af, kan du mærke det med det samme, ved at de “slår” voldsomt mod jernet.
Placér landet på siden af emnet, og øg hastigheden til ca. 1.000 o/min. Mens du former emnet, hviler du U-jernet på landet. Det vigtigste er, at du har kontrol over jernet.
Tjek, om bunden er helt plan, ved at dreje landet. På den måde kan du se, hvor meget bunden evt. “gaber”. Eftersom vi laver en skål, skal emnets bund gerne være helt plan.
Øg hastigheden til ca. 1.600 o/min., og giv skålens nedre del det ønskede svaj. Husk at justere landet jævnligt, så der ikke bliver for langt ind til skålen.
Flot finish med olie og slibepapir
Tag et langt, smalt stykke slibepapir, og indstil hastigheden til ca. 700 o/min. Vi starter med korn 120 og skifter senere til 220 og 400 for at få en helt glat overflade. Undgå at trykke slibepapiret mod skålen, da det kan give dybe ridser.
Bunden sliber vi med almindeligt slibepapir.
Giv overfladen lidt vand med en forstøverflaske. Vandet får træets årer til at “rejse sig”, hvorefter det slibes endnu en gang, så overfladen bliver ekstra glat.
Ryst olien (OB Shine Juice), og påfør den med en bomuldsklud ved ca. 800 o/min. Du må gerne trykke lidt og massere det ind i træet. Når træet begynder at “trække” i kluden, skiftes position.
Skålen vendes og udhules
Placér skålens bund uden på gribe kloen (C), og spænd kloen ved hjælp af spændenøglen, så dens kæber udvider sig. Når skålen sidder helt fast, kan du finde U-jernet frem.
Placér landet foran skålen og derefter U-jernet ud for centrum. Træk jernet ud mod kanten. Hold god afstand til kanten, så du ikke kommer til at lave godstykkelsen for tynd.
Drej så meget træ som muligt væk med U-jernet. Pas på med at vinkle jernet for meget opad imod omløbsretningen, da det øger risikoen for, at det borer sig ind i træet og “slår tilbage”.
Skift til et rundt skrabejern, og ryk landet (D) ind i selve skålen, så jernets afstand til træet bliver så kort som muligt. Drejningen bliver meget nemmere, når drejejernet hviler solidt på landet.
Nu handler det om at komme godt ud i skålens “hjørner”. Hvis træspånerne pakker sig inde i skålen, så du ikke kan se noget, er der ikke andet at gøre end at standse maskinen, fjerne spånerne og fortsætte.
Slib indersiden med et særligt slibesæt. Du kan også bruge hænderne og et almindeligt stykke slibepapir, men det bliver hurtigt varmt, og jo mere ujævn kanten er, jo flere knubs får du på hænderne.