ALMINDELIG TAPSAMLING
1. Tappen skal være mindst 1/3 af emnets tykkelse. Sav ind til tappen (den midterste 1/3) fra begge sider. Her er udgangspunktet en 10 x 10 cm stolpe.
2. Der skal saves præcist ned i de vandrette streger på begge sider af tappen. Det er vigtigt at save på ydersiden af stregen, så tappen ikke bliver for tynd (dvs. mindre end 1/3 af emnets tykkelse).
3. På alle fire sider af tappen skal der være en plan anslagskant, som vil slutte tæt mod emnet med taphullet. De to af siderne er allerede klaret (1/3), mens de to sidste kun skal være ca. 5 mm brede.
4. Taphullet i det andet emne streges op efter tappen. På både tappen og taphullet markeres desuden, hvilken retning tappen vender. Hvis du skal lave flere samlinger, kan du lave en skabelon.
5. Hullerne til taphullet bores lodret ned. Bor flere huller, så mest muligt affaldstræ fjernes. Brug et bor, der er få millimeter mindre end taphullets tykkelse.
TAPSAMLING MED KILER
1. Gennemgående tapsamlinger kan styrkes med kiler, der spænder tappen ud mod taphullets sider. Først saves to parallelle spor til kilerne – lodret ned til tappens bund.
2. Kilerne slås ned i sporene i lim. De er lige så brede som tappen, spidsen har næsten samme tykkelse som sporet, og den skrå vinkel er lille, så kilerne kan slås langt ned i sporet.
TAPSAMLING MED NAGLER
1. Til bygningsdele, fx carport eller overdækket terrasse, er det en fordel at låse samlingen solidt med en nagle (en rundstok). Først bores igennem taphullet med et bor, der svarer til naglens tykkelse.
2. Hullet til naglen bores en anelse forskudt i tappen. Først presses tappen i taphullet, hvorefter naglens centrum markeres med spadeborets spids. Tappen trækkes ud, og hullet bores.