Sådan laver du en tapsamling

Når to stykker træ skal samles i et T, er det oplagt at gøre det med en tapsamling. Den er superstærk og samtidig langt mere elegant og diskret end fx et byggebeslag. Samlingen er ikke særlig kompliceret at lave, så længe du er omhyggelig, når du måler op, saver og stemmer ud.

STYRKE: Forklaringen på tapsamlingens store styrke skal findes i den store limflade, der gør den i stand til både at modstå træk og tryk.

ALMINDELIG TAPSAMLING

1. Tappen skal være mindst 1/3 af emnets tykkelse. Sav ind til tappen (den midterste 1/3) fra begge sider. Her er udgangspunktet en 10 x 10 cm stolpe.

2. Der skal saves præcist ned i de vandrette streger på begge sider af tappen. Det er vigtigt at save på ydersiden af stregen, så tappen ikke bliver for tynd (dvs. mindre end 1/3 af emnets tykkelse).

3. På alle fire sider af tappen skal der være en plan anslagskant, som vil slutte tæt mod emnet med taphullet. De to af siderne er allerede klaret (1/3), mens de to sidste kun skal være ca. 5 mm brede.

4. Taphullet i det andet emne streges op efter tappen. På både tappen og taphullet markeres desuden, hvilken retning tappen vender. Hvis du skal lave flere samlinger, kan du lave en skabelon.

5. Hullerne til taphullet bores lodret ned. Bor flere huller, så mest muligt affaldstræ fjernes. Brug et bor, der er få millimeter mindre end taphullets tykkelse.

6. Taphullets kanter rettes pænt af med et skarpt stemmejern. Tjek med prøvesamlinger undervejs, indtil tappen passer stramt og kan presses helt i bund. Husk rigeligt med lim.

Redaktionen anbefaler: 4 træsamlinger enhver kan lave

TAPSAMLING MED KILER

1. Gennemgående tapsamlinger kan styrkes med kiler, der spænder tappen ud mod taphullets sider. Først saves to parallelle spor til kilerne – lodret ned til tappens bund.

2. Kilerne slås ned i sporene i lim. De er lige så brede som tappen, spidsen har næsten samme tykkelse som sporet, og den skrå vinkel er lille, så kilerne kan slås langt ned i sporet.

3. Kilerne skæres ned, og både tap og kiler slibes i plan med overfladen. Kiler i en anden træsort vil fremhæve samlingen. Den er flot, så der er ingen grund til at skjule den.

TAPSAMLING MED NAGLER

1. Til bygningsdele, fx carport eller overdækket terrasse, er det en fordel at låse samlingen solidt med en nagle (en rundstok). Først bores igennem taphullet med et bor, der svarer til naglens tykkelse.

2. Hullet til naglen bores en anelse forskudt i tappen. Først presses tappen i taphullet, hvorefter naglens centrum markeres med spadeborets spids. Tappen trækkes ud, og hullet bores.

3. Når naglen slås igennem de let forskudte huller i tap og taphul, trækkes samlingen tæt sammen. Når emnerne skal bruges i en konstruktion, fikseres de desuden med vandfast lim.

2 typer: Skjult eller gennemgående tapsamling

Tapsamlingen findes i to udgaver: den skjulte og den gennemgående. I den skjulte samling skal tappen ca. 3/4 ind i taphullet, og tappen skal være et par millimeter kortere end taphullets dybde, så der er plads til lim. I den gennemgående samling skal tappen være lige så lang som taphullet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Håndværker-teknikker