Sådan skærer du i glas og glasmosaik

Der er penge at spare ved at skære sit eget glas, fx når der skal en ny rude i drivhuset, og til større projekter, fx et selvbygget orangeri, er der rigtig mange penge at spare. Alt, hvad der behøves for at komme i gang, er en glasskærer og lidt øvelse.

Der skal et par forsøg til, før man finder det rigtige tryk og den rigtige teknik. Så det er en god idé at øve lidt på et mindre stykke først.

Der skal et par forsøg til, før man finder det rigtige tryk og den rigtige teknik. Så det er en god idé at øve lidt på et mindre stykke først.

SKÆR I GLAS

1. Snittet tegnes op på glasset med en sprittusch. Sørg for, at glasset ligger på en plan flade og gerne med et tæppe som underlag.

2. Hæld en sjat petroleum op i et glas, og dyp glasskæreren i det. Det får skærehjulet til at køre optimalt.

3. Glasskæreren føres langs en metallineal, mens man holder et konstant tryk. Det skal lyde på samme måde, som når man river et stykke stof over.

4. Sørg for at holde glasset hen over tæppet, og bank forsigtigt på bagsiden langs med stregen. Det vil ofte være nok til at knække glasset.

5. Alternativt kan man knække glasset hen over bordets kant. Gør det i en fast og hurtig bevægelse, og så vil glasset knække præcis i stregen.

Tips til glastyper

Skal man i gang med et større projekt, fx bygning af et orangeri, er der masser af penge at spare ved at skære sit eget glas. Helt almindelige firkantede ruder er i sagens natur det nemmeste at gå i gang med. Glas i skæve mål er det ofte bedst at
overlade til glarmesteren, medmindre man er forberedt på lidt spild.

Sikkerhedsglas og armeret glas, dvs. glas, der er forstærket med seje tråde, er ikke gør det selv-arbejde. Her skal der specialgrej til.

SKÆR I GLASMOSAIK

1. Når små glasmosaiksten skal passes til for at give plads til fx rør, kan det gøres med en glasskærer. Denne del af arbejdet udføres på samme måde, som hvis man skar i almindeligt glas.

2. En glasmosaiksten knækkes ikke lige så let af som almindeligt glas. Her er man nødt til at bruge en tang. Sørg for at bruge arbejdshandsker, for kanterne kan være meget skarpe.

Glasskærer: 3 forskellige typer

En almindelig glasskærer består af et V-formet stålhjul, der laver en ridse i glassets overflade. Ridsen gør glasset så svagt, at det vil springe lige præcis i ridsen – og ikke andre steder – når man brækker i glasset.

For at opnå et helt rent snit er det vigtigt, at glasskæreren er skarp, og at den holdes smurt. Det gøres ved at stille den i petroleum – også gerne når den ikke er i brug.

Der findes alternativer til glasskæreren. Dem kan du læse mere om her. Glasskæreren er dog langt det mest populære valg til gør det selv-brug.

ALMINDELIG GLASSKÆRER med seks skærehjul, der drejes frem, efterhånden som de bliver slidte. De billigste udgaver koster omkring 30 kroner.

GLASSKÆRER MED DIAMANTSPIDS er glarmesterens foretrukne. Den er meget holdbar, men er også lidt sværere at bruge for en amatør. Priserne for denne type begynder ved 300 kroner.

HÅRDTMETALSPIDS, som nogle glarmestre sværger til i stedet for glasskæreren. Den kræver meget øvelse. Til gengæld begynder priserne ved kun 20 kroner. Hårdtmetalspidsen kan skiftes ud, når den bliver sløv.

BILLIG METODE TIL MATTERET GLAS

Matteret glas er dyrt. Men heldigvis kan man sagtens "lave" det med matteringsfolie. Den største udfordring er at sørge for, at der ikke kommer luftbobler mellem glasset og folien. Det klarer man ved at sprøjte sulfovand på glasset, hvorefter folien lægges præcist på.

Folien trykkes fast med et stykke hårdt plast. Skrab ud mod kanten, så alle luftbobler kommer væk.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Håndværker-teknikker