Høvl en fals

Rammelister og karmtræ er pebrede i pris på grund af den indfældede fals. Så her viser eksperten dig, hvordan du selv kan lave false med en høvl – og spare en formue.

Intro

Sådan! - skal det gøres

En fals er den kant, du finder på en dørkarm. Eller det profil, om du vil, som gør, at et vindue slutter tæt, fordi vinduets ramme ligger inde i en profileret karm med en fals, der giver plads til en tætningsliste.

Falsen løber typisk i hele dørens længde, og skal du lave den selv, kan du gøre det med en rundsav eller en overfræser. Men den nemmeste metode er den, eksperten viser dig her, ved hjælp af en elektrisk høvl.

Når du investerer i elhøvlen, så tjek, at den kan bruges som falshøvl på den måde, som vi viser her. Tjek også, hvor dyb en fals den kan lave. Til mange opgaver skal høvlen kunne klare en falsdybde på 12-15 mm.

Vejledning

01
Opmåling til falsen 3 Trin

1

Streg falsens bredde op på tømmeret. Her skal den være 4 cm. Hvis falsen skal blive perfekt, skal tømmeret være retvinklet.

2

Streg falsens dybde op, her 1,5 cm, på den anden led. Opstregningen skal gå i hele tømmerets længde.

3

Sådan skal falsen se ud. Skraveringen i endetræet illustrerer falsens profil, som den vil se ud efter afhøvling.

02
Indstilling af høvlen 3 Trin

1

Sådan høvler den: Knivene skærer helt ud til sålens kant. En fjederbelastet skærm (som vi her holder åben) skjuler knivene af sikkerhedshensyn.

2

Indstil dybdeanslaget. Anslaget er den lille justerbare sko, der styrer falsdybden. Vi stiller anslaget på 1,5 cm fra underkant af sålen til underkant af skoen.

3

Indstil parallelanslaget, der fører høvlen parallelt med tømmerets kant. Vi måler 4 cm ind fra sålens kant til parallelanslagets føringsanslag.

03
Høvling af falsen 3 Trin

1

Høvl en millimeter af falsens dybde. Elhøvlen stilles på ca. ½ mm spåntykkelse. Tjek, at parallelanslaget følger tømmeret, og hold høvlen lodret.

2

Tjek, at falsbredden er korrekt. Når der er høvlet ca. 1 mm ned, tjekker du, at falsbredden er, som du vil have den. Hvis ikke, finjusterer du parallelanslaget.

3

Høvl falsen gentagne gange, indtil dybdeanslagets sko rammer tømmerets overkant. Tjek undervejs med vinklen, at falsen er vinkelret. Sådan!

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du el-høvlen

I denne video lærer du, hvordan du bruger el-høvlen til at omdanne uhøvlede brædder og andet groft træ til fin, glat træ. Høvlen kan indstilles miliimeterpræcist, så det bliver nemt at opnå perfekt snedkerfinish.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Tømrer