Red den rådne stolpe

Har du en stolpe, der er rådden forneden, behøver du ikke nødvendigvis at skifte den. Ofte kan du klare dig med at fjerne det rådne træ på stolpen og erstatte det med nyt.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
100 kroner

Intro

Hvis du har en stolpe eller andet træ, der er råddent, er det ikke altid nødvendigt at skifte det hele ud. Nogle gange kan du nøjes med at fjerne det stykke, der er råddent. Og sætte nyt træ op i stedet.

Hjørnestolpen på udestuen her er kun syv år gammel - alligevel er den pilrådden forneden. Det skyldes, at stolpen har stået på et stykke murpap for at hindre fugt fra betonsoklen i at trænge op i træet. Det er en udmærket idé. Bare ikke hvis murpappet rager ud under stolpen. Så fører det nemlig vand ind under den, så træet rådner alligevel. Det kan sagtens ordnes - blot med en mindre reparation.

PROBLEM:
Stolpen er rådnet fuldstændigt forneden, fordi den står på et stykke murpap, der stikker uden for stolpen. Det opsamler vand, så den suger vand op og rådner.

LØSNING:
Det rådne træ fjernes og erstattes med to nye stykker træ – en reparation, der næsten ikke kan ses.

Materialer

21 x 170 mm høvlet træ:
• 2 reparationsstykker

Desuden:
• Slibepapir, korn 150
• Trælim (til udendørs brug)
• Galvaniserede dykkere (her 1,2 x 25 og 1,6 x 40 mm)
• Grundingsolie og træbeskyttelse

Specialværktøj

• Multicutter

Tidsforbrug

En opgave, der er til at gå til for de fleste. Mål præcist op, så det nye træ sidder godt.

Pris

Ca. 100 kroner

Sværhedsgrad

½ til en hel dag

Vejledning

01
Fjern det rådne træ 5 Trin

1

Tegn op, hvor langt op på stolpen der skal fjernes råd. Stik først i den, fx med en skruetrækker, for at tjekke, hvor langt råddet går op og træet føles blødt. Brug en vinkel til stregen, så snittet bliver vinkelret. Det gør det lettere at tilpasse det nye træ.

2

Sav efter stregen. Det er lettest at bruge en multicutter, som stikkes vandret ind langs stregen. Hold den lidt på skrå, så den bedre kan komme af med savsmuldet. Har du ikke en multicutter, kan et stemmejern også bruges.

3

Fjern det rådne træ med et stemmejern. Tag små bidder ad gangen, så du ikke risikerer, at der ryger for meget af. Her skal fjernes ca. 20 mm træ - det passer med et bræt med standardtykkelsen 21 mm.

4

Der skal fjernes mere træ, da vi finder mere råd i den øverste del af det fritlagte stykke. Så der skal skæres endnu højere op på stolpen for at komme til helt frisk træ. Det sidste stykke råddent træ fjernes igen med stemmejernet.

5

Lav det fritlagte stykke så jævnt som muligt. Brug bagsiden af stemmejernet til sidst, så er det lettere at få en lige flade. Der er stadig et lille område med råd, men det gør ikke noget, når bare der ikke kommer vand til.

02
Tilpas det nye træ 7 Trin

Nu skal vi have skåret det nye træ til, som skal sættes op nederst på stolpen.

Vi bruger to stykker træ, der skæres til af et høvlet bræt. Brug evt. en kap/ geringssav med en god, fintandet klinge, så der er helt rene snitflader - det giver et flot, “usynligt” resultat. Hvert stykke saves også til med et skråt snit på 45 grader langs den ene langside, hvor stykkerne skal samles.

For at hindre, at der kan løbe vand ind under stolpen igen, er det også vigtigt at lave et skråt snit på den nederste del af de to stykker, så vandet kan dyppe af - og ikke ledes ind under stolpen som før.

1

Træet grundes, et par dage før det skal bruges, for at gøre det mere modstandsdygtigt mod råd og svamp. Det grundes to gange med et døgns mellemrum.

2

Skær til med kap/geringssaven. I den ene langside saves der et skråt snit på 45 grader, så der kan laves en flot vinkel. Start med det skrå snit - og skær så til i højden, bredden og bunden bagefter.

3

Tjek, om træet passer i det hak, der er stemt ud. Sæt det ene stykke på plads, og mål op til det andet. Skær så endnu et stykke til. Lav skrå snit i bunden af begge, så vandet kan løbe væk - og ikke kommer ind under stolpen.

4

Slib træstykkerne, når du har skåret dem til og tjekket, at de passer i hakket. Her gøres de glatte og lækre med korn 150. Børst dem rene for slibestøv.

5

Smør trælim på begge stykker. Det skal både på den store flade, det skrå snit samt det vandrette snit foroven, så der bliver en tæt samling der.

6

Stift brædderne fast med 4 stk. i hver del. Her bruges 1,6 x 40 mm dykkere, som til sidst bliver undersænket en smule. Hjørnet stiftes sammen med 1,2 x 25 mm dykkere. Derefter slibes samlingen, så den bliver usynlig.

7

Til sidst males det nye stykke nederst på stolpen. Her bruges en heldækkende træbeskyttelse, som resten af træbeklædningen også har fået. Giv det to gange, gerne tre - så er det svært at se reparationen.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du multicutteren

I denne video lærer du alt om maskinens smarte funktioner og tilbehør. De mange forskellige slags tilbehør gør det muligt både at save, stemme ud, afkorte, fræse og slibe på steder, hvor andre værktøjer ikke kan komme til. Og maskinen kan bruges i både træ, plast, metal, mørtelfuger mm.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Led vandet væk fra endetræet

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Tømrer