Video
Let
Svær

VIDEO: Sådan redder du en rådden stolpe

Problem - stolpen er rådden

Stolpen er rådnet fuldstændigt forneden, fordi den står på et stykke murpap, der stikker uden for stolpen. Det opsamler vand, så den suger vand op og rådner.

Løsning - skift det rådne stykke

Det rådne træ fjernes og erstattes med to nye stykker træ – en reparation, der næsten ikke kan ses.

Sådan reparerer du en rådden stolpe - trin for trin:

1. Tegn op, hvor langt op på stolpen der skal fjernes råd

Stik først i den, fx med en skruetrækker, for at tjekke, hvor langt råddet går op og træet føles blødt. Brug en vinkel til stregen, så snittet bliver vinkelret. Det gør det lettere at tilpasse det nye træ.

2. Sav efter stregen på stolpen

Det er lettest at bruge en multicutter, som stikkes vandret ind langs stregen. Hold den lidt på skrå, så den bedre kan komme af med savsmuldet. Har du ikke en multicutter, kan et stemmejern også bruges.

3. Fjern det rådne træ med et stemmejern

Tag små bidder ad gangen, så du ikke risikerer, at der ryger for meget af. Her skal fjernes ca. 20 mm træ – det passer med et bræt med standardtykkelsen 21 mm.

4. Der skal fjernes mere træ på stolpen

Der skal fjernes mere træ, da vi finder mere råd i den øverste del af det fritlagte stykke. Så der skal skæres endnu højere op på stolpen for at komme til helt frisk træ. Det sidste stykke råddent træ fjernes igen med stemmejernet.

5. Lav det fritlagte stykke så jævnt som muligt

Brug bagsiden af stemmejernet til sidst, så er det lettere at få en lige flade. Der er stadig et lille område med råd på stolpen, men det gør ikke noget, når bare der ikke kommer vand til.

6. Det nye træ til stolpen grundes

Træet grundes et par dage før det skal bruges, for at gøre det mere modstandsdygtigt mod råd og svamp. Det grundes to gange med et døgns mellemrum.

7. Skær til med kap/geringssaven

I den ene langside saves der et skråt snit på 45 grader, så der kan laves en flot vinkel. Start med det skrå snit – og skær så til i højden, bredden og bunden bagefter.

8. Tjek, om træet passer i det hak, der er stemt ud på stolpen

Sæt det ene stykke på plads, og mål op til det andet. Skær så endnu et stykke til. Lav skrå snit i bunden af begge, så vandet kan løbe væk – og ikke kommer ind under stolpen.

9. Slib træstykkerne

Slib træstykkerne,når du har skåret dem til og tjekket, at de passer i hakket. Her gøres de glatte og lækre med korn 150. Børst dem rene for slibestøv.

10. Smør trælim på begge stykker

Det skal både på den store flade, det skrå snit samt det vandrette snit foroven, så der bliver en tæt samling der.

11. Til sidst males det nye stykke nederst på stolpen

Her bruges en heldækkende træbeskyttelse, som resten af træbeklædningen også har fået. Giv det to gange, gerne tre – så er det svært at se reparationen.