Smart og solid samling

En solid samling, der ovenikøbet kan skilles ad igen, klarer eksperten ved hjælp af en bræddebolt og et par dyvler.

Intro

Mange møbler er samlet med en kombination af dyvler og samlebeslag, så de kan skilles ad igen. Et samlebeslag består af en maskinskrue og en bøsning med gevind, men vil du selv lave smarte samlinger, der kan skilles ad, kan det gøres nemmere: I stedet for samlebeslaget kan du nemlig nøjes med en bræddebolt med spændeskive og møtrik.

Det kræver blot, at du laver et hul på tværs i den ene del. Heri monteres møtrik og spændeskive. Og så kan du komme til at spænde delene sammen med en fast- eller skiftenøgle.

I eksemplet her samler vi et 21 x 140 mm bræt og en 33 x 40 mm liste. Det kunne fx være vangen og et ben til et bord eller en børneseng.

Vejledning

01
Sådan gør du 9 Trin

1

Bor to 8 mm huller i enden af brættet til de to dyvler. Dybden af hullerne skal passe med, at dyvlerne stikker 1,5-2 cm op over kanten. Sæt herefter dyvelmarkører i hullerne.

2

Læg listen præcist op mod enden af brættet, oven på dyvelmarkørerne. Giv listen et slag, så markørernes spidser laver tydelige huller i listen.

3

Vend listen og bor for til dyvlerne med et 8 mm bor i dyvelmarkørernes huller. Dybden af hullerne skal være minimum 2 centimeter.

4

Sæt dyvlerne i hullerne i brættet. Kom forinden lim i hullerne - også selvom samlingen skal kunne skilles ad igen. Bank dyvlerne ned i hullerne.

5

Bor med et langt 6 mm sneglebor gennem listen og midt ind i enden af brættet. Hullet skal være ca. 6 cm dybt, svarende til længden af bræddebolten.

6

Tag listen af og stik bræddebolten i hullet. Hold listen tæt mod brættets ende. Nu kan du mærke enden af bolten op på siden af brættet.

7

Bor et stort hul på tværs i brættet. Her bruger vi en 38 mm hulsav. Centrum for hullet skal passe med, at bolten stikker 1 cm ud i hullet, så der kan komme møtrik på.

8

Slib hullet glat med slibepapir på et stykke rundstok, og slib selve kanten med et håndholdt stykke slibepapir.

9

Saml nu liste og bræt ved at sætte bræddebolten i hullet og sætte spændeskive og møtrik på. Vil du skille delene ad, løsner du blot møtrikken.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Tømrer