Tætte samlinger i skæve hjørner

Lister, der skal mødes i skæve hjørner, er altid en udfordring. Her viser eksperten dig, hvordan du får et flot resultat i et indvendigt, og meget skævt, hjørne.

Når to vægge mødes i en vinkel, der er langt fra de 90 grader, nytter det ikke at skære den ene liste i 45 grader og så prøve at få den anden til at matche. Det går galt.

En smigvinkel kan heller ikke umiddelbart komme til i et indvendigt hjørne, og hvad gør man så? Det ved vores ekspert heldigvis, og her viser han løsningen, der skaber en perfekt samling.

Sådan gør du

1

Hjørnet, her på et loft, er langt fra de 90 grader. Skærer du listerne til på 45 grader, får du bestemt ikke et pænt resultat. De skal begge skæres i en anden vinkel. Nu skal vi blot finde ud af hvilken.

2

Sæt tape på loftet. På den måde slipper du for at strege op på selve loftet. Malertapen kan blot fjernes efter brug.

3

Streg op på tapen ved at lægge et vaterpas eller lignende langs begge vægge og slå streger. Du “flytter” dermed hjørnets vinkler ud på tapen.

4

Tegn en linje fra hjørnet og igennem det kryds, dine to streger har skabt på tapen. I fagsprog kaldes det en halveringslinje. Brug en spids lineal eller, som her, en smigvinkel.

5

Indstil smigvinklen efter stregen. Smigvinklen kan låses, så den holder vinklen, der nu kan overføres til listen eller direkte til indstilling af en kap/geringssav.

6

Overfør vinklen til listen. Læg smigvinklen, så den faste side flugter med listens side. Streg op langs det tynde blad. Gør det samme på den anden liste.

7

Har du ikke en smigvinkel, kan du lægge listerne oven på hinanden som vist og strege op på begge lister. På et loft kan det dog være lidt svært at styre.

8

Skær langs stregen, enten med en fintandet sav eller en kap/geringssav. Hvis du sigter efter kun at save halvdelen af blyantstregen væk, bliver det præcist.

9

Sådan! En tæt samling, som du ikke havde opnået ved fx at skære den ene liste i 45 grader og så tilpasse den anden.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Tømrer