Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stærk samling med forsats

Print Gem artikel

Vil du undgå beslag i byggeriet, er her et par flotte tømrersamlinger, du kan lave. Til den første samling har vi ganske enkelt skåret tømmeret i 45 graders smig i enderne.

Vil du undgå beslag i byggeriet, er her et par flotte tømrersamlinger, du kan lave. Til den første samling har vi ganske enkelt skåret tømmeret i 45 graders smig i enderne. Herefter skrues der to skruer i både top og bund, hvilket holder skråstiveren på plads.

Konstruktionen her fordeler trykket fra overliggeren rimeligt, men vil du have en endnu stærkere samling, skal stykket fældes ind i den lodrette stolpe. Samlingen skal laves i samme højde som den anden.

Derfor streges der op i bunden med en bænkvinkel. Afstanden fra bundmærket til toppen er 65 cm, hvilket nu afsættes på det vandrette tømmer. Streg op med en tømrervinkel, så du får flyttet opstregningen ned på undersiden, hvor der senere skal saves. Det samme gør du i bunden.

Der kan nu spændes et stykke tømmer fast, så underkanten rammer opstregningen i både top og bund. Streg nu op langs oversiden af tømmeret. På den måde markerer du skråstiverens smig på konstruktionen.

Samtidig kan du nu strege op på afstivningen, hvor den skal kortes af for at passe til konstruktionen. Det gøres nemmest med både en tømrervinkel og bænkvinkel.

Nu kan du tage skråbåndet ned og strege op hele vejen rundt, så du er sikker på, at du korter rigtigt af. Der skal også streges op på konstruktionen, hvor afstiveren skal fældes ind i konstruktionen.

Hakket ind i stolpen skal svare til 1/8 af stolpen. Stolpen her er 95 mm, så der skal skæres 2 cm ind. Opstregningen er ganske omstændelig, men nødvendig, hvis du vil have et godt resultat.

Savearbejdet er til gengæld lige ud ad landevejen, blot du saver præcist langs opstregningen. Når længden passer, bruger fagmanden vinklen til at strege op, hvor sadlen skal skæres af. Det samme gøres i den anden ende.

På konstruktionen skal der også saves, der hvor afstiveren skal lægge af. Der saves 1 cm vandret ind i stolpen. Det skrå stykke på stolpen skal stemmes ud ved håndkraft. Nogle vil måske være fristet til at bruge stiksaven, men lad være. Resultatet bliver ikke i orden.

Nyd hellere det klassiske træarbejde med stemmejernet. Når du har stemt ind til opstregningen, skal udstemningen stikkes ren. Det gøres også med stemmejernet, der fjerner de grove huggespor. Holder du en tommestok op langs udstemningen, er det nemt at se, hvor der skal stemmes mere af.

Sidste test er at lægge skråstiveren op til udstemningen. Her skal de to stykker træ slutte tæt sammen. På samme måde stemmes der ud i toppen. Og nu kommer det store øjeblik, hvor skråstiveren skal monteres. Den skal sættes lige ind i udskæringerne og bankes ind skiftevis i top og bund, indtil den sidder helt glat med tømmeret i konstruktionen.

På grund af 1/8-hakket ind i stolpen kan denne afstivning klare betydelig mere vægt. Til slut sættes der en skrue i top og bund, så forsatsen ikke kan glide ud af stolperne. Og så er den smukke træsamling færdig.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Video: Stærk samling med forsats
Total pris: null purchase.price.currency
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage