Byggevejledning
Let
Svær

Træsamlinger behøver ikke at være synlige, men de kan godt være det. Det kommer helt an på, om du ønsker at fremhæve, at du ikke har brugt sømbeslag, eller om du vil have helt usynlige samlinger.

Fælles for samlingerne er, at du med fordel kan låse dem med en tap, du borer igennem de to stykker tømmer, du har samlet.

Slidssamlinger

Slidssamlinger er umiddelbart den letteste form for supersolid træsamling. Metoden går ud på at lave en slids ved at fjerne den midterste tredjedel af tømmerets tykkelse.

Træsamlinger: Slidssamling

Ind i denne slids passer så en modstående tap, der er lavet ved at fjerne den yderste tredjedel på hver side af det modstående stykke tømmer. Når de to stykker flettes sammen, opnår du en ret imponerende styrke. En slidssamling kan både laves som en 90 graders samling, hvor træet mødes i en ret vinkel, eller som en skrå samling, hvis du fx bygger tagspær. Når de er låst med en gennemgående tap, slipper de aldrig igen.

Tapsamlinger

Tapsamlinger minder om slidssamlinger, men her skærer du en tap til i enden af dit tømmer, og borer og stemmer et tilsvarende hul i det modstående stykke tømmer. De to dele skal passe stramt sammen, og kan også låses med en gennemgående tap, der kan bestå af et stykke rundstok

Træsamlinger: Tapsamling

Svalehaleblad og fransk lås

Hvis du vil prøve at lave stærke træsamlinger, der er lidt mere avancerede, så er svalehalebladet og den franske lås god bud. De bliver utroligt stærke og ganske flotte (særligt hvis du laver den i to farver), men de kræver lidt mere håndelag.

Særlig en fransk lås må siges at være for eksperter – men det bliver man jo kun, hvis man øver sig, så har du mod på, finder du opskriften i guiden her, sammen med alle de andre solide træsamlinger.