Gem varmerørene væk i væggen

Er du træt af at glo på de gamle, tykke varmerør, som løber langs gulve, lofter og vægge - så fjern skidtet, og fræs nye pex-rør ind i væggen. Det er slet ikke så svært, som det lyder - og det er en utrolig billig løsning.

Intro

Det er ikke mange år siden, at rørene i et centralvarmeanlæg udelukkende var af jern eller kobber. Men inden for få år har de såkaldte pex-rør (plastrør) stort set overtaget markedet for rørinstallationer i boligen. Der er nemlig flere fordele ved plastrør: De kan anvendes, uanset hvilken type rør og dimension dit varmeanlæg er bygget op over, du kan få alle typer fittings, så du kan koble rørene til det eksisterende system – og så er pex-rørene både billigere, lettere og hurtigere at arbejde med end de traditionelle rørtyper.

Flere fordele i køkkenet

I forbindelse med en ombygning af et køkken valgte vi at lave en skjult installation af varmerørene. Tidligere lå de tykke jernrør frit tilgængelige, men ved at lægge nye plastrør ind i væggen opnåede vi ikke bare at gemme installationen af vejen – køkkenelementerne kunne rykkes ind til væggen, uden at vi skulle skære ud i skabe og bordplade.

LÆS OGSÅ: Rørisolering - den nemmeste besparelse

Det gamle varmerør kobles sammen med pex-røret med skærefittings. Hvis pex-røret skal mures ind i væggen, skal det trækkes gennem et tomrør (det røde riflede rør på billedet). Husk, at pex-røret skal have iltspærre (et alumellemlag, som sikrer formstabilitet), hvis røret bruges som varmerør.

Det er ikke mange år siden, at rørene i et centralvarmeanlæg udelukkende var af jern eller kobber. Men inden for få år har de såkaldte pexrør (plastrør) stort set overtaget markedet for rørinstallationer i boligen.

Godkendte materialer

Når der er tale om skjulte installationer, er det vigtigt, at rør og fittings holder - og ikke mindst holder tæt. Og selv om der ikke er noget lovkrav ved centralvarmeinstallationer, er det en god sikkerhed, at du køber materialer, som er VA-godkendt (vand og afløb). Det er er din garanti for, at materialerne er blevet kvalitetstestet.

Vigtigt!

Inden du går i gang

Tøm vandet af anlægget. Fremgangsmåden er forskellig fra installation til installation, men er du i tvivl, kontakt en vvs-kyndig eller en, der har prøvet det før. Husk også at slukke for fyret - ellers risikerer du, at det brænder sammen.

Du må ikke røre ved brugsvandet

Installationsmæssigt er der ingen forskel på centralvarme og brugsvand. Men da sidstnævnte kræver autorisation, skal du overlade arbejdet til en vvs-installatør.

Vejledning

01
Skjul røret i væggen 10 Trin

1

Når anlægget er tømt for vand, er du klar til at koble radiatoren fra og fjerne de gamle jernrør. Det er en ganske simpel operation, hvor det eneste, du får brug for, er en stor skiftenøgle og en rørtang.

2

Når du samler pex-rør med fittings, skal du skubbe bøsningen (A) helt ind i røret. Og husk, at skæreringen (B) placeres så langt inde, at røret kan nå ned i bunden af niplen, inden omløberen (C) skrues på og spændes godt til.

3

Pex-røret tilsluttes, hvor rørene til den gamle radiator sad fast. Her har vi valgt at gå et stykke tilbage i installationen, så vi kan skjule rørene oppe under et nedhængt loft, som vi skal montere senere.

4

Rillerne til pex-rørene i væggen kan du skære med en vinkelsliber. Allerbedst kan du leje en rillefræser, som fræser rillen færdig på en gang. Den har også indbygget udsugning - for det støver meget, når du skærer i murværk.

5

Ved hjælp af de grønne pex-dåser kan du mure tilslutningerne ind i væggen. Også her har vi skåret for med vinkelsliber og hugget ud med mejsel. Det er fuldstændigt samme princip, som når du monterer eldåser.

6

Pex-dåsen skrues eller sømmes fast til væggen, så den ikke hænger og flagrer, når du skal samle pex-røret og de forskellige skærefittings. Til sidst lukkes udskæringen med mørtel, og væggen pudses op.

Skæreringsfittings består af tre dele: en omløber, en skærering samt en overgangsnippel.

Omløber og skærering skal passe til størrelsen på pex-røret. Niplen varierer afhængigt af størrelse og type på det rør, som pex-røret skal sluttes til. Niplen findes som overgang oppe fra 1" rør ned til 15 mm pex-rør og mange varianter derimellem.

Støttebøsning hedder det lille rørstykke, som monteres i enden af pex-røret, og som sikrer en tæt og stærk samling. Bøsningen skal passe præcist til dimensionen på pex-røret. Du skal også sikre dig, at bøsningen har en bred krave. Der findes også bøsninger med lille krave - de er beregnet til kobberrør.

Pex-rør i tomrør. Skjulte installationer kræver, at pex-røret trækkes i et “tom-rør”. Det er et ekstra rør, som pex-røret løber inden i. Pex-og tomrør købes samlet eller hver for sig.

Husk! Tomrøret skal løbe ubrudt igennem hele den skjulte strækning.

Pex-dåse til indmuring består af en samlet eller todelt plastdåse. Ved indmuring skæres forstykket i plan med væggen. Til pladevægge (fx gipsvægge) findes en ekstra krave, som skubbes ud over dåsens krave, på ydersiden af væggen (ikke vist på billedet).

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du den store vinkelsliber

I denne video lærer du alt om, hvordan du arbejder med en vinkelsliber til 230 mm store skiver. Den klarer en lang række af de samme opgaver som en mindre model. Men udstyret med den rigtige klinge skærer den sig nemt igennem langt tykkere emner, fx betonfliser og murværk.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien VVS