Rørisolering i lige samling
1. Mål først, hvor lang rørskålen skal være, og læg så 3-4 mm til dette mål for at sikre tætte samlinger mellem to rørskåle eller op mod en væg. Rørskålen skæres bedst til med en isoleringskniv.
2. Rørskålen sættes fast rundt om røret, og bagsidepapiret fra overlappet fjernes et stykke ad gangen. Herefter trykkes det selvklæbende overlap godt fast, så det slutter helt tæt.
Til udsatte steder: Ekstra beskyttelse til rørene
Rørisolering i T-samling
1. På et T-stykke (når et rør kommer vinkelret på et andet rør) presser man først det vandrette stykke forbi T-stykket. Mineralulden kan formes med fingrene, så det er ikke nødvendigt at skære ud.
2. Overlapningen klæbes sammen på samme måde som med det lige stykke. Dog klippes først to hakker, så man kommer uden om det lodrette rør. Samlingerne trykkes godt sammen.
3. Herefter sættes en rørskål på det lodrette rør. Man kan skære enden af skålen i facon som her, men det er ikke strengt nødvendigt, da mineralulden relativt nemt kan formes.
Rørisolering i L-samling
Materialevalg: Billige eller dyre rørskåle?
Rørisolering med mineraluld
Rørskåle med mineraluldsisolering belagt med aluminiumsfolie med overlæg er de professionelles valg. Disse varianter følger rørenes bøjninger tæt og kan føres hen over fittings uden at skulle skæres til. De bindes med varmforzinket ståltråd eller alutape.
Hvis du isolerer rør med mineraluldsskåle, er det nemmest at vælge udgaven med klæbestrimmel. Så slipper du for en dyr og besværlig samling med alutape bagefter.
Pris: ca. 60 kroner pr. meter.
Rørisolering med skum
Rørskåle af plastskum er en noget billigere løsning, men de isolerer heller ikke helt så effektivt. Arbejdet med denne type rørskåle er relativt nemt – dog skal der skrabes ud indvendigt i dem, når der skal isoleres over fittings.
Hvis du isolerer rør med polyurethanskåle, skal du være opmærksom på, at der findes to udgaver: en med klæbestrimler i samlingen og en uden. Vælg den med klæbestrimmel.
Pris: ca. 20 kroner pr. meter.