Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rørisolering - den nemmeste besparelse

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Isolering af rør er et meget enkelt stykke arbejde – men med en meget stor effekt. Når man har isoleret sine vand- og varmerør, kan det aflæses direkte på varmeregningen. Er der rør med koldt vand i et opvarmet rum, er det også oplagt at isolere dem. Så undgår man nemlig kondens på rørenes yderside.

Rørisolering: Spar mange tusind kroner med effektiv rørisolering

Det kan blive en meget indbringende skattejagt at lede efter uisolerede eller dårligt isolerede rør i dit hus. Udbyttet af rørisolering kan nemt tælles i mange tusind kroners besparelse på den årlige varmeregning, og arbejdet er så nemt, at enhver kan gøre det selv.

RØRISOLERING I LIGE SAMLING

Rørisolering i lige samlinger

1. Mål først, hvor lang rørskålen skal være, og læg så 3-4 mm til dette mål for at sikre tætte samlinger mellem to rørskåle eller op mod en væg. Rørskålen skæres bedst til med en isoleringskniv.

Rørisolering i lige samlinger

2. Rørskålen sættes fast rundt om røret, og bagsidepapiret fra overlappet fjernes et stykke ad gangen. Herefter trykkes det selvklæbende overlap godt fast, så det slutter helt tæt.

Rørisolering i lige samlinger

3. Alle samlinger mellem rørskålene tætnes med alutape. Det er diffusionstæt og sikrer, at der ikke kommer luft ind, der kan danne kondens.

Til udsatte steder: Ekstra beskyttelse til rørene

Isolerede rør, der er placeret i en højde, hvor de er udsat for slitage og stød, fx ved gangarealer, kan med fordel sikres med en plastkappe. Den er nem at krænge uden på rørisoleringen og holdes midlertidigt på plads med et par stykker ståltråd.

Redaktionen anbefaler: Forkert isolering kan ødelægge dit hus

Rørisolering til udsatte steder: Ekstra beskyttelse til rørene

Når alle plastkapper er skåret til og er på plads uden på isoleringen, limes samlingerne med en PVC-rørlim (også kaldet tagrendelim). Den tørrer på få sekunder.

Rørisolering til udsatte steder: Ekstra beskyttelse til rørene

RØRISOLERING I T-SAMLING

Rørisolering i t-samlinger

1. På et T-stykke (når et rør kommer vinkelret på et andet rør) presser man først det vandrette stykke forbi T-stykket. Mineralulden kan formes med fingrene, så det er ikke nødvendigt at skære ud.

Rørisolering i t-samlinger

2. Overlapningen klæbes sammen på samme måde som med det lige stykke. Dog klippes først to hakker, så man kommer uden om det lodrette rør. Samlingerne trykkes godt sammen.

Rørisolering i t-samlinger

3. Herefter sættes en rørskål på det lodrette rør. Man kan skære enden af skålen i facon som her, men det er ikke strengt nødvendigt, da mineralulden relativt nemt kan formes.

Rørisolering i t-samlinger

4. Rørskålen på det lodrette stykke samles med alutape, og til sidst tætnes samlingen mellem de to skåle.

RØRISOLERING I L-SAMLING

Rørisolering i l-samling

1. Start med at trykke rørskålen sammen et par gange, så den bliver blød og er let at bøje i den ønskede vinkel.

Rørisolering i l-samling

2. Rørskålen sættes på, og overlapningen klæbes sammen. Til sidst vikles alutape om samlingen i hjørnet, da det ikke er sikkert, at tapen i overlapningen er nok.

Materialevalg: Billige eller dyre rørskåle?

Der findes to typer rørisolering: den grå i polyurethanskum og den aluminiumsbeklædte udgave. Den sidstnævnte opfatter mange som “den rigtige” isolering, og den er muligvis også en smule mere effektiv end skumudgaven. Til gengæld er den også langt dyrere. Det betyder, at det vil tage lidt længere tid, før investeringen er tjent hjem – men isolering af særligt uisolerede varmerør er så god en forretning, at der stadig kun er tale om måneder.

Ydermere opdagede vi under researchen til denne artikel, at den grå skumisolering er så dominerende på markedet, at den aluminiumsbeklædte mineraluldsudgave kan være endog meget svær at opdrive. Og den grå isolerer fint, hvis den er tyk nok.

Rørisolering: Billig eller dyr rørisolering?

Rørisolering med mineraluld
Rørskåle med mineraluldsisolering belagt med aluminiumsfolie med overlæg er de professionelles valg. Disse varianter følger rørenes bøjninger tæt og kan føres hen over fittings uden at skulle skæres til. De bindes med varmforzinket ståltråd eller alutape.

Hvis du isolerer rør med mineraluldsskåle, er det nemmest at vælge udgaven med klæbestrimmel. Så slipper du for en dyr og besværlig samling med alutape bagefter.

Pris: ca. 60 kroner pr. meter.

Rørisolering: Billig eller dyr rørisolering?

Rørisolering med skum
Rørskåle af plastskum er en noget billigere løsning, men de isolerer heller ikke helt så effektivt. Arbejdet med denne type rørskåle er relativt nemt – dog skal der skrabes ud indvendigt i dem, når der skal isoleres over fittings.

Hvis du isolerer rør med polyurethanskåle, skal du være opmærksom på, at der findes to udgaver: en med klæbestrimler i samlingen og en uden. Vælg den med klæbestrimmel.

Pris: ca. 20 kroner pr. meter.

Så meget sparer du, hvis du isolerer 10 meter rør

Ved en kWh-pris på ca. 68 øre. Isolering med skumskåle til ca. 20 kroner pr. meter.

Uden for klimaskærm (fx krybekælder eller skunk)

 • 22 mm uisoleret rør isoleret med 40 mm isolering giver en besparelse på 212 kWh pr. meter rør pr. år. 212 x 10 meter x 0,68 kr. = Du sparer 1442 kroner pr. år tjent ind på mindre end 2 måneder.

 • 22 mm rør med 10 mm isolering isoleres i stedet med 40 mm isolering. Det giver en besparelse på 34 kWh pr. meter rør pr. år.
  34 x 10 meter x 0,68 kr. = Du sparer 231 kroner pr. år tjent ind på mindre end 11 måneder.

Inden for klimaskærm (fx i kælder eller fyrrum)

 • 22 mm uisoleret rør isoleret med 40 mm isolering giver en besparelse på 85 kWh pr. meter rør pr. år. 85 x 10 meter x 0,68 kr. = Du sparer 578 kroner pr. år tjent ind på 4 måneder.

 • 22 mm rør med 10 mm isolering isoleres i stedet med 40 mm isolering. Det giver en besparelse på 24 kWh pr. meter rør pr. år. 24 x 10 meter x 0,68 kr. = Du sparer 163 kroner pr. år tjent ind på mindre end 15 måneder.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Artikel: Rørisolering - den nemmeste besparelse
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
  • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
  • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
  • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage