Rørisolering: Spar mange tusind kroner med effektiv rørisolering

Rørisolering er et meget enkelt stykke arbejde med en meget stor effekt.

Det kan blive en meget indbringende skattejagt at lede efter uisolerede eller dårligt isolerede rør i dit hus. Udbyttet af rørisolering kan nemt tælles i mange tusind kroners besparelse på den årlige varmeregning, og arbejdet er så nemt, at enhver kan gøre det selv.

Til udsatte steder: Ekstra beskyttelse til rørene

Isolerede rør, der er placeret i en højde, hvor de er udsat for slitage og stød, fx ved gangarealer, kan med fordel sikres med en plastkappe. Den er nem at krænge uden på rørisoleringen og holdes midlertidigt på plads med et par stykker ståltråd.

Redaktionen anbefaler: Forkert isolering kan ødelægge dit hus

Rørisolering til udsatte steder: Ekstra beskyttelse til rørene

Når alle plastkapper er skåret til og er på plads uden på isoleringen, limes samlingerne med en PVC-rørlim (også kaldet tagrendelim). Den tørrer på få sekunder.

Rørisolering til udsatte steder: Ekstra beskyttelse til rørene

Materialevalg: Billige eller dyre rørskåle?

Der findes to typer rørisolering: den grå i polyurethanskum og den aluminiumsbeklædte udgave. Den sidstnævnte opfatter mange som “den rigtige” isolering, og den er muligvis også en smule mere effektiv end skumudgaven. Til gengæld er den også langt dyrere. Det betyder, at det vil tage lidt længere tid, før investeringen er tjent hjem – men isolering af særligt uisolerede varmerør er så god en forretning, at der stadig kun er tale om måneder.

Ydermere opdagede vi under researchen til denne artikel, at den grå skumisolering er så dominerende på markedet, at den aluminiumsbeklædte mineraluldsudgave kan være endog meget svær at opdrive. Og den grå isolerer fint, hvis den er tyk nok.

Så meget sparer du, hvis du isolerer 10 meter rør

Ved en kWh-pris på ca. 68 øre. Isolering med skumskåle til ca. 20 kroner pr. meter.

Uden for klimaskærm (fx krybekælder eller skunk)

  • 22 mm uisoleret rør isoleret med 40 mm isolering giver en besparelse på 212 kWh pr. meter rør pr. år. 212 x 10 meter x 0,68 kr. = Du sparer 1442 kroner pr. år tjent ind på mindre end 2 måneder.

  • 22 mm rør med 10 mm isolering isoleres i stedet med 40 mm isolering. Det giver en besparelse på 34 kWh pr. meter rør pr. år. 34 x 10 meter x 0,68 kr. = Du sparer 231 kroner pr. år tjent ind på mindre end 11 måneder.

Inden for klimaskærm (fx i kælder eller fyrrum)

  • 22 mm uisoleret rør isoleret med 40 mm isolering giver en besparelse på 85 kWh pr. meter rør pr. år. 85 x 10 meter x 0,68 kr. = Du sparer 578 kroner pr. år tjent ind på 4 måneder.

  • 22 mm rør med 10 mm isolering isoleres i stedet med 40 mm isolering. Det giver en besparelse på 24 kWh pr. meter rør pr. år. 24 x 10 meter x 0,68 kr. = Du sparer 163 kroner pr. år tjent ind på mindre end 15 måneder.