Let
Svær
Rørisolering

Rørisolering er et meget enkelt stykke arbejde med en meget stor effekt.

Mangler du rørisolering?

Det kan godt betale sig at gå din rørisolering - eller mangel på samme - efter. Mange rør er slet ikke isolerede, mens andre rørs isolering er voldsomt mangelfuld - selv nye rørinstallationer kan have godt af ekstra eller bedre isolering.

En nem besparelse

Mens rørisolering er et meget enkelt stykke arbejde, er det samtidig en opgave med en meget stor effekt. Det er billigt i materialer, og du kan aflæse effekten direkte på din varmeregning, når du foretager isolering af varmerør. Det samme gælder for isolering af vandrør.

Rørisolering er hurtigt tjent hjem

Den relativt lave materialepris kombineret med en besparelse, der er til at få øje på, betyder, at din investering hurtigt er tjent hjem, når du foretager rørisolering. Du sparer typisk 150 - 200 kroner pr. meter, du isolerer i uopvarmede rum som i kælder og på loft.

Hvorfor isolering af varmerør?

Rørisolering af dine varmerør sikrer, at det opvarmede vand transporteres via rørene ud til vandhaner og radiator med det mindst muligt varmetab.

Hvorfor isolering af vandrør?

Ved at isolere dine koldtvandsrør undgår du, at der danner sig kondens på rørene. Det betyder mindre fugt i rummet, og du forhindrer samtidig, at det kondenserede vand drypper ned, og laver skader på gulvet. Kondensen fra dine rør kan udvikle sig til svamp og mug.

Jo tykkere, jo bedre

Tykkelsen på rørskålene har stor betydning for, hvor godt de isolerer. Selv om tynde rørskåle er billigst, er der i det lange løb bedre økonomi i at købe tykkere rørskåle. De giver den største besparelse og er derfor en bedre investering. Du bør mindst isolere med 40 mm rørisolering rundt om dine rør på loft, i skunk i kælder. i krybekælder og i andre uopvarmede rum. Er der ikke plads til 40 mm, er det ekstra vigtigt at vælge et isoleringsmateriale med en høj varmeisoleringsevne.

Vælg den rette rørisolering

Rørskåle kan fås i både PE-skum, mineraluld og naturmaterialer. Rørskåle af skumplast isolerer dog ikke lige så godt som mineraluldsskålene, som typisk kommer i form af glasuld eller stenuld. Mineraluld er den mest effektive rørisolering, men også mere besværlig at isolere med. Det er den metode, den professionelle isolatører vælger. Lige meget hvad du vælger, kan du tjekke isoleringens varmeisoleringsevne på pakken. Jo lavere værdi, jo bedre isoleringsevne.

Tætte samlinger

Når du skal lave en samling, er det vigtigt at rørskålene støder helt op til hinanden. Samlingerne mellem de forskellige rørskåle tætner du med en diffusionstæt tape beregnet til formålet. Det kunne fx være en alu-tape. Brug ikke almindelig tape eller pakketape, da det ikke holder tæt.

Hent den komplette vejledning til rørisolering her

Rørisolering er en nem og god forbedring på dit hus. Den høje besparelse og de lave materialeudgifter betyder, at du lynhurtigt får flere penge direkte ned i lommen. Hvis du henter vores guide til korrekt rørisolering, kan du følge vores eksperters detaljerede trin for trin-vejledning. Du får desuden en komplet materialeliste til projektet og en stribe gode tips. Afhængigt af, hvor mange meter rør, du skal isolere, er opgaven typisk klaret på en eftermiddag. God fornøjelse.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Tjek din isoleringen før det er for sent!

Er du sikker på, at du har helt styr på din isolering? Ellers kan det få store konsekvenser - og det er ikke kun for din varmeregning.

Er dit hus ikke er isoleret korrekt kan du få massive problemer med fugt og svamp. Og der er desværre mange grelle eksempler på forkert efterisolering. Det kan medføre fugtskader på huset og blive dyrt at rette op på. I slemme tilfælde vil det også være sundhedsskadeligt for dig og din familie.

Tjek din isolering med et inspektionskamera
Isoleringen sidder ofte steder, der er svære at tilgå - eksempelvis i skunken, hulmuren eller krybekælderen. Derfor vil vi anbefale, at du bruger et inspektionskamera, så du kan nå derind. Du vil med det blotte øje kunne se om der fugt eller svamp på din isolering. Du kan også tjekke at isoleringen ligger korrekt, og at der ikke mangler vindpap - rockwool er ikke nok.

Lige nu får du et inspektionskamera sammen med 2 numre af Gør Det Selv.

Ja, tak: Vis mig det nye Tech-Pro inspektionskamera!

VIDEO: Her kan du se inspektionskameraet i funktion: