Étgrebsarmaturer skal smøres med hanefedt

Problem:

Et ældre étgrebsarmatur på vores badeværelse er tæt endnu, men grebet er begyndt at gå ret stramt. Kan det repareres, eller skal det udskiftes/afkalkes?

Løsning:

Den type armaturers lukkemekanisme består af en hul, bevægelig kugle imellem nogle kugleskaller af messing, hvor små pakdåser med fjedre trykkes imod den bevægelige kugle. Det er denne kuglefunktion, der nedsættes af bl.a. kalk. Armaturtypen er ganske slidstærk og forbliver tæt meget længe.

Når armaturet begynder at gå stramt, kan det ofte klares ved blot at adskille det og smøre den bevægelige kugle. Du skal bruge et silikonesmøremiddel, såkaldt hanefedt. Dets smeltepunkt ligger langt over varmtvandstemperaturen, så det skylles ikke ud af vandhanen. Du skal kun bruge ganske lidt smøremiddel.

Hvis du stadig kan få reservedele til armaturet, betaler det sig måske nok at skifte pakdåserne og de små sier, som sidder i armaturet, når du nu alligevel har det adskilt. Du kan købe et komplet reservedelskit til de fleste armaturer i vvs-forretningerne.

Læs også: Udskift din vandhane

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien VVS