Fix den dryppende vandhane

Driver den dryppende vandhane dig til vanvid, eller trænger køkkenet, badeværelset eller bryggerset bare til et nyt og bedre armatur – så udskift det selv og spar en formue!

Holder vandhanen ikke helt tæt længere, er det på tide at få udskiftet blandingsbatteriet.

Intro

Hjemmets mange forskellige blandingsbatterier udsættes dagligt for et enormt pres fra alle dets beboere. Derfor bliver vandhanerne med tiden slidte, utætte, løse i håndtagene eller uhjælpeligt tilkalkede.

LÆS OGSÅ: Afkalkning: Sådan fjerner du kalken på badeværelset

Spar regningen til VVS-installatøren

Uanset hvad problemerne skyldes, så er løsningen enkel: skift blandingsbatteriet selv og spar regningen til VVS-installatøren. Så længe der bare er monteret kugleventiler under vasken, må du nemlig godt selv foretage udskiftningen. Og er du i besiddelse af en svensknøgle, i fagsprog kaldet skiftenøgle, en fastnøgle og er lidt fingernem, tager udskiftningen ikke mere end en times tid.

I en hurtig rundspørge fik vi tilbud fra tre VVS’er, hvor den laveste (time) pris startede på 400 kroner – altså gode danske kroner du sparer ved at gøre det hele selv.

Materialer

For at udskifte blandingsbatteriet får du brug for lidt forskellige skruenøgler, en skruetrækker og en lommelygte.

  • SVENSKNØGLE
  • FASTNØGLE
  • SKRUETRÆKKER
  • LOMMELYGTE

Vejledning

1

Luk for vandet. Drej grebene på kugleventilerne, så de står vinkelret på rørene. Sidder de uhjælpeligt fast, bliver du nødt til at til kalde professionel hjælp fra en VVS’er.

2

Kobberrørene/flexrørene skrues forsigtigt af kugleventilerne. Sidder de godt fast, kan det blive nødvendigt at holde kontra på ventilerne, imens du skruer.

3

Det gamle blandingsbatteri løsnes nedefra og fjernes. Det kan være besværligt at komme til. Men en fastnøgle, en lommelygte og lidt tålmodighed er alt, der skal til.

4

Montér det nye blandingsbatteri, hvor det gamle sad. Der er forskel på, hvordan de forskellige blandingsbatterier monteres, og her må du ty til vejledningen, der fulgte med lige præcis dit nye blandingsbatteri. I vores tilfælde skal det skrues fast med et langt afstandsstykke, samt en række pakninger og skiver.

5

Bundstykket i vores batteri låses fast med et par små skruer, når det har spændt blandingsbatteriet så fast ned mod bordpladen, at pakningerne lukker helt vandtæt, og batteriet står urokkeligt fast.

6

Bundstykket er monteret, og nu skal resten af blandingsbatteriet samles, inden du skruer de to vandslanger fast på kugleventilerne og igen åbner for vandet.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien VVS