Sådan undgår du dyre vandskader

Et lille hul i en vandslange lagde familien Ericsons hus i ruiner. Og familiens historie er langtfra enestående: Hvert tiende minut døgnet rundt, året rundt, bliver der registreret en vandskade. Skader, der kan løbe op i mange tusind kroner og tab af uerstattelige minder. Men du kan nå at sikre dig mod vandet.

Vandskader - sådan undgår du dem

Et lille hul i en vandslange kan hurtigt blive en dyr affære. Læs her, hvor galt gik for familien Ericson, og hvad du kan gøre for at undgå dyre vandskader.

Der var noget, der ikke stemte, da vi kom hjem efter en uges ferie og åbnede hoveddøren. Vi kunne tydeligt høre en underlig lyd inde fra huset. Nogenlunde samme lyd, som man hører, når man holder en konkylie op til øret: en svag og let brusende lyd.

Efter et par hastige skridt ud i køkkenet fik vi svaret: Det var lyden af vand, som blev presset ud af et rør og ramte køkkengulvet, der nu stod under vand. Det svuppede fra skoene, og strømperne blev våde. Der lå en sø på køkkengulvet, og den var et par centimeter dyb!

Men vandet stoppede ikke i køkkenet. Vi kunne se, at det løb ud i hallen. Derude fortsatte det hen mod trappen og løb ad væggene ned i kælderen. Selv dagligstuen stod under vand, og det dyre plankegulv i massiv bøg gyngede under fødderne på os, når vandet blev presset ud under plankerne. Katastrofe!

Redaktionen anbefaler: Gem de grimme varmerør i væggen

Vi blev grebet af panik. Hvor hulen lukker man for vandet? Sidder der en hovedhane i brønden ved hækken? Eller er der en hovedhane inde i huset? Og i så fald hvor? Det skulle gå stærkt nu!”

Familien Ericson fandt hovedhanen og fik lukket for vandet. Og da forsikringsselskabet var kontaktet, gik jagten ind på problemets arnested: Hvor kom alt det vand fra?

Omme bag det nye, flotte amerikanerkøleskab fandt de svaret: En tynd plastikslange, der forsyner køleskabets isterningdispenser med vand, havde et flere millimeter stort hul, og med fuld tryk på vandforsyningen betød det, at der stod en tynd stråle ud fra røret, som i løbet af en times tid havde smidt cirka 60 liter vand ud på køkkengulvet. På den uge, familien havde været bortrejst, var det blevet til omkring 10 kubikmeter vand. I køkkenet, kælderen, dagligstuen, på gulve, bag tapetet. Overalt.

Kunne det være undgået? Det spørgsmål meldte sig efterfølgende. Og ja, man kan faktisk gøre en del for at undgå, at vandskader udvikler sig til katastrofer.

Vandskade

Et hul i en vandslange bag på køleskabet blev dyrt for familien. Gulvene stod under vand, der løb ned ad væggene og ind under tapetet.

Her går det galt

Vand kan både komme udefra og fra installationer og maskiner indendørs. Uanset hvor vandskaden stammer fra, er den ødelæggende, så hold øje med lækager og unormalt forbrug.

Her går det galt

Hvad gør du?

Når først vandet fosser ud på gulvet, er gode råd dyre. Det er langt billigere at være godt forberedt, fx ved allerede nu at få styr på, hvordan du lukker for vandet.

Det er også en god idé at lave en liste med de vigtigste huskeregler og telefonnumre. Hæng den nær vandinstallationerne.

Stands skaden

Luk for hovedhanen til huset, og find ud af, hvor vandet kommer fra. Gør allerede nu dig selv den tjeneste at finde ud af, hvor din hovedhane sidder. Bor du i lejebolig, skal du måske have fat i en vicevært eller forsyningsselskabet. De bør have et alarmnummer, du kan ringe på døgnet rundt.

Inden du evt. åbner vandet igen, skal du have stoppet lækken. Måske er du så heldig, at du kan lukke for dele af vandet ved hjælp af en lokal stopventil (Ballofix).

Begræns skaden

Fjern alt fra gulvet. Sluk strømmen, og flyt alle forlængerledninger og elektriske installationer væk fra vandet, inden du tænder igen. Red alt, der ikke kan tåle vand - og især ting med høj affektionsværdi (fotoalbum, bøger, trægenstande, tæpper osv.).

Ring til dit forsikringsselskab, og anmeld skaden

Er der tale om store mængder vand, kan de sende hjælp. Har du brug for indkvartering et andet sted, skal du også snakke med forsikringsselskabet. Husk at tage billeder, så du kan dokumentere skaderne.

Forsøg at fjerne så meget vand som muligt

Har du en grovstøvsuger, der kan tåle vand, så er den effektiv til at suge en del af vandet væk (du skal IKKE bruge en almindelig støvsuger!). Har du en dykpumpe, så sæt den i gang med at fjerne vandet.

Sådan undgår du det

Du kan gøre flere ting for at undgå at komme til at stå med dyre og ødelæggende vandskader. Du kan sætte vandbegrænser (aquastop) på vaske-og opvaskemaskine, og du kan installere lokale oversvømmelses alarmer eller en alarm, der advarer dig, hvis dit vandforbrug pludselig stiger.

AQUASTOP

En lille enhed, der sidder på vandtilførslen eller vandslangen til fx opvaskemaskine og vaskemaskine. Aquastop tillader kun, at en vis mængde vand passerer, fx 20 liter. Herefter blokerer den for vandet. Er maskinen utæt, er mængden af vand, der kan løbe ud, begrænset.

OVERSVØMMELSESALARM

En lille føler, der registrerer vand på gulvet. Kan ofte både hyle og kontakte dig via fx SMS, hvis den mærker vand på et gulv. Særligt velegnet til kældre, der er i risiko for at blive oversvømmet af opstigende vand gennem afløb og toiletter.

VANDALARM

Kan kobles på et vandrør, hvor den måler gennemstrømningen af vand. Registrerer den mere vand, end du har tilladt, hyler den. Du bør vælge en model, der foruden at hyle også kan sende en SMS, så du bliver advaret, uanset hvor du befinder dig.

VANDVÆRKET

Nogle vandforsyningsselskaber har elektroniske vandmålere. Selskabet sender dig en SMS eller mail, hvis vandforbruget er højere, end det plejer at være. Så har du mulighed for at tjekke, om din vandmåler snurrer rundt, selvom du har lukket for alt, der bruger vand.

MODERNE RØR

Når du renoverer eller bygger om, så skift gamle metalvandrør ud med pex-rør (plastslanger), der løber i tomme rør. Plastslangerne har meget lang holdbarhed, og tomrørene kan fange evt. vandspild. Har du eget fyr, må du selv skifte rør. Rør til drikke- og badevand skal skiftes af en VVS’er.

    Andre læser lige nu ...