5 TIPS: Fjern kalken på badeværelset

Kalk er en konstant kilde til irritation, hvad enten det er grimme kalkaflejringer på fliser og armaturer i badet eller tilstoppede vandhaner, der stænker og sprøjter til alle sider. Der findes heldigvis nemme og effektive metoder til afkalkning af badeværelset.

1. Afkalkning med autovoks: Kalken binder ikke på autovoks

Hvis der nemt kommer kalkaflejringer i fx din brusekabine, kan du modvirke det med autovoks. Når fliserne er afkalkede og tørre, kan du polere med (farveløs) autovoks.

Herefter vil vandet prelle af, så kalken ikke sætter sig. Lad være med at behandle gulvet – det bliver glat.

Afkalkning: Afkalkning med autovoks

Autovoks får vandet til at prelle af, så kalken ikke kan sætte sig

2. Afkalkning med eddike: Rene ruder uden kalk

Kalk i vandet kan give striber og pletter på nyvaskede ruder, så det er bedst at koge vandet først, og så bliver det lidt besværligt.

En nemmere løsning er at tilsætte en sjat husholdningseddike – det binder kalken. Og en lille smule opvaskemiddel, der hjælper med at opløse fedt og snavs, så du får helt rene ruder.

3. Afkalkning af badeværelse: Kalk i toilet kan fjernes med opvasketabs

Næste gang du gør toilettet rent, så prøv med en opvasketablet og en kande kogende vand i toiletkummen. Det er nemlig en effektiv måde at afkalke toilettet. Lad det stå nogle timer, og skrub derpå med toiletbørsten. Det fjerner snavs og kalk i toilettet.

Bor du i et område med meget kalk i vandet, kan det være nødvendigt at gentage behandlingen – og derefter behandle jævnligt.

4. Fjern kalk og slip for stænk fra vandhanen

De fleste vandhaner har en perlator skruet på tuden. Den sørger for at blande luft i vandstrålen og blødgøre den, så strålen ikke stænker.

Efterhånden samles kalk og rustskaller i perlatoren, og så virker den ikke længere. Men det kan en tur i afkalker til kaffemaskiner heldigvis rette op på.

5. Afkalkning af fliser og fuger med majsgrød

Når du skal afkalke fuger og fliser i badeværelset er dette afkalkningstip genialt. Majsmelet blandes med vand og koges sammen til en sej og tyktflydende klister. Det sker under omrøring, indtil grøden koger. Denne vælling tilsættes nu eddikesyre i en mængde, så blandingen stadig er tyktflydende. Den skal nemlig kunne smøres på fliser og fuger og blive siddende som et lag i nogle timer uden at løbe af.

Bedst er det at dække laget med husholdningsfilm, så majsklisteren ikke størkner. Så er den lige til at spule af bagefter. Fidusen er, at kalk, sæberester og andre aflejringer opløses af eddikesyren, og majs-melet får det til at blive siddende på de lodrette vægge.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Dagligdag