Tårn med espalier og redskabsophæng

Dette tårn fungerer både som espalier til klatrerplanter og opbevaring af haveredskaber. Konstruktionen er så enkelt, at det kun tager en dag at bygge. Se hvordan.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
1.400 kroner

Havetårnet er placeret midt imellem køkkenhavens højbede.

Intro

Havetårnet her er placeret midt imellem køkkenhavens højbede, så du har haveredskaberne lige i nærheden - samtidig med at du kan lade planter klatre op ad det.

Det tager kun en dag at bygge havetårnet og det koster cirka 1400 kroner, hvis du skal købe alle materialerne. Men konstruktionen kan nemt bygges af rester, du alligevel har liggende.

I denne byggevejledning får du:

 • Trin for trin-vejledning
 • Arbejdstegning
 • Komplet materialeliste
 • Video

Vejledning

01
Sav delene ud, og lav støttekryds 7 Trin

Havetårnets træskelet består af fire stolper, der holdes sammen ved hjælp af to støttekryds. Både stolper og støttekryds er her lavet ud af reglar, der er flækket på langs, så de er næsten kvadratiske (43 x 45 mm).

Støttekrydsene laves med hak i hak-samlinger, hvor der saves og stemmes ud til hak halvt ned i to stykker træ, som vil være i samme niveau, når de er samlet. Støttekrydsene skal fastgøres til stolperne i hak, der saves på hjørnet af stolperne.

1

Mål op til hak i de to støttekryds (B), når de flækkede reglar er savet til på længden, 57 cm. Hakkene placeres præcis i midten og streges op efter en vinkel, så du er sikker på, at støttekrydsene bliver retvinklede.

2

Udskæringen til hak i hak-samlingen laves. Skær først savsnit helt tæt på hinanden med kap-/geringssaven, hvor hakkene skal være, halvt ned i træet. Hakkene stemmes fri med et skarpt stemmejern.

3

Støttekrydsene (B) samles. Put først lim i hakkene, og saml så krydsene. De bankes forsigtigt på plads og holdes så i spænd med en tvinge, til limen er tør. Er de blot en smule løse, må de også have en skrue.

4

Byg en “form” med to trekantlister, der fastgøres, så havetårnets stolper kan placeres her med den spidse kant af stolpen opad. Her skal laves trekantede hak i stolperne, som krydsene skal fastgøres til.

5

Placér en stolpe (A) i formen af trekantlister, og sav en masse parallelle snit med kap-/geringssaven. De to hak til støttekrydsene placeres 50 cm fra toppen og 70 cm fra bunden på hver af de fire stolper.

6

Hakkene i stolperne (A) stemmes rene, og der bores et 4-mm-hul midt i hakkets bund til fastgørelse af støttekrydsene. Det er nemmest med en borestander, mens stolperne ligger i formen af trekantlister.

7

Montér de to støttekryds (B) mellem stolperne (A). Lav først en prøvesamling med 6 x 100-mmskruer, og er du tilfreds, skrues støttekrydsene endeligt fast med 6 x 150-mm A4-skruer.

02
Sæt rionet fast på tårnet 4 Trin

Tre af havetårnets fire sider skal beklædes med rionet. Det skæres til med en boltsaks, så der er spidser i begge sider af det tilpassede stykke rionet. Det skal nemlig fastgøres til stolperne i huller, der passer til rionettets spidser.

Hullerne laves her med en borestander, som sikrer, at hullerne er vinkelrette i stolperne. Det gør det lettere, når du skal montere rionettet i de mange huller. Har du ikke en borestander, men borer i “frihånd”, skal du være omhyggelig med at bore lige ned i stolperne.

1

Mål op til rionettet, der skal beklæde tre af havetårnets sider. Placér rionettet på siden, og centrér det mellem stolperne (A). Nettet skal rage ca. 2,5 cm ind over stolperne. Du klipper det nemmest til med en boltsaks.

2

Mærk op til huller i stolperne (A) ud for alle de spidse ender på rionettet, så det kan sidde fast i stolperne. Tårnet skilles ad; så er det lettest at bore hullerne - med 6,5-mmbor i borestanderen.

3

Bank rionettet på plads. Den nederste stolpe (A) monteres på de to kryds (B), og rionettet trykkes på plads forneden, og den øverste stolpe bankes fast. Når nettet sidder præcist, skrues stolpen fast til krydsene.

4

Den sidste lange skrue sættes i, når der er monteret rionet på tre af havetårnets sider. Skruerne er rustfri A4, 6 x 150 mm.

03
Læg tagshingles, og sæt tårnet op 7 Trin

Taget laves som en separat konstruktion, der skrues på til sidst. Det er langt lettere at montere shingles ved arbejdsbordet end i 3 meters højde på en stige!

Taget består af plader af tagkrydsfiner, der beklædes med shingles, og spærene laves af flækkede reglar - samme dimension som stolperne. Hældningen på taget er 30 grader - det tegnes op på bordet, så det er nemt at lave spærene i de rigtige vinkler.

Når taget er på plads, skal tårnets stolper graves ned i jorden.

1

Byg tagkonstruktionen, her tegnet op på bordet med en taghældning på 30 grader. Spæret (D), der er skåret til med et skråt snit i den ene ende, placeres på spærfoden (C), og der vinkles af til snittet foroven.

2

Spærene (C og D) fastgøres til stolperne på tårnet, når de er samlet med lim og A4-skruer, 4,8 x 75 mm, i forborede huller. Samme type skruer bruges til at fastgøre spærene til tårnets indvendige sider med.

3

Skru to pladestykker (F) fast til spærene. Pladerne består af vandfast krydsfiner og måler 45 x 60 cm. De er skåret til med et 30-graders snit i kippen og fastgøres med 4,8 x 75 mm skruer.

4

Lav gavlen (E), og skru den fast gennem taget med 4,8 x 75-mm-skruer. Gavlen er her skåret ud af et par undertagsbrædder med fer og not. De skæres ud, så det passer med taghældningen på 30 grader.

5

Læg shingles på taget. Start nederst på taget, og arbejd dig opad. Shingles består af “tunger”, der overlapper hinanden. De sømmes fast foroven, og der bruges tagklæber der, hvor pladerne ikke er forklæbet.

6

Rygningspladen skæres til og klæbes fast. Tagklæberen får godt fat, når du bruger en varmluftspistol.

7

Lav huller i jorden til havetårnet. Vi har bygget en ramme med samme omkreds som tårnet, så hullerne til stolperne kan bores helt præcist med pæleboret.

Materialer

Reglar af sibirisk lærk, 45 x 95 mm
(3 stk. a 3 m, der flækkes til 6 stk., 43 x 45 mm)

 • 4 stolper (A) a 270 cm
 • 4 stykker (B) til støttekryds a 57 cm
 • 2 stykker til spærfod (C) a 46 cm
 • 4 skrå stykker til spær (D)

Desuden:

 • Rionet, 6 mm
 • 2 brædder til gavlbeklædning (E)Tagkrydsfiner (F)
 • Trælim
 • 1 pakke tagshingles (Icopal)
 • Tagklæber (Icopal)
 • A4-skruer, 4,8 x 75 og 6 x 150 mm
 • Træbeskyttelse

Specialværktøj

 • Borestander
 • Boltsaks
 • Varmluftspistol
 • Pælebor

Tidsforbrug

1 dag plus tørretid til malingen.

Pris

Ca. 1.400 kr., hvis alle materialer skal købes. Langt mindre, hvis du bruger nogle rester. Vores eneste udgift var 100 kr. til tagklæber.

Sværhedsgrad

Vær omhyggelig med krydsene og hullerne i stolperne, så delene er nemme at samle.

Tegning

Video

Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

Skær nemt gennem tagpap

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Espalier