Espalier

Et espalier kan gøre en kæmpeforskel i haven. Udover “bare” at se flot og frodigt ud, kan det bruges til alt fra at støtte frugtræer og give læ på terrassen til at fungere som rumdeler og hegn. Kig med her og få inspiration og vejledning, når du vil bygge espalier.

  Espalier til havens blomster og frugttræer

  Et espalier er en nem og praktisk måde at løfte dine blomster op i højden og give haven et mere frodigt indtryk. Et espalier kan også bruges som støtte til spinkle, unge træer i væksten. De kan findes overalt i parker og haveanlæg og kan bruges som et levende espalierhegn.

  Samtidig er konstruktionen relativt simpel, og det gør det til et glimrende gør det selv-projekt, hvor de fleste kan være med.

  Byg selv dit eget espalier

  Når du skal i gang med at bygge dit eget espalier, er der mange måder at gribe det an på. Du kan fx vælge at bygge espalier i træ eller espalier i metal. Du kan vælge at give det en flad overkant eller give dit espalier bue i toppen.

  Her på Gør Det Selv har vi samlet vores bedste byggevejledninger. Du kan vælge at følge dem trin for trin eller at lade dig inspirere og selv brygge videre.

  Byg espalier i træ

  Et espalier fungerer som støtte og hjælper dine blomster, træer og planter til at gro op i højden. Du kan nemt bygge et espalier op ad dit hegn, på terrassen eller fritstående i haven. Du kan fx bygge det i jern eller bruge imprægneret træ og stolper som espalier-træ.

  Byg espalier i metal

  Vi viser dig, hvordan du på en nem og billig måde kan lave et klassisk væg-espalier – et smukt sølje-espalier og et bue-espalier i armeringsnet, der også kaldes rionet.

  Du kan også se, hvordan du monterer espalieret som afskærmning på en lille terrasse, men det kan også sagtens stå helt frit, fx som en opdeling af haven eller til et æble-/pæretræ.

  Rionet kan fås ubehandlet, så det ruster med tiden. Det kan du vælge at se som en dekoration i sig selv, eller du kan købe de noget dyrere galvaniserede udgaver. Der findes også tyndere net med mindre maskestørrelse i rustfrit stål. Maskestørrelserne varierer fra 50 til 200 millimeter, og trådens tykkelse fra 4 til 12 mm.