Læ på terrassen med espalier af rionet

Bygger du hegnet af rionet mellem nedgravede stolper, kan du bruge nettet som espalier til klatreplanter og dermed få læ på terrassen - på den flotte måde.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
2.000 kroner

Intro

Har du et sted i haven, hvor der godt må være mere læ og afskærmning, så er det nemt at bygge et hegn af stolper og rionet. Hvis du planter klatreplanter op ad det, får du hurtigt et naturligt hegn, der kan give læ og samtidig ser smukt og frodigt ud. Pludselig er det et dejligt sted, du udnytter bedre, fordi du får mere lyst til at opholde dig der.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Læhegn terrasse

Hegnet her består af fire stolper og tre stykker rionet, der klippes til med en boltsaks og monteres i huller i stolperne. En enkel og fleksibel konstruktion, der gør det nemt at lave hegnet i præcis den størrelse og form, der passer dig. Her skal hegnet gå halvt rundt om en sekskantet terrasse, men det kunne lige så godt være fx ét langt hegn i ens moduler.

Vi har valgt at plante klatreroser op ad hegnet her. Det giver et lidt romantisk look, men du kan selvfølgelig også vælge en grøn plante, fx den enkle tobakspibeplante.

LÆS OGSÅ: Plantekasser på hjul giver læ

FØR
Det blæser ofte på den åbne terrasse, så den bruges ikke særlig tit. Nu bygger vi et hegn, der kan give læ og gøre pladsen mere indbydende og hyggelig.

Vejledning

01
Forberedelsen 3 Trin

Når du skal bygge et hegn omkring en terrasse, er det en god idé først at lægge brædder op omkring terrassen for at kunne vurdere, hvor hegnet skal placeres. Her skal der være plads til at plante op ad hegnet, så vi ender med en afstand på 40 cm.

Det øverste jordlag fjernes, så det er nemt at grave ud til stolperne og der siden kan sættes klatreplanter i jorden.

1

Lav en prøveoplægning med brædder. Læg dem omkring terrassen for at få en fornemmelse af, hvor hegnet skal gå til. Her ender det med en afstand på 40 cm mellem hegn og terrasse.

2

Skær en skarp kant i græsset, hvor hegnet (og bedet) skal stoppe. Det er let, hvis du skærer med en kniv efter en vinkel, der lægges op ad terrassen.

3

Fjern græsset i det område, hvor der skal være hegn. Grav ned, så der er plads til ny jord til planterne. Grav også huller til stolperne. De skal ned i 90 cm’s dybde.

02
Den første stolpe 7 Trin

Der skal graves ud til fire stolper i alt, så hegnet kommer til at gå rundt om halvdelen af terrassen. Stolperne skal 90 cm ned i jorden for at sikre, at hegnet kommer til at stå ordentligt fast.

Rionettene skal placeres i huller i stolperne. Du kan også vælge at fastgøre nettene med klammer. Det er nemmere, men vi synes, det er pænest med et “usynligt” ophæng.

1

Brug et afstandsbræt mellem terrasse og stolper, så du er sikker på, at stolperne kommer til at stå med samme afstand til terrassen.

2

Den første stolpe skal her flugte samlingen af brædderne på den sekskantede terrasse. Har du en firkantet terrasse, skal den stå vinkelret ud fra hjørnet.

3

Fyld jord omkring stolpen, når den står, som den skal - lidt ad gangen - og stamp det undervejs. Hvis du vælger at støbe, skal du putte småsten i bunden og derefter beton, så stolpen ikke rådner.

4

Tjek undervejs, at stolpen står lige, med dit vaterpas. Juster eventuelt, og fyld så den sidste jord på. Sørg for at stampe jorden omkring stolpen godt.

5

Rionettet klippes til med en boltsaks. Du kan også bruge en vinkelsliber. Det er lettest at komme til, hvis du lægger nettet på et stykke træ. Nettet klippes til, så det har “spyd”, der placeres i hullerne.

6

Mærk op på stolpen, hvor der skal bores huller. Der skal være huller til hvert fjerde “spyd” i hver side af nettet. Resten af “spyddene” klippes af i flugt med stolpen.

7

Bor huller i stolpen til rionettets “spyd” med 7 mm bor. Sæt så nettet på plads i hullerne. Nettet klodses op med en lægtestump i den modsatte side, mens du sætter “spyddene” i hullerne.

03
Resten af hegnet 7 Trin

Til hegnet her skal sættes tre rionet op - et langt og to korte. Du skal sørge for at placere hullerne i de midterste stolper forskudt i forhold til hinanden, da spyddene ellers kommer til at støde sammen, når de stikkes ind i stolpen.

Det kan drille lidt at få de 12 cm lange spyd på plads i hullerne. Så det kan være en god idé med en ekstra hånd.

1

Sæt stolpen hen til nettet, så det er let at se, hvor stolpen præcis skal stå. Hold afstandsbrættet hen til stolpen, og grav et hul. Sørg for, at det er stort nok til, at der kan justeres lidt.

2

Placer stolpen i hullet, og tjek, at nettet står lige. Mærk så op, hvor der skal bores huller til spyd i den anden side. Sæt nettet fast ved at holde stolpen skråt, så den kan skubbes ind over spyddene.

3

Tjek, at stolpen står i lod. Det er relativt nemt at styre, fordi nettet giver god stabilitet. Fyld så jord omkring stolpen, og stamp det godt - for hver 10-15 cm er passende.

4

Brug en vinkel, når du skal overføre højden på nettene til de øvrige stolper. Så er du sikker på, at de kommer til at sidde præcist.

5

Hullerne i midterstolperne skal placeres forskudt. Husk at tage højde for det, når du måler op. Ellers vil spyddene støde sammen.

6

Bor hullerne i midterstolperne med en skrå vinkel, så de bliver parallelle med terrassen. Hullerne skal placeres 2 cm fra hjørnet på stolpen, så spyddet kan bankes 5-6 cm ind i stolpen.

7

Rionettene er tilpasset, så de når helt ned til jorden. Det giver ekstra stivhed til konstruktionen.

04
Den sidste finish 6 Trin

For at stolperne ikke skal stå at suge vand fra oven, sættes der galvaniserede hætter på toppen. Du kan også vælge at skære stolperne til med et skråt snit foroven, så vandet kan løbe af. Men det er ikke en helt så langtidsholdbar løsning som hætterne, da der stadig vil være små revner, der kan sive vand ned i. Det er en god idé at give stolperne træbeskyttelse.

Hvis du er ivrig efter at få et tæt hegn, skal du vælge hurtigtvoksende planter.

1

Sav stolperne til foroven, så de får ens højde. Her saves der 4 cm fra øverste vandrette stang i rionettet. Brug en vinkel, når du streger op hele vejen rundt om stolpen, så du er sikker på at få et vandret snit.

2

Bor huller til hætterne midt i stolperne. Du finder midten ved at slå streger diagonalt fra hjørne til hjørne. Her bores med 5 mm bor - lidt mindre end hætternes spyd, der er 6 mm.

3

Sæt stolpehætten fast. Placer dens spyd i hullet, og bank den fast med en hammer. Læg et bræt imellem, så du ikke slår galvaniseringen af hætten eller laver buler i den.

4

Nu skal der plantes. Det er en god idé at forbedre jorden, så du sikrer dine planter de bedste vækstbetingelser fra start. Sørg også for, at de får vand og gødning nok.

5

Til sidst dækkes jorden med granitskærver. De holder jorden fugtig og det værste ukrudt nede.

6

Et blomstrende hegn, der både er smukt at se på og giver læ på terrassen.

Materialer

75 x 75 mm trykimprægneret træ:
• 4 stolper

Desuden:
• 3 armeringsnet
• 4 stolpehætter
• 7 roser
• 6 poser granitskærver

Specialværktøj

• Boltsaks

Tidsforbrug

1-2 dage

Pris

Ca. 2000 kr.

Sværhedsgrad

Et overskueligt weekendprojekt, hvor de fleste kan være med.

Video

TIPS: Nemt dybdestop med tape

Video

TIPS: Smart dybdestop til boret

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Video

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Espalier