Nemt espalier med en stærk konstruktion

Selv i en lille have kan du få plads til frugttræer. Det kræver blot, at du får dem til at vokse langs et espalier. Sådan et kan du bygge af kun to trædimensioner.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
Ca. 1.000 kroner

Intro

Et espalier giver masser af fordele:

Du får plads til mange træer på lidt plads. Frugten er nem at plukke, fordi træerne ikke bliver høje. Og så kan espalieret fungere som rumdeler i haven.

Simpel konstruktion

Her får du en trin for trin-vejledning til, hvordan du bygger et espalier med en nem konstruktion af lodrette stolper og vandrette tværstivere.

Mellem stolperne spændes stærke plastovertrukne wirer ud, som frugttræernes grene med tiden skal vokse langs med.

Du får også en vejledning til, hvordan du får bøjet træets grene i den rigtige vandrette form - uden at ødelægge dem. Det er ikke svært, det kræver bare den rigtige teknik.

Vejledning

01
Opsætning af espalieret 5 Trin

Espalieret her består helt simpelt af stolper med en diameter på 10 cm, der graves ned i 90 cm’s dybde, og tværstivere med en diameter på 5 cm, der holder afstanden mellem stolperne.

Stålwirer trækkes i rækker med ca. 40 cm’s afstand fra den ene endestolpe til den anden endestolpe via gennemgående huller i midterstolperne.

Ved hjælp af wirestrammere i enden af hver række kan du stramme wirerne. Du kan roligt stramme til, for de vandrette tværstivere sørger for at holde afstanden, så stolperne ikke bøjer.

1

Beskyt toppen af første stolpe. Sav den først vinkelret af, mærk formen op på et stykke tynd aluplade, og klip pladen til med en pladesaks. Montering sker med rillede søm - 3-4 stk. pr. aluhat.

2

Grav ud, og sæt stolperne midlertidigt. Mærk samme højde af på alle stolper. Det går let med en cirkellaser. Mål så fra toppen af stolpen med aluhat og ned til din markering. Det mål afsættes på de øvrige stolper.

3

Bor hul til wiretråde, når de øvrige stolper er skåret til på længden. Den øverste bores 50 cm fra toppen, og resten sidder med ca. 40 cm’s mellemrum. Stolperne er 10 cm tykke, så du skal have fat i et langt bor.

4

Bor ca. 3 cm dybe huller til tværstiverne med centrum ca. 10 cm fra toppen af stolpen. Vi bruger et indstilleligt bor til opgaven og indstiller det til 52 mm - altså en anelse større end tværstiverens diameter.

5

Skær tværstiverne til på længden, og sæt dem på plads, når du har sat stolperne lodret ned og stampet rigtig godt til. Tværstiverne sørger for at holde afstanden mellem stolperne, når wirerne senere strammes til.

02
Montering og stramning af wiren 3 Trin

1

Montér 50 cm lange wiretråde med ca. 40 cm’s afstand. Bor et gennemgående hul, træk tråden igennem, buk det 10 cm ned, og stik det ind i et ca. 2 cm dybt hul.

2

Fiksér wiren med to varmgalvaniserede kramper.

3

Montér wirestrammere, og klip overskydende wire af. I stolpen i modsatte ende fikseres nu lange wirer på samme måde som de korte. Før dem gennem huller i midterstolperne, og spænd dem fast til wirestrammerne.

Materialer

 • Ø 10 cm trykimprægnerede opbindingspæle a 3 meter
 • Ø 5 cm trykimprægnerede runde pæle a 1,80 meter
 • Plastbetrukket wiretråd m. tilhørende trådstrammere
 • Tynd aluplade
 • Rustfri, rillede søm
 • 6 x 120 mm rustfrie skruer
 • Varmforzinkede kramper

Tidsforbrug

1 dags tid.

Pris

Ca. 1.000 kr. (for en espalierrække med 5 stolper)

Sværhedsgrad

Et projekt, hvor alle kan være med.

Video

Nemt dybdestop med tape

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Espalier