Test selv om en faskine kan klare alt dit regnvand

Overvejer du at lade en faskine sluge dit regnvand? Du kan selv finde ud af, om din grund suger vand godt nok til, at du kan slippe for at koble din nye tilbygning eller carport til en kloak.

Udgravning til faskine

Før du graver ud til en faskine, skal du vide, hvor hurtigt vandet siver ned i din jord.

Der kan være rigtig mange penge at spare ved at etablere en faskine, når du bygger. Hvis faskinen kan tage imod vandet fra taget, slipper du nemlig for at betale en autoriseret kloakmester for at koble tagnedløbet på kloaknettet.

Men det er langt fra alle steder, man kan lade en faskine tage regnen.

Din grund kan ligge i et område, hvor lokalplanen forbyder faskiner. Din grund kan være indrettet, så din faskine ikke kan undgå at komme for tæt på bygninger, vandløb eller drikkevandsboringer.

Test din grund med hjælp fra nettet

Og måske kan jorden i din grund slet ikke opsuge vandet fra faskinen. Men det kan du selv undersøge med en ret enkel praktisk test, som du derefter regner videre på inde på nettet. Det sker i et skema, som du hente ned fra nettet her. Den simpleste udgave er kloakmester-udgaven nederst på siden.

Denne såkaldte nedsivningstest skal du altid stå for, inden du spørger kommunen, om du kan etablere en faskine. Du kan selvfølgelig betale dig fra det i dyre domme, men du kan sagtens selv klare den.

LÆS OGSÅ: Sådan anlægger du selv din faskine

Du graver et hul i jorden, der hvor du har tænkt dig at lægge din faskine. Hullet graves ned i den dybde, som din faskine skal have. Og så fylder du vand i hullet og måler, hvor mange centimeter, vandoverfladen synker på et minut.

Målet gælder først, når jorden er mættet med vand

For at få et reelt tal for, hvor meget jorden kan suge under kraftige regnskyl, skal du dog fylde vand i hullet i så lang tid, at jorden omkring hullet er helt mættet med vand. Det kan sikrer du ved at måle flere gange, hvor du ind imellem fylder vand i hullet i flere minutter. Først når dit tal er ens fra test til test, ved du, hvor hurtigt vandet siver videre ned i undergrunden.

Din måling taster du derefter ind i skemaet på laridanmark.dk sammen med størrelsen på dit tag. Herefter regner programmet ud, hvor stor, din faskine skal være for at kunne klare regnen.

Beregningerne tager du derefter med op i kommunens tekniske afdeling, og her får du så at vide, om du kan lade en faskine tage dit regnvand.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Haven