Intro
Vejledning
Grav ud til brønd, rør og kassetter. Læg jorden op på en plade eller andet, som du nemt kan løfte den op fra. Hold græstørv, fliser o.l. for sig selv. Læg cirka 10 cm tørt grus i bunden af hele udgravningen.
Tilslutningsmuffen trykkes fast i hullet i kassetten. Du skal skære hul til røret, og der er forberedt tilslutning flere steder. Blandt rørlæggere er det god latin, at røret sluttes til i midten eller forneden i kassetten.
Stil rensebrønden på plads, så den passer med nedløbsrøret - med tilstrækkeligt fald, hvis der er rør imellem. Fyld grus om den, til den står godt, og fyld så jord på i flere runder, så du undervejs får stampet jorden.
Læg fiberdug i hullet, og læg så kassetter og rør på plads, mens du samler dem. Røret passes til i længden med en fintandet sav. Fyld grus rundt om røret og 10 cm op over det. Kassetterne samles undervejs.
Fiberdugen pakkes omhyggeligt omkring kassetten og tilslutningerne. Ved røret binder du den tæt til. Derefter kan du fylde jord op om kassetterne og over røret. Husk også her at stampe for hver cirka 25 cm.
Tegning
Den optimale konstruktion
Faskinen er et alternativ til kloakken, når regnvand skal føres væk fra et tag, så det ikke giver problemer med vand i haven eller kælderen. Faskinen leder øjeblikkeligt vandet fra taget ned i et nedgravet hulrum, hvor det har tid til at sive ned i jorden. Hvor stor faskinen skal være, afhænger af tagets størrelse og af jordens evne til at opsuge vand.

Tips & Tricks

Lokal tilladelse
Kommunen skal give dig tilladelse, før du kan etablere en faskine.
Du har selv ansvaret for, at din faskine overholder reglerne og kan tage imod regnen, men du skal alligevel altid have en tilladelse fra kommunen, inden du går i gang. Bag de detaljerede krav til faskiner ligger nogle afgørende mål:
• Faskinen skal ligge på din egen grund.
• Du må kun føre regnvand til faskinen.
• Faskinen skal kunne tage imod regnvandet fra det tag, den afvander.
• Faskinen må ikke lede vandet hen, hvor det skader bygninger, vandløb eller drikkevandsboringer.
En del af reglerne er afstandskrav til forskellige typer huse, til skel osv. Dertil kommer lokale regler, de varierer meget. Mange kommuner tilskynder borgerne til at anlægge faskiner, men reglerne kan også rumme den modsatte hensigt, for eksempel hvis jordbundsforholdene gør, at det er svært at få regnvand til at sive ned tilstrækkelig hurtigt.
Magasin-artikel
Hent magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

