Flyt den grimme vandtank

Selvom det er smart at gemme regnvand til havevanding, kan den grimme beholder nemt ødelægge udsigten fra din terrasse eller skæmme din indkørsel. Men en smart og simpel teknik gør det muligt at grave slangen ned og gemme den væk.

Skal du have regnvand nok til hele sommeren, er det sjældent nok med de 300 liter, der kan være i de største regnvandsbeholdere, du kan finde i byggemarkedet. Vælger du derimod en palletank på 1.000 liter, er du dækket godt ind. Palletanken er stor og tåler frost.

Som navnet antyder, er tanken monteret på en palle, hvilket gør den let at flytte på plads og samtidig giver en solid bund, der gør den nem at stille op. En palletank kan købes brugt flere steder på nettet og koster omkring 600 kr.

Lige meget om du vælger en palletank eller en anden regnvandsbeholder, er den sjældent køn, og det er derfor irriterende at have den stående helt op ad nedløbsrøret, hvor regnvandet skal opsamles. Men du er faktisk ikke låst af denne placering. Du kan nemlig grave slangen ned i plænen eller under fliserne og dermed flytte vandtanken ned bagerst i haven eller om bag huset, hvor den hverken står i vejen eller ødelægger udsigten.

Derfor virker det

Når man fylder en slange med vand, vil vandspejlet i hver ende af slangen altid være i samme højde. I takt med at slangen fyldes med vand, stiger vandspejlet lige meget i hver ende af røret, indtil vandstanden er så høj, at det kan løbe ind i tanken. Det er derfor meget vigtigt, at regnvandet opsamles højere oppe end der, hvor det skal løbe ind i vandtanken. Når tanken er fuld, sørger nedløbsventilen for, at overskydende regnvand fortsætter ned i nedløbsrøret.

Montér nedløbsventil

Hvis du skal kunne grave slangen ned, er det meget vigtigt, at nedløbsventilen monteres i den rette højde på nedløbsrøret. Den skal nemlig placeres højere oppe end højden, hvor vandet skal løbe ind i vandtanken. Ellers vil det ikke fungere. Derfor kortes nedløbsrøret af i toppen, og der gøres plads til nedløbsventilen.

Sådan gør du

1. Mål, hvor meget der skal klippes af nedløbsrøret for at få plads til nedløbsventilen (D). I dette tilfælde er det 7 cm, der skal fjernes.

2. Kort nedløbsrøret af i toppen, så der er plads til nedløbsventilen (D). Brug en pladesaks eller en nedstryger.

3. Montér slangen (A) på nedløbsventilen (D) med det rustfri spændebånd (C).

Sæt slangen på tanken på tanken

Vandslangen skal monteres i toppen af vandbeholderen. Da slangen graves ned, skal indløbet dog stadig placeres lavere end der, hvor vandet tappes fra nedløbsrøret. Det er nemlig højdeforskellen, der gør, at regnvandet løber over i tanken via den nedgravede slange.

Sådan gør du

1. Bor hul i vandtanken. Hullet må gerne være 1-2 mm mindre end den ydre diameter på studsen (E). Da det sjældent er muligt at spænde studsen fast med den tilhørende møtrik inde i vandtanken, skal studsen sidde stramt i hullet.

2. Slangen (A) monteres på studsen (E) med et rustfrit spændebånd (C), når studsen er sat i. Kom klæbende gummifugemasse rundt om hullet, inden studsen monteres.

Grav slangen ned

Slangen (A) lægges i et tomrør (B), inden den graves ned i jorden. På den måde kan slangen udskiftes, hvis den beskadiges, uden at den skal graves op.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Haven