Forlæng terrassen med en flot havesti

Har du allerede en træterrasse, er det oplagt at lade den fortsætte som en sti hen til fx drivhuset. Havestien i træ er bygget på en simpel konstruktion. Og hvis du vil, kan du bruge opskriften til at udvide terrassen eller lægge en helt ny.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
En weekend
Pris
1.000 kr.

Intro

Mange havestier er af fliser eller sten. Men sådan behøver det ikke at være – en havesti kan sagtens bygges i træ. Det tager ikke engang længere tid, end det tager at lave en velfunderet flisegang.

I haven her havde vi i forvejen en træterrasse, og da vi gerne ville kunne komme tørskoet over til drivhuset, blev løsningen en havesti bygget på en simpel plankekonstruktion i samme træ som ligger på terrassen.

Byg terrasse på samme vis

Undervejs stødte vi på en enkelt forhindring: et træ, som stod lige der, hvor stien skulle gå. Vi kunne have fældet træet, men i stedet valgte vi at slå et slag udenom. Det kræver kun en lille ændring i opbygningen, så kan du bygge en solid afvigelse fra den lige vej uden at svække konstruktionen.

Stien her er kun halvanden meter bred, men den er i princippet bygget som en terrasse, så hvis du vil, kan du bruge den samme opskrift til at bygge dig en lille eller stor terrasse, fritstående eller i sammenhæng med en lækker havesti af træ.

Redaktionen anbefaler: Sådan lægger du brædder på terrassen

Vejledning

01
Byg et stærkt underlag 6 Trin

Inden du bygger skelettet op, skal du sikre dig, at jorden kan bære. Det betyder i praksis, at al muld skal væk, så du er nede i solid jord.

Et lag grus hjælper med at dræne jorden, og et lag skærver oven på gruset gør det nemt at rette underlaget af, så det bliver plant.

Selve skelettet er bygget op af 45 x 70 mm planker (reglar), der er hævet fra skærveunderlaget ved hjælp af belægningssten. De skal ligge så højt, at terrassebrædderne, der lægges ovenpå, ligger i plan med den eksisterende terrasse. De yderste planker ligger dobbelt for at give plads til terrassebrædderne.

1

Grav muldjorden af Du skal ned til den faste jord, så underlaget kan blive stabilt.

2

Læg skærver ud Læg først et lag grus ud og så et lag skærver. Ret skærverne til med en rive, til de ligger plant.

3

Find den rette højde Læg en lang planke (A) op på terrassens kant, og mål fra plankens underkant ned til skærverne. Det er målet på de sten, der støtte.

4

Byg et simpelt skelet Plankerne ligger her med ca. 50 cm’s mellemrum. De er understøttet med belægningssten og et lag murpap som mellemlæg. De to yderste ligger dobbelt.

5

Kom uden om forhindringer Med en stærk “A-konstruktion” kommer du let uden om forhindringer som her, hvor et træ står i vejen for stien.

6

Et stærkt knæk Styrken i knækket sikrer du ved at samle som vist (vi har farvet plankerne for at gøre det tydeligere).

02
Læg brædderne på 4 Trin

For at skjule enderne på terrassebrædderne lægger vi her to kantbrædder. De er trukket lidt ud over dobbeltplankerne i siderne, så der bliver plads til, at brædderne kan hvile på plankerne.

Det første kantbræt starter vi med at lægge, så brædderne kan støde op til det. Så lægger vi terrassebrædderne og skærer dem til sidst til, så det andet kantbræt kommer til at ligge nøjagtig som det første.

Sørg for at holde styr på målene løbende, så antallet af terrassebrædder kommer til at gå op med hele brædder. Det kan du gøre ved at regulere på mellemrummene.

1

Gør den ene kant klar Læg et terrassebræt langs en af de yderste dobbeltplanker. Det skal ligge, så det netop dækker sprækken mellem de to planker. Skru det fast ned i den yderste planke.

2

Læg dækket på Læg terrassebrædderne på, så de støder op til kantbrættet. I den anden ende skal de blot være rigeligt lange.

3

Mærk op til kantbrættet Læg det andet kantbræt, hvor du vil have det til at ligge, og streg op på terrassebrædderne, så de kan skæres til i længden.

4

Skær brædderne til i længden Skær langs stregen med en dyksav på skinne, eller før en rundsav langs et lige bræt langs stregen. Til sidst skruer du det andet kantbræt på, og så er du færdig.

Materialer

  • 45 x 70 mm trykimprægnerede planker
  • 28 x 120 mm brunimprægnerede terrassebrædder
  • 5 x 50 mm rustfri terrasseskruer

Tidsforbrug

En lang weekend.

Pris

Ca. 1.000 kr.

Sværhedsgrad

Det er en simpel måde at bygge en havesti eller en terrasse på. Her kan de fleste være med.

3D-model

3D-model

Havegang

Havestien i træ er bygget på en simpel konstruktion.

Åbn 3D-model

3D-model

Grav ud og læg skærver

Toplaget graves af, fiberdug lægges, nu lægges et lag grus og et lag skærver ud.

Åbn 3D-model

3D-model

Et simpelt skelet

Strøerne ligger her med ca. 50 cm’s mellemrum. De er understøttet med belægningssten og et lag murpap som mellemlæg. De to yderste ligger dobbelt.

Åbn 3D-model

3D-model

Et stærkt knæk

Styrken i knækket sikrer du ved at forskyde lægterne i samlingen på skift.

Åbn 3D-model

3D-model

Monter dæk og kantbrædder

Terrassebrædderne lægges, så de støder op til kantbrættet. Monter det andet kantbræt.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du dyksaven

I denne video lærer du tømrerens favoritsav at kende. Dyksaven føres altid langs med en føringsskinne, der sørger for et præcist snit - uanset om det skal være lige eller vinklet, Om det skal være gennemgående eller ej. Eller om det starter ved kanten eller midt på et emne. Det gør saven oplagt til alt fra riller i et bræt til renskæring langs kanten, når terrassebrædderne er lagt.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Haven