Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forlæng terrassen med en flot havesti

Print Gem artikel

Har du allerede en træterrasse, er det oplagt at lade den fortsætte som en sti hen til fx drivhuset. Havestien i træ er bygget på en simpel konstruktion. Og hvis du vil, kan du bruge opskriften til at udvide terrassen eller lægge en helt ny.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
En weekend
Pris
1.000 kr.

Intro

Mange havestier er af fliser eller sten. Men sådan behøver det ikke at være – en havesti kan sagtens bygges i træ. Det tager ikke engang længere tid, end det tager at lave en velfunderet flisegang.

I haven her havde vi i forvejen en træterrasse, og da vi gerne ville kunne komme tørskoet over til drivhuset, blev løsningen en havesti bygget på en simpel plankekonstruktion i samme træ som ligger på terrassen.

Byg terrasse på samme vis

Undervejs stødte vi på en enkelt forhindring: et træ, som stod lige der, hvor stien skulle gå. Vi kunne have fældet træet, men i stedet valgte vi at slå et slag udenom. Det kræver kun en lille ændring i opbygningen, så kan du bygge en solid afvigelse fra den lige vej uden at svække konstruktionen.

Stien her er kun halvanden meter bred, men den er i princippet bygget som en terrasse, så hvis du vil, kan du bruge den samme opskrift til at bygge dig en lille eller stor terrasse, fritstående eller i sammenhæng med en lækker havesti af træ.

Redaktionen anbefaler: Sådan lægger du brædder på terrassen

Vejledning

Byg et stærkt underlag

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Inden du bygger skelettet op, skal du sikre dig, at jorden kan bære. Det betyder i praksis, at al muld skal væk, så du er nede i solid jord.

Et lag grus hjælper med at dræne jorden, og et lag skærver oven på gruset gør det nemt at rette underlaget af, så det bliver plant.

Selve skelettet er bygget op af 45 x 70 mm planker (reglar), der er hævet fra skærveunderlaget ved hjælp af belægningssten. De skal ligge så højt, at terrassebrædderne, der lægges ovenpå, ligger i plan med den eksisterende terrasse. De yderste planker ligger dobbelt for at give plads til terrassebrædderne.

1

Grav muldjorden af Du skal ned til den faste jord, så underlaget kan blive stabilt.

2

Læg skærver ud Læg først et lag grus ud og så et lag skærver. Ret skærverne til med en rive, til de ligger plant.

3

Find den rette højde Læg en lang planke (A) op på terrassens kant, og mål fra plankens underkant ned til skærverne. Det er målet på de sten, der støtte.

4

Byg et simpelt skelet Plankerne ligger her med ca. 50 cm’s mellemrum. De er understøttet med belægningssten og et lag murpap som mellemlæg. De to yderste ligger dobbelt.

5

Kom uden om forhindringer Med en stærk “A-konstruktion” kommer du let uden om forhindringer som her, hvor et træ står i vejen for stien.

6

Et stærkt knæk Styrken i knækket sikrer du ved at samle som vist (vi har farvet plankerne for at gøre det tydeligere).

Læg brædderne på

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

For at skjule enderne på terrassebrædderne lægger vi her to kantbrædder. De er trukket lidt ud over dobbeltplankerne i siderne, så der bliver plads til, at brædderne kan hvile på plankerne.

Det første kantbræt starter vi med at lægge, så brædderne kan støde op til det. Så lægger vi terrassebrædderne og skærer dem til sidst til, så det andet kantbræt kommer til at ligge nøjagtig som det første.

Sørg for at holde styr på målene løbende, så antallet af terrassebrædder kommer til at gå op med hele brædder. Det kan du gøre ved at regulere på mellemrummene.

1

Gør den ene kant klar Læg et terrassebræt langs en af de yderste dobbeltplanker. Det skal ligge, så det netop dækker sprækken mellem de to planker. Skru det fast ned i den yderste planke.

2

Læg dækket på Læg terrassebrædderne på, så de støder op til kantbrættet. I den anden ende skal de blot være rigeligt lange.

3

Mærk op til kantbrættet Læg det andet kantbræt, hvor du vil have det til at ligge, og streg op på terrassebrædderne, så de kan skæres til i længden.

4

Skær brædderne til i længden Skær langs stregen med en dyksav på skinne, eller før en rundsav langs et lige bræt langs stregen. Til sidst skruer du det andet kantbræt på, og så er du færdig.

Materialer

  • 45 x 70 mm trykimprægnerede planker
  • 28 x 120 mm brunimprægnerede terrassebrædder
  • 5 x 50 mm rustfri terrasseskruer

Tidsforbrug

En lang weekend.

Pris

Ca. 1.000 kr.

Sværhedsgrad

Det er en simpel måde at bygge en havesti eller en terrasse på. Her kan de fleste være med.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Forlæng terrassen med en flot havesti
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage